Quantcast

Μητσοτάκης: Το σχέδιο για την οικονομία και η νέα έξοδος στις αγορές

Το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία επιχειρεί σταδιακά να μετατοπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία επιχειρεί σταδιακά να μετατοπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ακόμα και σήμερα – αν και πιθανότατα αύριο, Τρίτη, το πρωί – την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές για το 2022, με νέο δεκαετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου και στόχο για άντληση άνω των 3 δισ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο.

«Υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικών», τόνισε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξή του (ΑΝΤ1). «Οι πρώτες αφορούν την ελεύθερη οικονομία. Πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Οι δεύτερες αφορούν το τι κάνουμε στις ενεργητικές πολιτικές, πώς θα επιδοτήσουμε δηλαδή τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που με κάνουν να είμαι αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς εργασίας, η οποία συνδέεται άμεσα και με την πορεία της οικονομίας». Βρισκόμαστε, όπως δήλωσε χθες ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης (στο Βήμα), «στην αρχή μιας πολυετούς πορείας επιταχυνόμενης ανάπτυξης».

Αύριο, παράλληλα με την έξοδο της Ελλάδα στις διεθνείς αγορές για νέο δανεισμό, ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή για το νέο αναπτυξιακό νόμο, «ένα νομοσχέδιο που επεξεργαστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην επιχειρηματικότητα όλων των ειδών και μεγεθών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό, η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης, η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης. Επιπλέον, επιδιώκεται η βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης επενδυτικών σχεδίων στα θεσπιζόμενα καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων.

Από τα Μέγαρα όπου βρέθηκε το Σάββατο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την παροχή στήριξης στις επιχειρήσεις για όσο θα διαρκέσει η κρίση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. «Για όσο κρατήσει αυτή η αναταραχή θα υπάρχει μία όχι ευκαταφρόνητη στήριξη από το κράτος για να σας βοηθήσουμε στο κοστολόγιο σας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Όπως ξέρετε, από αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξει μία επιδότηση της ενέργειας από το κράτος για όλες τις παραγωγικές μονάδες, για όλες τις επιχειρήσεις, η οποία πιστεύω ότι θα καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι, ως το 50% της αύξησης της ενέργειας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Οπωσδήποτε θα υπάρχει μία επιβάρυνση, γιατί αυτό είναι αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες μεταβολές που είχαμε στις τιμές του φυσικού αερίου. Ελπίζω ότι αυτή η μεγάλη αναταραχή θα κρατήσει τους πρώτους μήνες του έτους και μετά θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία σχετική κανονικότητα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.