Quantcast

Μητσοτάκης στο forum «Η Ελλάδα το 2040»: Η πρόσβαση στις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις δεν μπορεί να είναι προνόμιο των ελίτ

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά τη ζωή μας»

«Το 1949 κυκλοφόρησε στη Γαλλία ένα βιβλίο με τίτλο η μεγάλη ελπίδα τον 21ο αιώνα. Στόχος του βιβλίου ήταν να σκιαγραφήσει πως θα ήταν ο κόσμος το 2000. Περιείχε, δε, και ορισμένες τολμηρές προβλέψεις, όπως την δυναμική ανάκαμψη της Ευρώπης. Προέβλεψε το ευρωπαϊκό οικονομικό θαύμα τις δεκαετίες του 60, 70, 80. Ο συγγραφέας σήμερα θα ήταν πιο δύσκολο να επαναλάβει την επιτυχία του. Γιατί σήμερα αυτές οι νέες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό αλλάζουν και με μεγάλο ρυθμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στο forum «Η Ελλάδα το 2040» που γίνεται σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

«Υπάρχουν και αντιφάσεις όπως πλούσιες οικονομίες αλλά και μεγάλο δημόσιο χρέος» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Έχουμε υπερπληθυσμό, αλλά στην ήπειρο μας υπογεννητικότητα. Από τη μία πλευρά ο ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους καθιστά επίκαιρη τη συζήτηση για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά τη ζωή μας. Όσο όμως πιο γρήγορα θα αναπτύσσονται θα βαθαίνει και το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πρόσβαση σε αυτά και σε όσους δεν θα έχουν. Η πρόσβαση στις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις δεν μπορεί να είναι προνόμιο των ελίτ. Στοίχημα να οικοδομήσουμε τη νέα συμπεριληπτική κοινωνία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.