Ο πρωθυπουργός για πανδημία, οικονομία, Πάσχα και εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Για όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και όχι μόνο, μίλησε ο Κ.Μητσοτάκης.

 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα σε συνέντευξη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σε σειρά ερωτημάτων για την πανδημία, τον εμβολιασμό, αλλά και την οικονομία, ενώ δε δίστασε να μιλήσει και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

 

Διεθνείς Σχέσεις και Μεταναστευτικό

 

Η αρχή της συνέντευξης αφορούσε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη από την οποία έμεινε πολύ ευχαριστημένος και στη συνέχεια ο κος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Τουρκία, αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα.

 

«Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Πανδημία, Εμβολιασμοί και μετακινήσεις το Πάσχα

 

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας και την οριστική άρση του lockdown ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές.

 

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απόφαση θα ληφθεί βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των εισηγήσεων των ειδικών.

 

 

«Έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας, οι ειδικοί θα μας πουν, δεν θα τους υποκαταστήυσω. Ακούμε κατά κανόνα τους ειδικούς», παρότι δεν συμφωνούν πάντα. Και σήμερα, είχαν διαφορετικές απόψεις., παραδέχθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι «τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες».

 

Εστίαση μετά το Πάσχα με σύμμαχο τον καιρό

 

Ειδικά για την εστίαση, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους και εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα. Γι’ αυτό, είπε, ανακοινώσαμε πρόγραμμα που δίνει κεφάλαιο στις επιχειρήσεις να προμηθευτούν πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόβλημα για να λειτουργήσουν.

 

Εμβολιασμός 

 

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα ΄΄Ελευθερία΄΄ είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν.

 

Τις σκέψεις του να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς το επόμενο διάστημα εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

 

«Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

 

Οικονομία και Ταμείο Αναάκαμψης

 

Γενικότερα για την οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αλλά όλο αυτό το διάστημα το μέλημα μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση.

 

Παραδείγματος χάρη, ένα άλλο παράδειγμα, γιατί είναι στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό: 11.000 επιχειρήσεις -εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές- παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν e-shop. Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτά δεν αφορούν τους μεγάλους, αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα οποία και αυτά εκσυγχρονίζονται. Και για αυτά η πανδημία ήταν μία ευκαιρία να περάσουν στο μέλλον, το οποίο μέλλον εκ των πραγμάτων πρέπει να ενσωματώνει τεχνολογία.

 

Και τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να σας πω ότι επειδή έχουμε προκαταβολές ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένουμε να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021.

 

Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες».

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

 

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

 

Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης.

 

Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση.

 

Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.

 

Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό.

 

Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα».