Quantcast

Οι «κλειστές συναντήσεις» Μητσοτάκη στο Λονδίνο: Οι συζητήσεις με τους επενδυτές, η ανησυχία για επεισόδιο στο Αιγαίο και οι θετικές αξιολογήσεις για την οικονομία

Οι επαφές του πρωθυπουργού στα γραφεία της Morgan Stanley και στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία με σημαίνοντες επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών

Προσωπικό στοίχηµα εξακολουθεί να θεωρεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος µετά το Λονδίνο προετοιµάζει επίσηµη επίσκεψη στο Τόκιο, στα τέλη Ιανουαρίου, συνοδεία πολυπληθούς επιχειρηµατικής αποστολής. Παρά το γεγονός ότι στις 30 Ιανουαρίου θα έχει ξεκινήσει ουσιαστικά -αν και όχι τυπικά ακόµα- η προεκλογική περίοδος, ο πρωθυπουργός επιθυµεί να στείλει το µήνυµα ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής που εφαρµόζει η κυβέρνηση.

Την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονοµίας ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το Λονδίνο, όπου συµµετείχε σε συζήτηση µε περίπου 250 επενδυτές, εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών και διαχειριστές κεφαλαίων, στα γραφεία της Morgan Stanley, στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η αµερικανική τράπεζα σε συνεργασία µε το Χρηµατιστήριο Αθηνών. «Αν οι άµεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν δείκτη για το ενδιαφέρον που έχει καταφέρει να προσελκύσει η Ελλάδα, το 2022 ήταν µία ακόµα χρονιά στην οποία πετύχαµε ρεκόρ. Και προσδοκώ ότι θα καταγράψουµε ρεκόρ και το 2023», επεσήµανε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι µετά τις εθνικές εκλογές, µε τη Νέα ∆ηµοκρατία να λαµβάνει νέα εντολή διακυβέρνησης, θα σηµειωθεί επιπρόσθετη έκρηξη επενδύσεων στη χώρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν οι δύο «κλειστές συναντήσεις» που είχε ο πρωθυπουργός στη βρετανική πρωτεύουσα την περασµένη ∆ευτέρα: Μία σε ξεχωριστή αίθουσα στα γραφεία της Morgan Stanley µε περίπου 20 εκπροσώπους µεγάλων επενδυτικών εταιρειών και µία στη συνέχεια στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο µε σηµαίνοντες επιχειρηµατίες. Χωρίς πολυπληθές ακροατήριο και χωρίς την παρουσία δηµοσιογράφων, οι ολιγοµελείς αυτές συναντήσεις, µε περισσότερη άνεση στην ελευθερία λόγου και έκφρασης από όλους τους συµµετέχοντες, αποτυπώνουν ουσιαστικά και τα σηµεία ενδιαφέροντος για την Ελλάδα στη διεθνή επιχειρηµατική κοινότητα. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε κατ’ αρχάς για την πολιτική κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία, όπου απέφυγε να πάρει θέση για τα τεκταινόµενα και αρκέστηκε να πει χαριτολογώντας ότι στην Ελλάδα η διαπραγµάτευση (σ.σ.: το 2015) πήρε επτά µήνες, ενώ στην Αγγλία τα πράγµατα τελείωσαν πολύ πιο γρήγορα…

250 ήταν οι επενδυτές, εκπρόσωποι πολυεθνικών και διαχειριστές κεφαλαίων που συµµετείχαν στο roadshow του ελληνικού 250 Χρηµατιστηρίου

 

Η καθησυχαστική απάντηση του πρωθυπουργού

Ανησυχία εξέφρασαν οι επενδυτές για την ένταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το ενδεχόµενο ενός «θερµού επεισοδίου», µε τον κ. Μητσοτάκη κατά πληροφορίες να τους καθησυχάζει, λέγοντάς τους ότι η ρητορική του Ερντογάν οφείλεται κυρίως σε προεκλογικές σκοπιµότητες και επισηµαίνοντας ότι η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη οικονοµικά, µε τον πληθωρισµό επίσηµα να έχει ξεπεράσει µάλιστα ακόµα και το 85% πλέον. Ωστόσο, υπογράµµισε πως σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβάται και ότι η χώρα µας είναι έτοιµη για κάθε ενδεχόµενο.

Ανάµεσα στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός ξεχωρίζουν επίσης η πρόβλεψη που του ζητήθηκε για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας από την ελληνική οικονοµία, για την οποία τους διαβεβαίωσε ότι θα γίνει εντός του 2023, αλλά και η εκτίµηση για τις ελληνικές τράπεζες. Στο σηµείο αυτό, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόµενο επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες, υπογράµµισε το γεγονός ότι πλέον αυτές έχουν εξυγιανθεί και ενηµέρωσε για τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, καλώντας τους ξένους επενδυτές να τοποθετήσουν µε ασφάλεια τα κεφάλαιά τους.

 

Οι ανησυχίες για θερµό επεισόδιο στο Αιγαίο, οι θετικές αξιολογήσεις για την ενέργεια και οι εκτιµήσεις για τις τράπεζες

Παράγοντες µε γνώση των συνοµιλιών στις δύο «κλειστές συναντήσεις» στο Λονδίνο αναφέρουν ότι οι συµµετέχοντες αξιολόγησαν ιδιαίτερα θετικά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απαντούσε όχι γενικόλογα, αλλά µε συγκεκριµένα στοιχεία στις ερωτήσεις που του απηύθυναν, όπως για παράδειγµα για το θέµα της ενέργειας, όπου φάνηκε το αυξηµένο ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό.

Εκεί, λοιπόν, φέρεται ότι τους είπε πως σήµερα η Ελλάδα έχει εγκατεστηµένη ισχύ από αιολική και ηλιακή ενέργεια που υπερβαίνει τα 10 GW, βάζει στόχο να φτάσει τα 25 GW µέχρι το 2030 και συνεργάζεται µε την Αίγυπτο για την κατασκευή καλωδίου 3 GW για τη µεταφορά φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από τον ήλιο.

Επενδυτικό ενδιαφέρον έδειξαν και για τον τοµέα των νέων τεχνολογιών, ζητώντας µάλιστα από τον πρωθυπουργό να τους υποδείξει πόλεις, πέρα από την Αθήνα, µε τις κατάλληλες υποδοµές και ανθρώπινο δυναµικό, µε τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει µεταξύ άλλων τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο.

Πηγή: parapolitika.gr