Προσωρινή αναστολή έκδοσης του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Την προσωρινή αναστολή έκδοσης του Αλεξάντερ Βίννικ, γνωστού και ως «Mr. Bitcoin», στη Γαλλία αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με δήλωση της δικηγόρου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, είχε αποφασίσει να εκδοθεί ο 40χρονος Ρώσος αρχικά στη Γαλλία, με δεύτερο προορισμό τις ΗΠΑ και τρίτο την Ρωσία.

Σύμφωνα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρίας Καραμανώφ, ανεστάλη προσωρινά η απόφαση του κ. Τσιάρα, περί έκδοσης του Αλεξάντερ Βίννικ στην Γαλλία και στη συνέχεια στις άλλες χώρες, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει.

Υπενθυμίζεται πως -σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του Αλεξάντερ Βίννικ- το γαλλικό αίτημα έκδοσης έγινε μετά τη σύλληψη του Βίννικ στην Ελλάδα και αφορά εγκλήματα στο κυβερνοχώρο ενώ ήταν κρατούμενος, ενώ οι γαλλικές αρχές επίσημα δεν έχουν ασκήσει κάποια δίωξη εναντίον του.

Ειδικότερα, η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει ως εξής:

«Η πρόεδρος του Δ´ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε σήμερα προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της απόφασης έκδοσης του Αλεξάντερ Βίννικ σε Γαλλία-ΗΠΑ-Ρωσία, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που διατρέχει ο Αλεξάντερ στην περίπτωση έκδοσής του.

Ο Αλεξάντερ βρίσκεται ήδη στην 4η ημέρα της νέας απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις 20/12/2019 και η υγεία του παρουσιάζει ήδη επιδείνωση.

Ο Αλεξάντερ έχει με το μέρος του το δίκιο, το Δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα της χώρας μας. Έχει απέναντί του μηχανισμούς ικανούς να συνθλίψουν την ανθρώπινη ύπαρξη, που δεν υπολογίζουν ούτε το Σύνταγμα ούτε τις Διεθνείς Συμβάσεις ούτε το Δίκαιο. Μηχανισμούς που αναμένεται τώρα να κινητοποιηθούν υπόγεια και φανερά για να ανατρέψουν τη δικαστική απόφαση.

Το ποιος τελικά θα επικρατήσει είναι κάτι που μας αφορά όλους, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι».