Την Πέμπτη θα κατατεθεί ο Προϋπολογισμός και μέχρι την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα έχει ορίσει ποιοι πολίτες θα ενισχυθούν εισοδηματικά με το κοινωνικό μέρισμα.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ως τον Οκτώβριο και οι πρώτες τάσεις για το Νοέμβριο, δείχνουν ότι το φετινό υπερπλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις του Προσχεδίου, δηλαδή μεγαλύτερο από τα 346 εκατ. ευρώ. Εκτός αυτού, θα προστεθούν τα υπόλοιπα του Αποθεματικού, τα οποία μετά το κονδύλι των 68 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, διαμορφώνονται σε περίπου 310 εκατ. ευρώ, άρα μιλάμε σε πρώτη φάση για ένα δημοσιονομικό χώρο περίπου 710 εκατ. ευρώ.
Έχει ήδη προβλεφθεί η πληρωμή 200 εκατ. ευρώ για οφειλές ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ και κάπως έτσι προκύπτει ο διαθέσιμος χώρος των 350- 400 εκατ. ευρώ για έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες, με την πρόθεση της κυβέρνησης- όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης- να είναι η στοχευμένη ενίσχυση και όχι η διάχυση του εφάπαξ επιδόματος σε περισσότερους. Αν το επίδομα αυτό διατεθεί αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα φτάσει στα 1.500 ευρώ. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μεγάλο μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος διατέθηκε την περασμένη Άνοιξη για την προεκλογική καταβολή της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης», ενώ έχουν «τρέξει» οι μειώσεις ΦΠΑ σε αγαθά, όπως επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
Στο ΓΛΚ συνεχίζουν τις αναζητήσεις για προσφυγικές δαπάνες, οι οποίες δεν καταγράφηκαν ως τέτοιες, άρα δεν αφαιρέθηκαν από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ως τώρα έχει διαπιστωθεί σε πάνω από τα μισά νοσοκομεία δεν μετρούσαν αυτές οι δαπάνες, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός με πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Ενώ το «ταβάνι» για τέτοιες δαπάνες φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ.
H αναζήτηση συνεχίζεται στο πεδίο της Παιδείας και των ΟΤΑ για τον εντοπισμό τέτοιων δαπανών, ενώ εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα εγκρίνει για την Ελλάδα κονδύλι 340 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό, όσον αφορά στο 2020.