Το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι και η συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν,σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργος επισκέπτεται το Άμπου Ντάμπι.
Η συνάντηση θα επισφραγίσει και τη βούλησή των δύο πλευρών για εμβάθυνση των σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία και σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως οι ΑΠΕ, οι προηγμένες τεχνολογίες, η βιομηχανία, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα ΗΑΕ.
Αυτό θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά συμφωνιών (9 συνολικά) που θα υπογραφούν από τους υπουργούς που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.).
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.
«Η επίσκεψη, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων που είχε επισφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας των δύο χωρών» τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.
Οι δύο ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει το ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και τη στρατηγική τους σχέση, καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.