Μητσοτάκης: Το τετ α τετ με στελέχη 10 επενδυτικών οίκων στο Λονδίνο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν πολύ θερμό για την Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας

Επαφές από πρώτο χέρι με ξένους διαχειριστές κεφαλαίων είχε χθες στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη Morgan Stanley.

Μάλιστα, λίγο πριν από την ομιλία του στους ξένους διαχειριστές -περίπου 250 εκπρόσωποι funds ήταν παρόντες- εστάλη κατ’ επείγον e-mail σε εκπροσώπους περίπου δέκα επενδυτικών οίκων για συνάντηση σε κλειστό group δέκα ατόμων σε άλλο χώρο από εκεί που πραγματοποιείτο το roadshow, το οποίο, σημειωτέον, ολοκληρώνεται σήμερα. Τον πρωθυπουργό, κατά τις πληροφορίες, συνόδευαν τόσο ο οικονομικός του σύμβουλος, Αλέξης Πατέλης, όσο και ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος. Η πρόσκληση απευθύνθηκε σε διαχειριστές και επικεφαλής funds με τα περισσότερα υπό διαχείριση κεφάλαια, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εκφραστεί θετικά να αυξήσουν τις θέσεις τους ή να ανοίξουν νέες στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κλίμα ήταν πολύ θερμό για την Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας. Ακόμα και το 2023, που είναι χρονιά εκλογών, η χώρα μας, όπως τονίστηκε κατά τις πληροφορίες στα τετ α τετ με τους ξένους θεσμικούς, θα εμφανίσει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 2%, όταν οι υπόλοιπες χώρες θα παρουσιάζουν ύφεση ή οριακή ανάπτυξη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, το ρυθμισμένο χρέος και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα έχουν αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση του δημόσιου χρέους, ενώ ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών, η επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αυτά ήταν, σύμφωνα με πηγές που παρίσταντο στην εκδήλωση, όσα ήθελαν να ακούσουν οι ξένοι διαχειριστές. Η πρώτη μέρα, εκτός από την ομιλία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του επικεφαλής διαχείρισης της Morgan Stanley, Franck Petitgas, περιελάμβανε τις τοποθετήσεις των κ. Πατέλη και Κοντόπουλου και το απόγευμα την παρουσίαση των ελληνικών τραπεζών από τους επικεφαλής τους, Π. Μυλωνά (ΕΤΕ), Φωκίωνα Καραβία (Eurobank), Βασίλη Ψάλτη (Alpha) και Χρήστο Μεγάλου (Πειραιώς).

Σχετικά με τις εκλογές, ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση από ξένο διαχειριστή, για να υπογραμμίσει ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023. Μάλιστα, κάποιες άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι Έλληνες συνομιλητές των ξένων ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είτε επιτευχθεί αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή είτε από τη δεύτερη, αφού θα μεσολαβήσουν το πολύ τρεις εβδομάδες. Το ενδιαφέρον, πάντως, μετατοπίζεται στη σημερινή μέρα, αφού θα πραγματοποιηθούν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις των εισηγμένων με τους ξένους επαγγελματίες των αγορών.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνει αποκλειστικά συναντήσεις εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή funds. Οι εταιρείες που μετέχουν είναι οι εξής:

 

ADMIE HOLDINGS

AEGEAN AIRLINES

ALPHA SERVICES AND HOLDINGS

ATHENS EXCHANGE GROUP

ATHENS WATER SUPPLY AND SEWERAGE SA

AUTOHELLAS

CENERGY HOLDINGS

ELLAKTOR

ELVALHALCOR HELLENIC COPPER AND ALUMINIUM INDUSTRY

EUROBANK ERGASIAS SERVICES AND HOLDINGS

GEK TERNA HOLDING REAL ESTATE CONSTRUCTION

GREEK ORGANISATION OF FOOTBALL PROGNOSTICS (OPAP)

HELLENIC TELECOM. ORG. (OTE)

HELLENiQ ENERGY HOLDINGS S.A.

INTRACOM HOLDINGS SA

INTRALOT S.A.

LAMDA DEVELOPMENT

MOTOR OIL (HELLAS) CORINTH REFINERIES

MYTILINEOS

NATIONAL BANK OF GREECE

NOVAL PROPERTY REIC

PEOPLECERT

PIRAEUS FINANCIAL HOLDINGS

PIRAEUS PORT AUTHORITY

PUBLIC POWER CORPORATION

SARANTIS GROUP

TERNA ENERGY SA

TITAN CEMENT INTERNATIONAL

VIOHALCO SA/NV