Ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπως κάνει πάντοτε, με υπεύθυνο τρόπο θα μιλήσει για το τι μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και για το ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αυτόν τον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας», είπε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, η συνέπεια των πολιτών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και η πορεία των επενδύσεων δίνουν τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει συμπληρωματικό προϋπολογισμό απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια.
Πέραν των γνωστών παρεμβάσεων, έχει πέσει στο τραπέζι μία σειρά άλλων μέτρων, όπως η αύξηση των συντάξεων σε επίπεδα που θα καλύπτει πληθωρισμό και αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση του ΦΠΑ στις δύο μεγάλες κατηγορίες, αλλά και η επανάληψη για fuel pass και επιταγή ακρίβειας.
Αύξηση συντάξεων
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα τόνισε μιλώντας στο Mega ότι η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα.
Εισφορά αλληλεγγύης
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023, όπως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Επιδόματα
Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και εάν δεν υποχωρήσουν οι τιμές των καυσίμων ένα fuel pass 3.
Φόροι
Δρομολογείται μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.
Τέλος επιτηδεύματος
Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος των 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία να θεωρείται διαχειρίσιμο.
ΦΠΑ
Εξετάζεται μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.