Δύσκολη, αλλά όχι απίθανη θεωρείται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στην οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται ήδη από χθες, για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Τρεις μήνες μετά την τελευταία φορά που συνομίλησαν από κοντά, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν προανήγγειλε νέα συνάντηση, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί καν τηλεφωνική επικοινωνία του Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή, όπως είχε γίνει τις προηγούμενες φορές.
Δεν συμπίπτουν
Τα προγράμματα των δύο ηγετών στις ΗΠΑ δεν συμπίπτουν, καθώς ο κ. Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει την Τετάρτη το απόγευμα (τοπική ώρα) και ο κ. Μητσοτάκης να φτάσει την Τετάρτη το βράδυ.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και αν υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα εξεταστεί και θα απαντηθεί θετικά».
«Να υπάρχουν δίαυλοι»
Το πολιτικό πλαίσιο της συνάντησης, εφόσον βέβαια τελικά πραγματοποιηθεί, το έθεσε με δηλώσεις του ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες. Πάντοτε τα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός, με μια επιφύλαξη. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ’ ελάχιστον σε ό,τι αφορά στη βάση του συλλογισμού μας. Εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει μια κοινή κατανόηση, προχωράμε επί τη βάση του διεθνούς δικαίου που είναι μια γενική, οικουμενική παραδοχή, και βεβαίως και θα πρέπει να συναντηθούμε», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας.
«Είμαστε πιο έτοιμοι»
Ο κ. Γεραπετρίτης μάλιστα υπογράμμισε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση. Η ελληνική πλευρά και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας έχει αποδείξει ότι έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Η επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι δεδομένη και ήταν σαφής και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό. Υπάρχει ένα ηθικό και σθένος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είναι απαράμιλλο. Είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου, εκεί όπου είδαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει να είσαι επιχειρησιακά ισχυρός. Και στο πεδίο και στη διπλωματία είμαστε εξαιρετικά ισχυροί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κινήσεις στη σκακιέρα
Τι είχε προηγηθεί, όμως, του αιτήματος Ερντογάν – που ειπώθηκε δημόσια, ωστόσο όχι ακόμα επίσημα – για συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό; Μια σειρά κινήσεων στη διπλωματική και αμυντική σκακιέρα από την Αθήνα που προκάλεσαν, αν μη τι άλλο, το ενδιαφέρον και την προσοχή του προέδρου της Τουρκίας: Η εξαγγελία για προμήθεια έξι ακόμα Rafale, φτάνοντας στα 24 το σύνολο των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών που θα πάρει η ελληνική πολεμική αεροπορία. Η άφιξη στο Ριάντ της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, μαζί με μία πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας, κατόπιν συμφωνίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.
Οι έρευνες ανατολικά της Κρήτης (σχετιζόμενες με τον αγωγό East Med) από το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo», που παρενοχλήθηκε συστηματικά από τουρκικά πλοία. Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ουάσινγκτον στις 14 Οκτωβρίου, που θα σφραγίσει την επέκταση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.
Διακήρυξης της Αθήνας
Κυρίως, όμως, αυτό που προηγήθηκε το τελευταίο διάστημα είναι η διεύρυνση της συμμαχίας των ευρωμεσογειακών κρατών από επτά σε εννιά (EUMED-9) και η κοινή τους απόφαση, μέσω της Διακήρυξης της Αθήνας, να καταδικάσουν «σθεναρά τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων», να απαιτήσουν από την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου σχετικά με την ΑΟΖ και να καταγγείλουν την «εργαλειοποίηση της μετανάστευσης για γεωπολιτικούς σκοπούς», μία έμμεση και αιχμηρή αναφορά στις πολιτικές του Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: Parapolitika.gr