Quantcast

Νομοσχέδιο για τις πορείες: «Υπεύθυνος συνάθροισης» και ανοιχτοί δρόμοι

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Για τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου για τις πορείες στο Κέντρο της Αθήνας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Mιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Το νομοσχέδιο, που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, επιχειρεί να βάλει «φρένο» στο κλείσιμο δρόμων και προβλέπει τον ορισμό «υπευθύνου συνάθροισης» και υποχρέωση να ενημερώνεται για τις συγκεντρώσεις η Αστυνομία 48 ώρες νωρίτερα.

Αναλυτικά, στις πορείες και στις συγκεντρώσεις θα υπάρχει «υπεύθυνος συνάθροισης», ο οποίος θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον επικεφαλής αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, θα ορίζεται υπεύθυνος για την πορεία και θα συντάσσει εγγράφως την αιτιολόγηση για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει. Τα δύο αυτά πρόσωπα θα είναι υπεύθυνα, προκειμένου να μη γίνεται «κατάχρηση στην κατάληψη δημόσιου χώρου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στις γιορτές, ο «υπεύθυνος συνάθροισης» θα είναι επιφορτισμένος με αστικές και ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως σε περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών. 

Επιπλέον, η ενημέρωση των Αρχών για τις συγκεντρώσεις θα πρέπει γίνεται τουλάχιστον δύο 24ωρα νωρίτερα. Ανάλογα με τη συμμετοχή του πλήθους θα αποφασίζεται εάν η συγκέντρωση θα γίνει στο πεζοδρόμιο, εάν θα κλείσει μία λωρίδα του δρόμου, δύο λωρίδες ή εάν θα κλείσει ολόκληρος ο δρόμος.

Με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στις γιορτές, η κυβέρνηση επιχειρεί να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις για να μην κλείνουν οι δρόμοι, κυρίως στο Κέντρο της Αθήνας, όπου οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν περιπτώσεις πολύωρων διακοπών κυκλοφορίας για ολιγάριθμες συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία.

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα».

«Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον σεβασμό στο δημόσιο χώρο» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, τέλος στα περιστατικά αστυνομικής βίας επιχειρεί να βάλει ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενεργοποιώντας την εντολή να φέρουν οι αστυνομικοί στις στολές τους τον αριθμό μητρώου τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή όλοι οι αστυνομικοί να φέρουν στη στολή τους από εδώ και πέρα τον αριθμό μητρώου τους, που στην ουσία είναι και δηλωτικό της ταυτότητάς τους.

Όσον αφορά τα ΜΑΤ θα πρέπει να φέρουν στο κράνος ειδικό αριθμό όπου εκτός από το μητρώο θα δηλώνει και τον αριθμό της διμοιρίας στην οποία ανήκουν.

Την απόφαση ο αριθμός μητρώου να υπάρχει ευδιάκριτα σε κάθε αστυνομικό είχε πάρει και το 2010 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης όμως άγνωστο γιατί, το μέτρο ατόνησε και δεν εφαρμοζόταν.

Σήμερα με διαταγή του αρχηγείου υπενθυμίζεται η πάγια υποχρέωση αυτή των αστυνομικών ενώ θα γίνονται και έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν η συγκεκριμένη εντολή εκτελείται.