Quantcast

Οι 100 εντολές του Μητσοτάκη – Ο χάρτης των μεταρρυθμίσεων 2021-2022 που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο (Infographic)

Σε κλειστή εκδήλωση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Την περασμένη εβδομάδα , στο Ζάππειο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι γενικοί διευθυντές του Δημοσίου συγκεντρώθηκαν για την ετήσια ενημέρωσή τους, όπως προβλέπεται από τον νόμο για το επιτελικό κράτος.

Στο βήμα ανέβηκαν διαδοχικά οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, και ο γενικός γραμματέας συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης. Εν ολίγοις, ο σκληρός πυρήνας του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά τη χάραξη και εποπτεία υλοποίησης των πολιτικών.

Κυβερνητικό έργο

Αυτό που παρουσιάστηκε στην κλειστή αυτή εκδήλωση είναι ουσιαστικά το κυβερνητικό έργο από σήμερα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, δηλαδή περίπου μέχρι τα μέσα του 2022.

Τότε που αρκετοί εκτιμούν ότι μπορεί να προκηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόωρες εκλογές, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ωστόσο να διαψεύδει κατηγορηματικά το σενάριο αυτό. Είτε τελικά στηθούν κάλπες είτε όχι, ωστόσο, εφόσον το έργο αυτό υλοποιηθεί, του χρόνου τέτοια εποχή σχεδόν ολόκληρο το κομμάτι των σχεδιαζόμενων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι μεταρρυθμίσεις

Το πνεύμα, συνεπώς, της συνάντησης στο Ζάππειο θα μπορούσε να αποδοθεί με τη φράση «Οι εκατό εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη». Τόσες είναι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό «μπλοκάκι» του κ. Σκέρτσου και τις οποίες άκουσαν διά ζώσης τα κορυφαία στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς των υπουργείων τα γνωρίζουν ήδη: Στους προσωπικούς τους υπολογιστές είναι εγκατεστημένο το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί», που παρακολουθείται κεντρικά από την καρδιά του επιτελικού κράτους, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Περιλαμβάνει βήμα-βήμα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα όλα όσα πρέπει να γίνουν το προσεχές διάστημα: τα νομοσχέδια, τα Προεδρικά Διατάγματα, τις εγκυκλίους, τις προκηρύξεις έργων, «ακόμα και τις διαδικτυακές πλατφόρμες που πιθανώς πρέπει να στηθούν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα «Π» κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαδικασιών.

Περισσότερες από 65

Ήδη, στην παρουσίαση στο Ζάππειο επισημάνθηκε πως στην πρώτη διετία διακυβέρνησης «περισσότερες από 65 μεταρρυθμίσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν», ενώ ολοκληρώθηκαν «50 νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θέσπιση και την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων».

Ο ορίζοντας του επόμενου καλοκαιριού μπορεί από ορισμένους να θεωρείται ως εκλογικός, έχει όμως σίγουρα μια άλλη, σημαντική διάσταση: Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Παρακολουθεί η Κομισιόν

Πολλές από τις εκατό μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στη λίστα με τις ενέργειες που παρακολουθεί η Κομισιόν, ώστε με την υλοποίησή τους να δώσει το «πράσινο φως» για τη θετική ολοκλήρωση της εκάστοτε μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Τρεις απομένουν ακόμα (αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η 12η αξιολόγηση) και, εφόσον το χρονοδιάγραμμα των εκατό μεταρρυθμίσεων τηρηθεί πιστά, στα μέσα του 2022 είναι εφικτό να απαλλαγεί η χώρα μας οριστικά από το στενό και περιοριστικό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο οδικός χάρτης των μεταρρυθμίσεων 2021-2022 που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο δεν θα μπει στη συνέχεια απλώς σε ένα συρτάρι. Δύο φορές τον μήνα κάθε υπουργείο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, επικαιροποιεί το δικό του κομμάτι του χάρτη, εντοπίζει τα τυχόν προβλήματα ή καθυστερήσεις ή τις ενδεχόμενες αλλαγές που απαιτούνται στον αρχικό προγραμματισμό, ενώ παράλληλα θέτει και τα ορόσημα του επόμενου διαστήματος.

«Οδικός χάρτης»

Για τον σχεδιασμό του, ο οδικός χάρτης αντλεί στοιχεία από τέσσερις διαφορετικές πηγές:

  1. Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ 2021).
  2. Το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά», όπως αυτό επικαιροποιείται ανά εξάμηνο.
  3. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Αν[1]θεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (σκέλος Reforms).
  4. Τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, όπως αυτές απορρέουν κυρίως από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Το κεντρικό τρίπτυχο που το χαρακτηρίζει παραμένει το ίδιο: Διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας -ενίσχυση και μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους-, ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Οριζόντια τρέχει παράλληλα η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» και οι πολιτικές και οι επενδύσεις σχετικά με το περιβάλλον και την ενέργεια, που αγγίζουν πολλούς τομείς του κυβερνητικού έργου.

Έπειτα από έναν χρόνο, με την υλοποίηση των «εντολών» αυτών, στόχος του πρωθυπουργού είναι να μπορεί να πει πλέον ότι και το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας έληξε -και συνεπώς η Ελλάδα γίνεται και πάλι ένα «κανονικό» κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι το σημαντικότερο μέρος του κυβερνητικού προγραμματισμού, όπως μάλιστα αυτό είχε εξαγγελθεί προεκλογικά το 2019, ολοκληρώθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ο τρίτος στόχος, βέβαια, είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές να έχουν συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και οικονομικού κλίματος.

«Αισιοδοξία»

Τους λόγους που του επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας προ ημερών στο Reuters. «Έχουμε στη διάθεσή μας τα πρόσθετα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην Ελλάδα τα επόμενα έξι χρόνια. Δανειζόμαστε με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μας, αντιστρέψαμε την πορεία της ΔΕΗ, που ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα θεωρείται μια εντυπωσιακή ιστορία επιτυχίας για το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί μια κρατική εταιρεία. Πιστεύω ότι σας έδωσα αρκετούς λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να είναι πραγματικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε.

 

Πηγή: Parapolitika.gr