Nέα αίτηση για την άρση προστασίας των «Σαράφη» και «Κελέση» κατέθεσε ο Γεωργιάδης – «Ο λαός πρέπει να μάθει ποιοι έστησαν αυτή τη σκευωρία»

«Ο μόνος τρόπος πλέον για να το μάθει είναι να αρθεί η προστασία αυτών των ανθρώπων», τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Νέα αίτηση για την άρση προστασίας των δύο μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε χθες ο πληρεξούσιος δικηγόρος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη ΓεωργιάδηΜιχάλης Δημητρακόπουλος, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού στην «Α».

«Ο λόγος που το κάνω αυτό», επισημαίνει στη δήλωσή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, «είναι διότι πρώτον περαιώθηκε πλέον η δικαστική διαδικασία και για τα δέκα πρόσωπα που βρεθήκαμε υπό κατηγορία από τις μαρτυρικές καταθέσεις των δύο μαρτύρων. Και απεδείχθη περίτρανα, με την πράξη αρχειοθέτησης των εννέα και το ομόφωνο αθωωτικό βούλευμα του δεκάτου, ότι η βασικότερη προϋπόθεση την οποία θέτει ο νόμος για να αποδοθεί σε κάποιον η προστασία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, που είναι να συμβάλει ουσιωδώς στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, στην προκειμένη περίπτωση έχει διαρραγεί. Απεδείχθη περίτρανα από τη δικαστική διαδικασία ότι οι μαρτυρικές τους καταθέσεις ήταν έωλες, αστήριχτες, αναπόδεικτες, γι’ αυτό και τελικά δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα ως προς την ποινική δίωξη των κατονομαζόμενων από αυτούς προσώπων».

«Κόλαφος» το βούλευμα

Το σκεπτικό τού βουλεύματος για την αθώωση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου είναι κόλαφος για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», καθώς στην απόφαση του Συμβουλίου οι μάρτυρες κατονομάζονται ως «ψευδομάρτυρες», αμφισβητείται απόλυτα η αξιοπιστία τους και θεωρείται ότι έδρασαν με ίδιον όφελος, δηλαδή τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που προβλέπει ο νόμος για να έχει κάποιος τη σχετική προστασία, επισημαίνει ο υπουργός και προσθέτει:

«Είναι δε πράγματι οξύμωρο για την ελληνική Δικαιοσύνη ότι το Ανώτατο Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου έκρινε ως αξιόπιστη τη διαδικασία που επέλεξε η κυρία Τουλουπάκη και τον τρόπο που έδωσε στους δύο αυτούς ανθρώπους το καθεστώς προστασίας, αλλά το σκεπτικό του αθωωτικού αυτού βουλεύματος για την κυρία Τουλουπάκη και τον κύριο Παπαγγελόπουλο, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σκεπτικό της αθώωσης του κυρίου Λοβέρδου από την ίδια πάλι ελληνική Δικαιοσύνη και το κυριότερο, κονιορτοποιήθηκε από την πραγματικότητα, καθώς ο «Μάξιμος Σαράφης» ή Φιλήστορας Δεστεμπασίδης έκανε απάτες και ‘’έφαγε’’ από πολύ κόσμο χρήματα. Αν οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους θα είχαν προλάβει τις σχετικές απάτες του «Μάξιμου Σαράφη» και θα είχαν γλιτώσει τον κόσμο από τη βλάβη που υπέστησαν.

Η διαφύλαξη του κύρους της ελληνικής Δικαιοσύνης επιβάλλει, τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, να αρθεί η προστασία τους, να μάθει επισήμως ο ελληνικός λαός ποια είναι τα πρόσωπα αυτά και να αποκαλυφθεί στη δικαστική αίθουσα ποιοι τους έβαλαν και για ποιον λόγο προχώρησαν σε αυτές τις ψευδείς κατηγορίες εναντίον μας, και φυσικά να υποστούν και τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για τη συκοφαντική δυσφήμηση την οποία διέπραξαν.

Στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» είναι σχεδόν παράλογο, αν όχι τραγελαφικό, να επιμένει η ελληνική Δικαιοσύνη στη δήθεν ανωνυμία και στην προστασία που αυτή η ανωνυμία δίνει σε ένα πρόσωπο, το οποίο το ίδιο πλέον έχει παραδεχθεί την ταυτότητά του και ενέχεται σε σοβαρά αξιόποινες πράξεις. Θα ήταν σχεδόν ατιμωτικό για τους Έλληνες δικαστές να συνεχίζουν να προστατεύουν έναν άνθρωπο που οι ίδιοι έχουν προφυλακίσει για σοβαρά κακουργήματα.

Θα μου επιτρέψετε να πω εδώ ότι πέραν των δικονομικών υπάρχει όμως και ένα πολιτικό ζήτημα. Η συνέχεια της προστασίας της ανωνυμίας των δύο αυτών ανθρώπων προστατεύει στην πραγματικότητα όχι τον θεσμό του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αλλά το κύκλωμα το οποίο τους έβαλε να διαλύσουν το πολιτικό σύστημα της χώρας μέσω της σκευωρίας Novartis».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «έχει έρθει η ώρα ο ελληνικός λαός να μάθει ποιοι έστησαν αυτή τη σκευωρία. Και ο μόνος τρόπος πλέον για να το μάθει είναι να αρθεί η προστασία αυτών των ανθρώπων, να προσέλθουν χωρίς προστασία στις δικαστικές Αρχές και να μάθουμε ποιοι εξύφαναν αυτή τη συνωμοσία κατά του πολιτεύματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εσχάτως τυγχάνει και της πλήρους αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ, την έχει χαρακτηρίσει «πράξη εσχάτης προδοσίας». Νομίζω καλό θα ήταν, ει δυνατόν και προ των εθνικών εκλογών, να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι διέπραξαν την κατά Ευάγγελο Βενιζέλο εσχάτη προδοσία».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»