«Ξεπερνάμε κάθε δοκιμασία με όπλο τη δημιουργικότητα του Έλληνα και σύντομα θα γράψουμε τον επίλογο της πανδημίας με το όπλο του εμβολιασμού» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 13η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, που συνεδριάζει στην Αθήνα, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.
«Σύντομα θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο με τίτλο “Ελλάδα 2.0”, με ένα σχέδιο που θα μας φέρει στις πρώτες θέσεις ανάπτυξης στην Ευρώπη» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε από τους αιρετούς ομογενείς να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας. «Η πατρίδα σας χρειάζεται δίπλα της» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συγκυρία που συνθέτουν η πανδημία και η τουρκική επιθετικότητα κατά της Κύπρου και η αμφισβήτηση δικαιωμάτων της Ελλάδας από τη γειτονική χώρα και εξήρε το ρόλο των ομογενών στη διεθνή ασπίδα απέναντι στην Τουρκία για να προστατευθεί τη νομιμότητα. «Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 ανανεώνουμε το ιστορικό νήμα και τη σημασία του ελληνισμού του εξωτερικού» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο δικαίωμα ψήφου από τις χώρες κατοικίας των Ελλήνων του εξωτερικού. «Κάναμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα, μακάρι στην επόμενη Βουλή να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια» είπε ο πρωθυπουργός.
Τις εργασίες άνοιξε ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις παράνομες και απαράδεκτες, όπως χαρακτηριστικά είπε, κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχθεί ποτέ δύο κράτη, όπως επιδιώκει η Τουρκία και επισήμανε την ανάγκη ενότητας του ελληνισμού, ώστε να μπει ένα τέλος στην κατοχή και διαίρεση της Μεγαλονήσου.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Στην επέτειο των 200 ετών έχει σημασία να θυμόμαστε τη σημασία των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού στην επιτυχία της Επανάστασης του 1821» σημείωσε και χαρακτήρισε τη δύναμη της ομογένειας «τεράστιο εθνικό κεφάλαιο». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η συζήτηση για τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τις χώρες κατοικίας τους ξεκίνησε από την αναθεώρηση του Συντάγματος για την οποία πήρε πρωτοβουλία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε στη θέση του να εκλέγουν οι ομογενείς τους δικούς τους αντιπροσώπους.
«Είμαστε στο πλευρό της Κύπρου απέναντι σε ενέργειες που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησε για την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας και τη σύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με το κυπριακό και την προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
«Η κληρονομιά του 1821 είναι πολυδαίδαλη και δεν μπορεί να περιοριστεί χρονικά. Για αυτό το 2021 αξίζει να καταγραφεί όχι μόνο ως ορόσημο της διακοσιετηρίδας από την Επανάσταση,
αλλά ως έτος επανεκκίνησης, ανασυγκρότησης και θεμελίωσης της Ελλάδας του 2121» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ανακοίνωση τη δημιουργία Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης και Αλγορίθμων.