Μητσοτάκης: Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος με φόντο την ενεργειακή κρίση και τις τουρκικές προκλήσεις – Κομβικές επαφές σε Ηράκλειο, Αλικάντε, Σόφια, Πράγα και Βρυξέλλες

Οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού

Μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει και πάλι τη διπλωματική περπατησιά του, με μια σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό, αλλά και συζητήσεων με παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα , όπου θα αναδείξει τις θέσεις του για τη στάση της Ευρώπης έναντι της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Σήμερα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα μεταβεί στο Ηράκλειο και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του EPP Study Days, δηλαδή της ετήσιας συνάντησης των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που φέτος θα διεξαχθεί στην Κρήτη, παρουσία και του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στόχος των Study Days είναι η χάραξη στρατηγικής για όλο το κοινοβουλευτικό έτος. Από τα θέματα που έχουν οριστεί στην ατζέντα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ξεχωρίζει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης.

 

Στην Ισπανία

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί εκ νέου με τον Εμανουέλ Μακρόν, στη Σύνοδο Κορυφής Euromed στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου εκτός της Ελλάδας και της Γαλλίας συμμετέχουν οι ηγέτες της Ισπανίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, ενώ το παρών αναμένεται να δώσουν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν προγραμματίζει να βρεθεί και το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, στη Σόφια, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί για την επίσημη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, με την οποία η νοτιοανατολική Ευρώπη κάνει ένα ακόμα βήμα για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

 

«Αναγκαία όσο ποτέ»

«Δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ την συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό. Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως ένα μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίας προόδου», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του IGB στην Κομοτηνή στις αρχές Ιουλίου.

 

Στην Τσεχία

Ακολουθεί η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα (σ.σ. η Τσεχία έχει την προεδρία της Ε.Ε.) στις 6 και 7 Οκτωβρίου και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου, όπου ανάλογα με τη συμπεριφορά και την τακτική που θα έχει ακολουθήσει στο μεσοδιάστημα η Τουρκία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει για μία ακόμα φορά τη στήριξη και αλληλεγγύη των «27» ως προς τη συμπεριφορά και τις πρακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των 44 χωρών που προσκλήθηκαν στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας η οποία θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, στην τσεχική πρωτεύουσα. Ο Ιμπραήμ Καλίν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρός μας δεν αποκλείει κανέναν. Όταν γίνεται ένα βήμα, ο πρόεδρός μας κάνει δύο βήματα. Δεν ξέρω αν θα γίνει συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη».

Ο Γιάννης Οικονόμου, ωστόσο, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για μια τέτοια συνάντηση. «Είδαμε τις δηλώσεις του κ. Καλίν. Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα προς την κατεύθυνση, την οποία περιγράφετε», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.