Μητσοτάκης: Πάνω από 6% η ανάπτυξη φέτος – Ποια ζητήματα τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Έσοδα από τον τουρισμό που μπορεί να πλησιάσουν τα 13 δισ. ευρώ – έναντι 4,3 δις πέρυσι – προσδοκά για το 2021 η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Φέτος πιθανότατα θα είμαστε στο 60%, ίσως στο 70%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά του χρόνου θα βρεθούμε πολύ υψηλότερα», είπε ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση που είχε με τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο John Defterios στο πλαίσιο του φόρουμ «Future Investment Initiative».

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα τουριστικά έσοδα την τελευταία προ πανδημίας χρονιά ήταν 18,2 δις ευρώ, τα φετινά μπορεί να αγγίξουν τα 13 δις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει φέτος κατά πολύ το 6%.

Έθεσε μάλιστα και ένα διπλό στόχο, της μείωσης της ανεργίας και της αναστροφής του λεγόμενου brain drain. «Θέλω να μειώσω κι άλλο την ανεργία, να προσφέρω στους νέους Έλληνες την ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Έχουμε τόσους πολλούς ταλαντούχους Έλληνες που εργάζονται στην περιοχή του Κόλπου, και χαίρομαι όταν οι Έλληνες δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές του κόσμου αλλά είμαι πιο χαρούμενος όταν επιστρέφουν στη χώρα τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Και νομίζω ότι για πρώτη φορά αυτό που βλέπουμε είναι μια μεταστροφή του brain drain. Πολλοί ταλαντούχοι Έλληνες που, για παράδειγμα, πέρασαν μια δεκαετία στο εξωτερικό, βλέπουν τώρα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Γιατί για εμάς ο πραγματικός περιορισμός δεν θα είναι απαραίτητα τα κεφάλαια. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα έχουμε επίσης σημαντικές ανακοινώσεις και σε ό,τι αφορά την δραστηριοποίηση της Σαουδικής Αραβίας σε επίπεδο κεφαλαίων. Παράλληλα το βασικό θέμα για εμάς παραμένει το ανθρώπινο κεφάλαιο και πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε στους νέους μας την ευκαιρία να ζήσουν μια καλύτερη ζωή».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε δύο ακόμα διαστάσεις της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η πρώτη αφορά στον τραπεζικό τομέα, για τον οποίο σημείωσε ότι «οι τράπεζες μας περιορίζονταν σε μεγάλο ποσοστό από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Αντλούν τώρα μόνες τους κεφάλαια. Επομένως έχουν αναπτυξιακές προοπτικές».

Η δεύτερη αφορά στη γεωγραφική θέση της χώρας και την ορθή αξιοποίησή της. «Αν δείτε την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο, αν δείτε τον τομέα των logistics, την αξιοποίηση των λιμανιών μας, είναι ταχύτερη η μεταφορά προϊόντων στην Κεντρική Ευρώπη από την Ελλάδα παρά μέσω Γιβραλτάρ στο Αμβούργο ή στο Ρότερνταμ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα.

Υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας.

Συμφώνησαν μάλιστα στην θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 προκειμένου να εδραιώσει και να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα Μέση Ανατολή», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με δημοσιογράφους που καλύπτουν την κυβερνητική αποστολή.

«Με τις χώρες αυτές και με τη Σαουδική Αραβία χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας σε επίπεδο οικονομικό και γεωπολιτικό. Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον τρίτων. Είναι η Τουρκία που αυτοαποκλείεται με τις επιλογές της. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην διατήρηση ανοικτών διαύλων με την Τουρκία».

 

Πηγή: Parapolitika.gr