Quantcast

Οι τρεις στόχοι του Μητσοτάκη μέχρι τον Σεπτέμβριο: Εμβολιασμός, ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα

Γιατί ο Άδωνις λέει ότι «δεν υπάρχουν άλλα λεφτά»

Εμβολιασμός, ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα είναι το τρίπτυχο των κεντρικών στόχων του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσεχές φθινόπωρο και σε ένα βάθος χρόνου 16 μηνών, μέχρι δηλαδή και το τέλος του 2022. Στην κατεύθυνση της υλοποίησης αυτών των κεντρικών κυβερνητικών σχεδιασμών κινούνται άλλωστε και οι πρωτοβουλίες που εκτυλίσσονται αυτό το διάστημα σε όλα τα μέτωπα, σε ό,τι αφορά τόσο τη διαχείριση της πανδημίας όσο και το στοίχημα των προοπτικών που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με την εμβολιαστική στρατηγική, στόχος από εδώ και μπρος είναι να καταδειχθεί εμφατικά η ανάγκη επίτευξης της ανοσίας ως μοναδικού μέσου για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής. Βλέπετε, αν και κατά κοινή ομολογία στο συγκεκριμένο μέτωπο τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, είναι σαφές ότι τα πισωγυρίσματα με την περίπτωση της AstraZeneca, αλλά και η γενικότερη καλοκαιρινή χαλάρωση έχουν προκαλέσει μια σχετική στασιμότητα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες.

Για τον λόγο αυτό, θα συνεχιστεί η αναζήτηση κινήτρων, όπως συνέβη για τους νέους 18-25 (όπου παρά την κριτική της αντιπολίτευσης η ανταπόκριση θεωρείται απολύτως θετική), ενώ στην ίδια λογική θα βασίζεται η διαβούλευση για τα προνόμια των εμβολιασμένων. «Ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για την εφαρμοσιμότητα των μέτρων διαχωρισμού μεταξύ των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και εκείνων που μέχρι τώρα διστάζουν, είναι ξεκάθαρο ότι εστιάζουν στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται και η οποία μοιραία θα καταστήσει ευκολότερη την καθημερινότητα και τη δραστηριοποίηση των εμβολιασμένων», τονίζει στα «Π» κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου, παραθέτοντας το σκεπτικό των τελευταίων αποφάσεων.

Οι ζυμώσεις, ο κίνδυνος για νέα έξαρση της πανδημίας και η αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό

Τις ενδοκυβερνητικές αυτές ζυμώσεις αποτύπωσε με ένταση και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει τον κίνδυνο για μια νέα έξαρση της πανδημίας το προσεχές φθινόπωρο και τον χειμώνα, κάνοντας λόγο για καταστροφικές συνέπειες. «Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οι υψηλοί, όσο και δραματικοί τόνοι του υπουργού σηματοδοτούν την αγωνία της κυβέρνησης με φόντο και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», η κορύφωση της οποίας για την Ευρώπη τοποθετείται χρονικά από τους ειδικούς ακόμη και εν μέσω του Αυγούστου, γεγονός που, όπως γίνεται αντιληπτό, θα έχει άκρως αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της χώρας να διασωθεί από τουριστικής πλευράς.

Στην ίδια γραμμή τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτος που αν και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα με τα ταμειακά αποθέματα, είπε πως μια τρίτη καραντίνα δεν θα πρεπει να υφίσταται ούτε καν ως ενδεχόμενο. Η παράμετρος της μετάλλαξης Δέλτα, που ήδη έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση διεθνώς, αλλάζει άρδην τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πεδίο της οικονομίας. Κι αυτό γιατί, αν δεν επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος για το 50% των αφίξεων του 2019, έστω και για το διάστημα μεταξύ του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου και ολόκληρου του Αυγούστου, τότε μοιραία θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των σχεδιασμών και των αποφάσεων.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο στέλνει μήνυμα απόλυτης ψυχραιμίας, βασιζόμενο πάνω στις ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και στην ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο για την Ελλάδα, που σημειώνεται εδώ και μερικούς μήνες. Σε αυτό συντελούν, όπως λένε συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όχι μόνο οι θετικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Ελληνικού, αλλά και η καλλιέργεια ενός πρωτοφανούς στα χρονικά της χώρας ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου.

Ενδεικτική δε της σημασίας που αποδίδεται στο εν λόγω εγχείρημα είναι η αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγει ο ίδιος μπροστά.

50% των αφίξεων του 2019 θέλει το Μαξίμου να φθάσει για φέτος ο Τουρισμός

Μια πρώτη γεύση των όσων θα επακολουθήσουν δόθηκε κατά την παρουσία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου μεταξύ άλλων διεμήνυσε ότι «τώρα μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά πως είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές». Αυτό θα είναι και το περίγραμμα της τοποθέτησης Μητσοτάκη στην επερχόμενη ΔΕΘ, από το βήμα της οποίας θα σηματοδοτηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η απαρχή της μετα-covid εποχής.

Στόχος της κυβέρνησης η εξάντληση της τετραετίας

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν ότι σε αυτή τη συγκυρία είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, προκειμένου να προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες για την εξυπηρέτηση του κυβερνητικού πλάνου, η δημιουργία της πεποίθησης εντός κι εκτός Ελλάδας ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ισχυρής πολιτικής σταθερότητας, με τη ρευστότητα του παρελθόντος να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Για τον λόγο αυτόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, επιλέγοντας να μην αφήσει καμία χαραμάδα παρερμηνειών, ότι η εξάντληση της τετραετίας είναι δεδομένη, ενώ πρόσφατα έκλεισε τα σενάρια ανασχηματισμού μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβριο.

Επιπλέον, η επιμονή σε αυτή τη ρητορική αποκτά πλέον και άλλη διάσταση ενόψει των πληροφοριών που θέλουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποκτήσει πιο ισχυρό στίγμα, να θέτει από τον Σεπτέμβριο και μετά θέμα πρόωρων εκλογών.

Πολιτική σταθερότητα

Στα θετικά, ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ισχυρής πολιτικής σταθερότητας, με τη ρευστότητα του παρελθόντος να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί

«Με αυτόν τον θεσμικό τρόπο, αλλά και με κομβικές νομοθετικές παρεμβάσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα απαντά ο πρωθυπουργός στην κλιμάκωση της στρατηγικής Τσίπρα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης», τονίζουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες. Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι, η αδυναμία της Κουμουνδούρου να ανατρέψει την εις βάρος της δημοσκοπική εικόνα και να πείσει ότι έχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης την έχει οδηγήσει σε απονενοημένα βήματα, με σκοπό τη διατάραξη της εθνικής προσπάθειας και των κοινωνικών ισορροπιών: «Θέλησαν να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους πριν από λίγους μήνες με την ενθάρρυνση συγκεντρώσεων εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας για την υπόθεση Κουφοντίνα και τον νόμο για τα πανεπιστήμια. Τώρα, διαμέσου του Πολάκη, τον οποίο ο Τσίπρας επιμένει να μην καταδικάζει προσωπικά και δημόσια, παρά μόνο με ανούσιες διαρροές για τα μάτια του κόσμου, επιχειρείται ναρκοθέτηση της εμβολιαστικής διαδικασίας και, παράλληλα, κλείσιμο του ματιού στην κοινωνική μερίδα των αρνητών και των συνωμοσιολόγων».

 

Πηγή: Parapolitika.gr