Μπαράζ νομοθετικού έργου εν μέσω καλοκαιριού – Τα νομοσχέδια που «καίνε»

Με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό να μεταφέρεται για το 2022, οι εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου είναι όλα τα νομοσχέδια που βρίσκονται στην τελική ευθεία να κατατεθούν στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση

Εν μέσω θερινού καύσωνα η Βουλή προετοιμάζεται και για τον νομοθετικό … καύσωνα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, καθώς έδωσε σαφείς εντολές στους υπουργούς του, να μην αφήσουν καμία νομοθετική εκκρεμότητα μέχρι τις 6 Αυγούστου, όπου και έχει προγραμματιστεί η παύση των εργασιών του Κοινοβουλίου για τον Δεκαπενταύγουστο.

Με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό να μεταφέρεται για το 2022, οι εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου είναι “όλα τα νομοσχέδια που βρίσκονται στην τελική ευθεία, δηλαδή έχουν καταρτιστεί, έχουν εκτεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ετοιμάζονται, να κατατεθούν στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση”.

Στην καλοκαιρινή ατζέντα υπήρχε μέχρι πρότινος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η επικουρική ασφάλιση, ωστόσο μεταφέρθηκε για μετά τον Σεπτέμβρη, στη λογική να μην ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο η κυβέρνηση, στην καρδιά του καλοκαιριού και σε συνθήκες πανδημίας.

 

Νέο σύστημα αξιολόγησης – Αναβάθμιση της εκπαίδευσης

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων αφορά μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που φέρνει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Η Νίκη Κεραμέως έχει σκοπό να καταθέσει στη Βουλή το νομοθέτημα στο προσεχές 10ημερο με στόχο να εφαρμοστούν οι αλλαγές από την νέα εκπαιδευτική χρονιά. Το νομοσχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες, που προβλέπουν, μεγαλύτερους βαθμούς αυτονομίας στο σχολείο, Ενδυνάμωση εκπαιδευτικών – αξιολόγηση, βελτίωση, – Δομές εκπαίδευσης – αξιολόγηση στελεχών, – Εκκλησιαστική εκπαίδευση.

 

Κυκλική οικονομία – «Πληρώνω όσο πετάω»

Την εβδομάδα που έρχεται ψηφίζεται από την Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά την Διαχείριση Αποβλήτων και περιλαμβάνει κίνητρα και αντικίνητρα προκειμένου η χώρα να αναδειχθεί και να ανέβει από τις τελευταίες θέσεις κατάταξης που κατέχουμε στην Ε.Ε. όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά και το πλαίσιο για τη χωροθέτηση Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή.

 

Αυστηροποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τον Οργανικό Νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις.

Με το νομοσχέδιο συμπληρώνονται νομοθετικά κενά για να διασφαλιστεί η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ελεγχόμενων με την παράλληλη ευθυγράμμιση στις διεθνείς καλές πρακτικές αποτελεσματικότητας του ελέγχου. Ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η συνεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη Βουλή, ώστε να παρέχεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου τεχνοκρατική ενημέρωση επί δημοσιονομικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.

 

Η ΕΛΑΣ «μεταμορφώνεται»

Το νομοσχέδιο για τη διάρθρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, ετοιμάζει να καταθέσει στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι και η ηγεσία του υπουργείου.

Με το νομοσχέδιο προωθείται μία συνολική μεταρρύθμιση του τομέα εσωτερικής ασφάλειας στην Ελλάδα, με έμφαση στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση νέων απειλών και κινδύνων, αλλά και τη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας.

Στο επίπεδο του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ αναβαθμίζεται ο επιτελικός σχεδιασμός, εξορθολογικοποιούνται οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και διοίκησης επιχειρήσεων, επιχειρείται η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και των μέσων, καθώς και η επικοινωνία και η ενημέρωση των πολιτών.

 

Τέλος τα «δωράκια»

Κανόνες στην επικοινωνία των θεσμικών φορέων της πολιτείας με εκπροσώπους συμφερόντων κατά την άσκηση δραστηριοτήτων επιρροής (lobbying), επιδιώκει να θέσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που από Δευτέρα 19 Ιουλίου που ολοκληρώνεται η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο εισάγει ως βασική αρχή τη γενική απαγόρευση αποδοχής δώρων, φιλοξενίας και άλλων ωφελημάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ για τα δώρα αυτά προβλέπει τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής, δημοσιότητας, φύλαξης, διαχείρισης και αξιοποίησής τους. Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το «Μητρώο Διαφάνειας», στο οποίο οφείλει να εγγραφεί κάθε «εκπρόσωπος συμφερόντων».

 

Πηγή: Parapolitika.gr