Οικονόμου: Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός»

«Ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος ικανοποιείται»

Ξεκίνησε η εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 

«Με σχέδιο ξεκίνησε η εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού με την Πολιτεία να παρέχει έως 1.663 ευρώ ανά μήνα για την αμοιβή τους, επιπλέον των επιδομάτων & λοιπών παροχών που ήδη λαμβάνουν», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Οικονόμου. Και υπογραμμίζει: «Ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος ικανοποιείται».

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για τον προσωπικό βοηθό για ΑμεΑ

Η υπηρεσία για τα Άτομα με Αναπηρία θεσμοθετήθηκε με τα άρθρα 32-39 του νόμου 4837/2021. Πρόκειται για πρόγραμμα που στοχεύει στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης και στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία.

Εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα Άτομα με Αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής.

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού καθορίζεται στις ΚΥΑ με αριθμούς 28458/2021 (Β’ 1427) και 28455/2021 (ΥΟΔΔ 247). Σε αυτό θα συμμετάσχουν 2.000 άτομα. Αρχικώς θα επιλεγούν 1.000 άτομα από Αττική και θα λάβουν την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για δύο χρόνια. Εντός του 2023 θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς. Οι ενδιαφερόμενοι θα αξιολογηθούν από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές, που θα αποτελούνται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και ψυχολόγο. Η αξιολόγηση θα είναι εξατομικευμένη και θα λαμβάνει υπόψη της τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου, την διάρθρωση της καθημερινότητάς του, την αναπηρία και τη λειτουργικότητά του. Θα λάβει χώρα στο σπίτι του, σε ημέρα και ώρα που θα επιλέξει ο ίδιος (μεταξύ των διαθέσιμων ραντεβού).

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πανελλαδική εφαρμογή θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με 320 εκατομμύρια ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος έχει ξεκινήσει από τις 14 Απριλίου στην Περιφέρεια Αττικής.