Μητσοτάκης: Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ – Debate με τον Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξαν καμία ικανοποίηση που δεν θα είναι η Χρυσή Αυγή στις εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός

Συνέντευξη παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον ΑΝΤ1 και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ πως είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα από ό,τι στη Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πάρει την απόφασή του αυτή πριν το θέμα των υποκλοπών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε περίπτωση δεύτερων εκλογών τότε «βεβαίως θα γίνει debate» με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τότε δεν θα ισχύει η απλή αναλογική, αλλά το μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Διεμήνυσε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, τονίζοντας ότι τα πλεονάσματα που θα παράγονται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα διανέμονται πρώτα στα ευάλωτα άτομα.

«Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Θα σεβαστώ τις επιταγές του Συντάγματος και θα πάρω τη διερευνητική εντολή», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. «Το τι θα κάνω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει τις κινήσεις μας». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλες διαφορές.

«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης στη τόνισε, πάντως, ότι το καλύτερο σενάριο είναι μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη Ν.Δ. στο τιμόνι.

«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω», σημείωσε.

Αναφορικά με τον κ. Ανδρουλάκη, ανέφερε πως: «Δεν δέχθηκε να με συναντήσει από τότε που βγήκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είχα ζητήσει να τον συναντήσω. Δεν δέχθηκε».

 

Για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στα όσα γίνονται στα… δεξιά της Ν.Δ.

«Κάποιοι κατασκευάζουν διάφορα σενάρια. Ακούω ότι υπάρχουν διεργασίες δεξιά της Ν.Δ. Εμείς απαγορεύσαμε στους φονάδιες της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Είναι απαράδεκτο να λένε ότι αυτό αποτελεί παρέμβαση στις εκλογές.

Πετύχαμε να απαγορευτεί η κάθοδος της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αυτό κάποιους τους ενόχλησε. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξαν καμία ικανοποίηση που δεν θα είναι η Χρυσή Αυγή στις εκλογές», τόνισε.

«Αυτό που έγραψε η Ιστορία», πρόσθεσε, «είναι ότι δύο κόμματα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, έδωσαν τη μάχη και δεν θα είναι η Χρυσή Αυγή στις εκλογές».

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα των εκλογών, διαψεύδοντας διάφορα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και τονίζοντας ότι «η Ν.Δ. θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από βουλευτές εκλεγμένους με τη Ν.Δ.».

 

Για τις υποκλοπές

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε και στο θέμα των υποκλοπών, αλλά και στον κ. Ανδρουλάκη.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν «σκάσει» το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Για τις υποκλοπές έχω κάνει αυτοκριτική. Στη συνολική ζυγαριά αυτό θα βαρύνει αρνητικά και όχι θετικά. Το θέμα είναι, όμως, τι κάναμε από τότε. Κάναμε μια σημαντική αλλαγή στην ΕΥΠ, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν τα εχέγγυα να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι «η στάση του κ. Ανδρουλάκη απέναντί μου είχε καθοριστεί πολύ πριν τις υποκλοπές. Ολη η στάση του ΠΑΣΟΚ δείχνει ένα κόμμα που αρέσκεται να αναβιώσει ένα ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι διαφορετικές».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να δώσουν ένα μήνυμα νίκης της Ν.Δ.

«Υπάρχει το μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Εμείς λέμε στους πολίτες ότι, για να μη συμβεί αυτό, πρέπει να είναι πολύ ισχυρή η Ν.Δ. στις 21 Μαΐου» είπε.

 

Μήνυμα σε Τουρκία

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και στις επικείμενες εκλογές στη γειτονική χώρα, που θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή.

«Η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Μόνο γι’ αυτό είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σοβαρά. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε άλλο θέμα που να αφορά το Αιγαίο. Δεν συζητάμε ούτε για αποστρατιωτικοποίηση νησιών ούτε για συνεκμετάλλευση», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «δεν είμαι σίγουρος ότι το θέμα της εκτόνωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα συνεχιστεί και μετά τις τουρκικές εκλογές. Εγώ θα είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός».

 

Debate με Τσίπρα

Ερωτηθείς για το debate, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και στο debate πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Στις επόμενες εκλογές, επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τα δύο πρώτα κόμματα, βεβαίως θα πρέπει να γίνει debate ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα».

«Δεν έχω κάνενα πρόβλημα να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Επειδή έχουμε 6 πολιτικούς αρχηγούς και 6 δημοσιογράφους, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο. Θα ήθελα να ήταν πιο χαλαρό το πλαίσιο στο debate. Είναι, όμως, μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στο τι σημαίνει η προοδευτική διακυβέρνηση», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «σε αυτό το περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σταθερές κυβερνήσεις. Χθες παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Η κυβέρνηση στη Γερμανία έχει τρία κόμματα που το ένα πηγαίνει στην ανατολή και το άλλο στη δύση και αυτό έχει επιπτώσεις».