Quantcast

Μητσοτάκης: Τι θα γίνει με οφειλές στην εφορία και το πρόγραμμα Συν-Εργασία – 4 νέες πρωτοβουλίες

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τέσσερις νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας ανακοίνωσε την Παρασκευή από τη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση για την οικονομία που έχει καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

– Το πρόγραμμα ΣΥνεργασία ενισχύεται με ακόμα 200 εκατ. ευρώ θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τον Ιούλιο και αν χρειαστεί θα επεκταθεί και στον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο – Οι οφειλές Μάρτιου έως και Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021. – Ανακοινώνω ότι έχουμε αποφασίσει να αυξήσουμε τον αριθμό των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 8 μηνιαίες αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις – Οι οφειλές Μαρτίου έως Σεπτεμβρίου των επιχειρήσεων που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, και θα αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις από το 2021 – Ανακοινώνω ότι όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τους φόρους τους φέτος θα έχουν έκπτωση 2%

«Ανακαλύψατε τώρα τη μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη εσείς που τη φορολογήσατε βάναυσα και την οδηγήσατε σε κατάσταση πλήρους απελπισίας» τόνισε. 
Όπως επισήμανε o πρωθυπουργός, αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης της πορείας της οικονομίας είναι η εμπιστοσύνη στις αγορές, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να δανείζεται στο 10ετές ομόλογο με 3,9% επιτόκιο στις 12/3/2019, τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. 

«Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 1% το 4ο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 συρρικνώθηκε κατά 0,9% στην Ελλάδα. Ο μέσος όρος συρρίκνωσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι 3,6%, τέσσερις φορές λιγότερος από την Ευρώπη, και εσείς μιλάτε ‘’για ύφεση ΝΔ και ύφεση Μητσοτάκη’’». 

Κυβερνήσατε 4,5 χρόνια από το 2015 μέχρι το 2018 ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν 0,7%, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 2,3% ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. 

Από τη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση, θωρακίσαμε αμέσως το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δύο εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν υπό την προστασία της πολιτείας

Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων διατίθενται αυτή τη στιγμή 7 δισ. ευρώ. Θα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την ταχύτητα με την οποία οι τράπεζες να ανταποκριθούν στο καινούργιο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και είμαι σίγουρος ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας θα διoχετευθεί στις ανάγκες τους. Τα κονδύλια δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε εμπροσθοβαρώς ούτε οπισθοβαρώς όπως γράφεται στην ερώτησή σας. 
Από την αρχή της υγειονομικής περιπέτειας είχαμε τονίσει ότι πρέπει να επιμεριστούμε με δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. 

Η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι πολύ αυστηρή στις επιχειρήσεις στους ελέγχους και θα επιβάλλει αν χρειαστεί τα ανάλογα πρόστιμα. 

Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επιχειρήσεις που να δημιουργούν νέο πλούτο. Η εργασία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας. Δε γίνεται ένα εστιατόριο ένα ξενοδοχείο που είναι αντιμέτωπο με πολύ μειωμένο τζίρο να κρατά όλο το προσωπικό με τους ιδίους μισθούς. Από την άλλη, μεγάλη ζήτηση με λίγο προσωπικό θα οδηγούσε σε κακές υπηρεσίες. Χρειάζεται να υπάρξουν –προσωρινές- λύσεις με τόλμη. Το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία έχει κεντρική προτεραιότητα να μην χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Αντί για επιδόματα ανεργίας προκρίνει την επιδότηση της εργασίας. Η κυβέρνηση αντί για τα λουκέτα επιλέγει την απασχόληση. Η εργασία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και ατομικό δικαίωμα που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Όποιος εδώ μέσα επικαλείται κοινωνική ευαισθησία οφείλει να δώσει μάχη για τη δουλειά. Ως τα τέλη Οκτωβρίου επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να γκρεμίζεται και τώρα υπολειτουργούν, θα μπορούν να προσαρμόζουν ανάλογα τον όγκο εργασίας τους με το πρόγραμμα. Όταν χρειάστηκε, η κυβέρνηση στήριξε τους εργαζόμενους. 

Έχει έρθει η ώρα να καταλάβετε ότι αυτή κυβέρνηση, μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και πότε να στηρίζει τη επιχειρηματικότητα. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που πολεμάτε κ. Τσίπρα δεν υπάρχει. Ο κορωνοϊός μπορεί να ανέκοψε προσωρινά την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν έπληξε όμως τη βάση της.

Η Κομισιόν έβαλε στο τραπέζι ένα πρόγραμμα ύψους 750 δισ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα που στηρίζεται πολύ περισσότερο σε επιχορηγήσεις παρά σε δανεικά. Θα έχουμε δύσκολη διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση ενώ βρισκόμασταν σε τροχιά ανάπτυξης… Αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό και θα απαιτήσει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας.