Quantcast

Μητσοτάκης για Σπυράκη: «Πολύ σοβαρή η υπόθεση» – Αποφασίζει σήμερα για το ενδεχόμενο διαγραφής της

Η Μαρία Σπυράκη, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής τόνισε ότι εντός της ημέρας θα ζητήσει αναστολή της κομματικής της ιδιότητας

Ως «πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη σχετικά με το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για την άρση της ασυλίας της, σε δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στους δημοσιογράφους ότι «δεν έχω πλήρη εικόνα. Επιτρέψτε μου να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τον τρόπο που θα αντιδράσει, ακόμα και αυτό της διαγραφής από τη ΝΔ.

Όσον αφορά στην υπόθεση της Εύας Καϊλή και το Qatar gate ο πρωθυπουργός είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Είναι πολύ δυσάρεστη ιστορία θα αποφύγω να κάνω συγκεκριμένα σχόλια και θα σεβαστώ την βελγική δικαιοσύνη. Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Σίγουρα μπορώ να σάς πω ότι το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά και δεν μπορεί να πλήττεται από μία τέτοια μεμονωμένη υπόθεση. Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω μόνο αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να πω και χθες: η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη δική μας πολιτική οικογένεια. Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν σπεύσαμε ποτέ, με αφορμή το θέμα αυτό, να κάνουμε συνολικά σχόλια για τους Σοσιαλιστές και εν προκειμένω για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει η κα Καϊλή. Δεν πρόκειται όμως, σε καμία περίπτωση, να δεχθώ και αυτή την πρακτική την οποία έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, περίπου να χρεώνει την κα Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και στο κάτω-κάτω μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκε. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν σε δύο απανωτές ευρωεκλογές».

Σε ερώτηση για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μου κάνει εντύπωση που τα λέει εδώ στις Βρυξέλλες ο κ.Τσίπρας. Εξ όσων θυμάμαι όταν επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα είπε άλλα πράγματα. Το γεγονός ότι έρχεται εδώ να δυσφημεί την χώρα και την δυνατότητα της δικαιοσύνης να διαλευκάνει την υπόθεση δεν αντιστοιχεί στον ρόλο ενός ανθρώπου που διατέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για 4 χρόνια».

Σπυράκη: Παραιτούμαι της ασυλίας – Να ξεκαθαρίσει το θέμα

Στο μεταξύ, παραιτείται από την ευρωβουλευτική ασυλία όπως είπε η Μαρία Σπυράκη και ζητεί το άμεσο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης για την οποία ο Ευρωπαίος εισαγγελέας ζήτησε άρση ασυλίας. Όπως είπε η ίδια στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, η υπόθεση αφορά το επίδομα αλλοδαπής που ελάμβανε συνεργάτης της, χωρίς να έχει το απαιτούμενο διάστημα παραμονής στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου.

Όπως είναι σαφές, το ζήτημα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το Qatargate. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να συσχετίσει τις δύο υποθέσεις, πράγμα που οδήγησε τη ΝΔ να κάνει λόγο για «αντιπολιτευτική απελπισία».

«Πρώην συνεργάτης έχει λάβει ποσό επιδόματος αλλοδαπής ενώ σύμφωνα με το συμβόλαιο έπρεπε να είναι συγκεκριμένες μέρες στο ευρωκοινοβούλιο αλλά απουσίαζε για προσωπικούς λόγους. Το έλαβε ενώ δεν το δικαιούτο. Έχουμε συχνά τέτοιου είδους ανακοινώσεις και πολύ συχνά η πρόταση για άρση ασυλίας απορρίπτεται. Εγώ ωστόσο δεν επικαλούμαι την ασυλία, θέλω να ξεδιαλύνει και να ξεκαθαρίσει η υπόθεση» είπε η Μαρία Σπυράκη.

«Τα χρήματα τα έχει πάρει ο πρώην βοηθός μου, ο ίδιος μπορεί να αποδείξει τα της παρουσίας του. Δεν έχω κανενός είδους συναλλαγή με τον συνεργάτη μου, δεν έχω καμία οικονομική εκκρεμότητα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» ανέφερε η ευρωβουλευτής. Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω καμία ανάμειξη με κανενός είδους σκάνδαλο», ανέφερε η κα Σπυράκη, αναφερόμενη στη σύμπτωση να ζητηθεί η άρση της ασυλίας της ενώ στην κορυφή της επικαιρότητας είναι το σκάνδαλο χρηματισμού στελεχών του ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ, στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, για την οποία ζητήθηκε επίσης η άρση της ασυλίας της για ανάλογο ζήτημα.

«Θα ζητήσω αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας»

Αναστολή της κομματικής της ιδιότητας, μετά το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της αναμένεται να ζητήσει η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, δήλωσε πως «σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας».

Όπως υπογράμμισε, «δεν θέλω να υπάρχουν σκιές».

Ειδικότερα, η ίδια αρχικά ανέφερε ότι «καταρχήν έχω αποδεχθεί να προχωρήσει γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες η άρση της ασυλίας μου. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει άμεσα».

«Ζητώ να προχωρήσει άμεσα και χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή. Με συνοπτικές διαδικασίες (…). Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, θέλω όμως να τελειώσει αυτή η υπόθεση το συντομότερο».

«Να τελειώσει η υπόθεση το συντομότερο»

Ειδικότερα, η κα ίδια αρχικά ανέφερε ότι «καταρχήν έχω αποδεχθεί να προχωρήσει γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες η άρση της ασυλίας μου. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει άμεσα».

«Ζητώ να προχωρήσει άμεσα και χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή. Με συνοπτικές διαδικασίες (…). Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, θέλω όμως να τελειώσει αυτή η υπόθεση το συντομότερο».

 

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

«Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κα Σπυράκη, όπως την κα Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη ΝΔ» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της, μετά το αίτημα για άρση της ασυλίας της. Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Για άλλη μια φορά οι βελγικές αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κα Σπυράκη, όπως την κα Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη ΝΔ. Οι άνθρωποι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων».

Η απάντηση της ΝΔ

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Η ίδια η κυρία Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών».

«Ναι» από το ΕΛΚ στην άρση ασυλίας

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη για να μπορέσει η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να προχωρήσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της (η Κ.Ο. του ΕΛΚ). «Καλούμε την ευρωβουλευτή Σπυράκη να συνεργαστεί πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», σημειώνει η ανακοίνωση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι απαντήσεις Μητσοτάκη στους Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες

Γιάννης Καντέλης (ΣΚΑΪ): Άλλη μία εντολή προς τους Υπουργούς Ενέργειας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να βρουν λύση τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου. Δεν είναι η πρώτη φορά. Γιατί τώρα πιστεύετε ότι θα βρουν λύση; Κι αν αυτή η λύση θα είναι κοντά στις επιδιώξεις που είχε θέσει η Ελλάδα, σε ένα πλαφόν δηλαδή κάτω από τα 200 ευρώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά οι Υπουργοί Ενέργειας θα βρουν λύση, καθώς έχουμε φτάσει πια αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις.

Πράγματι, είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μία αυτονόητη απόφαση, να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέπουμε την εργαλειοποίησή του από τη Ρωσία. Όμως αυτή τη φορά, κ. Καντέλη, είμαι πράγματι αισιόδοξος -και η εντολή την οποία δώσαμε στους Υπουργούς μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη- ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις.

Υπάρχει πια μια καθολική κατανόηση, θα έλεγα, σε επίπεδο των ομολόγων μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον χρόνο και να παραπέμψουμε το θέμα για ακόμα μια φορά στο μέλλον.

Σοφία Φασουλάκη (ΟΡΕΝ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Πληροφορηθήκαμε ότι ήταν πολύ έντονος ο προβληματισμός για τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) και θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η δική μας θέση. Αν αναμένεται να υπάρξει κάποια ουσιαστική απάντηση και πότε εσείς την περιμένετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, η αμερικανική παρέμβαση η οποία φέρει μεν το όνομα «Νομοσχέδιο για τον Περιορισμό του Πληθωρισμού», ουσιαστικά είναι μία μεγάλη κρατική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις καθαρές τεχνολογίες και στις εταιρείες που τις αναπτύσσουν. Και υπάρχει, νομίζω, μια κατανόηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -υπερθεμάτισα κι εγώ υπέρ αυτής της άποψης- ότι δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι και να βλέπουμε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να μετακινούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή απλά αυτές έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κινήτρων από ό,τι μπορούμε εμείς στην Ευρώπη.

Έχουμε εργαλεία στη διάθεσή μας και δεν αναφέρομαι μόνον στο RRF, αλλά και στο REPowerEU το οποίο έχει πια εγκριθεί. Πρέπει όμως να ενισχύσουμε κι άλλο τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό φάκελο, προκειμένου να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τις ευρωπαϊκές παραγωγικές επιχειρήσεις.

Είναι σημαντικό ότι δώσαμε μία εντολή στην Επιτροπή, πολύ σύντομα, στα τέλη Ιανουαρίου, να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο και το λέω αυτό διότι δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Οι εταιρείες βλέπουν, συγκρίνουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών και αν δεν κινηθούμε γρήγορα, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα ευρωπαϊκής αποβιομηχάνισης. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη.

Και βέβαια θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί μεν να χαλαρώνουμε τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων. Αυτό, όμως, ευνοεί πρωτίστως τις πιο πλούσιες χώρες. Δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες δυνατότητες να στηρίξουν την εγχώρια βιομηχανία τους, γι’ αυτό και θα εξακολουθώ να επιμένω ότι πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση. Για να το πω πολύ απλά: να βάλουμε και άλλα ευρωπαϊκά λεφτά στο τραπέζι.

Σπύρος Μουρελάτος (ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε, αν μού επιτρέπετε να σάς πάω στα εσωτερικά. Έχουμε μεθαύριο τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Θέλω να ρωτήσω, επειδή είναι μια συζήτηση η οποία πέφτει μέσα στον προεκλογικό αγώνα, τον άτυπο εν πάση περιπτώσει, αλλά έτσι είναι όσο πλησιάζουμε προς το εκλογικό ραντεβού του 2023, κατά πόσον υπάρχει έκπληξη ως προς το οικονομικό σκέλος. Γιατί μιλήσατε στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο για 1 δισεκατομμύριο απόθεμα στην κατεύθυνση της στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και πώς όλο αυτό μπορεί να «παντρευτεί» πάλι με τη δική σας επισήμανση πως πρέπει να υπάρξει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς να σας πω, κ. Μουρελάτε, ότι πολλοί από εσάς δεν θα στοιχηματίζατε μάλλον ότι η κυβέρνηση αυτή θα κατέθετε και θα ψήφιζε τον τέταρτο Προϋπολογισμό της. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει το γεγονός ότι είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας περί εξάντλησης της τετραετίας. Από εκεί και πέρα, επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ λεπτομερώς σε όσα θα πω στην ομιλία μου το Σάββατο.

Προφανώς και θα περιγράψω το πλαίσιο των πολιτικών μας για τον επόμενο χρόνο, εξάλλου αυτό είναι ο Προϋπολογισμός. Αλλά θα μου δοθεί και η ευκαιρία να κάνω και έναν συνολικό απολογισμό μιας, πιστεύω, επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής όλης της τετραετίας που πέρασε, αλλά και να προδιαγράψω το όραμά μου, το σχέδιό μου για την επόμενη τετραετία, καθώς δεν έχω κρύψει ότι έχουμε ένα σχέδιο οκταετίας για την πατρίδα μας.

Το 2023 τυχαίνει να είναι ο τέταρτος χρόνος της διακυβέρνησής μας. Όμως είπατε και εσείς ότι θα είναι ταυτόχρονα κι ένας προεκλογικός χρόνος. Άρα νομίζω ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι ξεκάθαρες επιλογές που έχουν μπροστά τους και ποια είναι τα σχέδια των κομμάτων που διεκδικούν το προνόμιο να κυβερνούν αυτόν τον τόπο, για το πώς .αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των κρίσιμων οικονομικών θεμάτων.

Μαρία Ψαρά (STAR): Κύριε Πρόεδρε, τώρα τελευταία, τις τελευταίες μέρες δηλαδή, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ξανά στον διεθνή Τύπο και στα σχόλια για μια υπόθεση διαφθοράς. Θεωρείτε ότι η υπόθεση Καϊλή, να το πω έτσι, το Qatargate, πλήττει την εικόνα της Ελλάδας και τη διαπραγματευτική της θέση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είναι μια πολύ δυσάρεστη ιστορία. Θα αποφύγω να κάνω συγκεκριμένα σχόλια και θα σεβαστώ απόλυτα τη βελγική Δικαιοσύνη, η οποία ερευνά την υπόθεση. Οι καταγγελίες, όμως, είναι πολύ σοβαρές. Σίγουρα μπορώ να σάς πω ότι το κύρος της χώρας έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά και δεν μπορεί να πλήττεται από μία τέτοια μεμονωμένη υπόθεση.

Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω μόνο αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να πω και χθες: η υπόθεση αυτή δεν αφορά τη δική μας πολιτική οικογένεια. Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν σπεύσαμε ποτέ, με αφορμή το θέμα αυτό, να κάνουμε συνολικά σχόλια για τους Σοσιαλιστές και εν προκειμένω για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει η κα Καϊλή.

Δεν πρόκειται όμως, σε καμία περίπτωση, να δεχθώ και αυτή την πρακτική την οποία έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, περίπου να χρεώνει την κα Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Και στο κάτω-κάτω μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη εκλέχθηκε. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τους ψήφισαν σε δύο απανωτές ευρωεκλογές.

Γεωργία Σκιτζή (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, στην υπόθεση αυτή, και θα σας πάω στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, όπου εδώ από τις Βρυξέλλες και με αφορμή το Qatargate ανέφερε ότι η βελγική Δικαιοσύνη αντέδρασε τάχιστα -όπως είπε- σε αντίθεση με την ελληνική Δικαιοσύνη στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Και προσέθεσε ότι πρέπει -όπως είπε ο κ. Τσίπρας- να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης παντού και θέλω να σας ρωτήσω πώς το σχολιάζετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μού κάνει εντύπωση ότι τα λέει αυτά ο κ. Τσίπρας εδώ στις Βρυξέλλες, διότι εξ όσων θυμάμαι όταν επισκέφτηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα είπε άλλα πράγματα. Και πιστεύω ότι συμφωνήσαμε τουλάχιστον στο γεγονός ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή.

Άρα, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έρχεται στο εξωτερικό ως τέως Πρωθυπουργός, όχι απλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, να δυσφημεί τη χώρα και να θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης να διαλευκάνει αυτήν την υπόθεση, θεωρώ ότι είναι μια πρακτική η οποία, εν πάση περιπτώσει, δεν αντιστοιχεί στον ρόλο ενός ανθρώπου ο οποίος διατέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας για τέσσερα χρόνια.

Νίκος Αρμένης (MEGA): Κύριε Πρόεδρε, σήμερα η ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη. Η κα Σπυράκη δήλωσε ότι η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς ζητά να την αποπέμψετε. Εσείς τι λέτε για όλα αυτά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πληροφορήθηκα, κ. Αρμένη, την υπόθεση αυτή όσο ήμουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο.

Ευαγγελία Τσικρίκα (Alpha): Κύριε Πρόεδρε, η κίνηση της Αιγύπτου στην πραγματικότητα να «σκίσει στα δύο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία. Τι απαντάτε στην Άγκυρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εγώ μπορώ να μιλάω για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι υπάρχει μια συναντίληψη με την Αίγυπτο για τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, θέλω να σάς θυμίσω ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν ήδη προχωρήσει σε μία μερική οριοθέτηση, η οποία είναι απολύτως συμβατή με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, εξ ου κι έχει αναγνωριστεί από όλους. Σε αντίθεση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν. Εξου και το θεωρούμε όλοι -όταν λέμε όλοι εννοώ και όλη η ευρωπαϊκή οικογένεια- ως άκυρο κι ως ένα κείμενο το οποίο δεν παράγει ουσιαστικά κανένα έννομο αποτέλεσμα.