Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Έχουμε απόθεμα 1 δισ. ευρώ – Προβλέπουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα «δώστα όλα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2023, κάνοντας λόγο για την συνεχόμενη ανοδική τροχιά της χώρας, υπογραμμίζοντας την κοινωνική όψη που έχει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Αποδεικνύει έμπρακτα ότι η άλλη όψη της οικονομικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Η χώρα παραμένει σε μια ανοδική τροχιά. Προβλέπουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είπε ο πρωθυπουργός και οι εξαγωγές σημειώνουν ρεκόρ. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, μειώσαμε τους φόρους και αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο. Προφανώς η κατάσταση δεν είναι εύκολη και ο πληθωρισμός ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών. Στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αυξήσεις στις συντάξεις αύξηση στον κατώτατο μισθό», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα δουν και οι γιατροί του ΕΣΥ αυξήσεις «και θα συνεχιστούν τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι υπάρχει ένα απόθεμα ενός δις. Προβλέπουμε επίσης τόνισε πρόσθετες ενισχύσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους. Για τις αμυντικές δαπάνες την επόμενη διετία είπε προβλέπονται 6 δις. Τα παραπάνω δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας».

Αναφέροντας πως οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες «θα είναι δύσκολοι και όσα επικαλούμαστε είναι αφορμή για να κοπιάζουμε αλλά όχι να κομπάζουμε». «Ταυτόχρονα δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ιακνοποιημένος περί της ανάρτησής του σε σε διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την Στεγαστική Πολιτική. Ειδικά για τους νέους σημείωσε ότι είναι μια ολιστική πρωτοβουλία και θα βρει ανταπόκριση στην κοινωνία.