Στις πέντε προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του Forum «Η Ελλάδα το 2040». Μεταξύ αυτών εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το δημογραφικό αλλά και για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων στον απόηχο της κακοκαιρίας Μπάλλος.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «κατευθύνσεις, όπως η καθαρή ενέργεια υπερβαίνουν τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας. Η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας είναι μία ακόμη σημαντική κατεύθυνση, εκεί έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Κατεύθυνση τρίτη, ο μετασχηματισμός της πρωτογενούς παραγωγής και εδώ ο ορίζοντας δράσης ξεπερνά κατά πολύ τον ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας γιατί πολλές από τις προκλήσεις ακόμα σήμερα δεν έχουν απαντηθεί από την τεχνολογία, όπως η απανθρακοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Η ελληνική ναυτιλία θα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μετάβασης σε μία ναυτιλία χαμηλών και εν τέλει μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Πρέπει πάντα να προετοιμαζόμαστε και για το απίθανο. Τέταρτη κατεύθυνση αυτό που ονομάζουμε τεχνολογική επανάσταση, ήδη το βλέπουμε μέσω της εφαρμογής gov.gr, το βλέπουμε και μέσα από τις επιχειρήσεις και πως αυτή αλλάζει τη σχέση με τα προσωπικά δεδομένα. Πέμπτη κατεύθυνση έχει να κάνει με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τι σχολείο θα έχουμε το 2040; Θα υπάρχει το σχολείο και το πανεπιστήμιο όπως το γνωρίζουμε τώρα; Έκτο πεδίο διερεύνησης οι μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις, αφορούν ειδικά και την γειτονιά μας, τη Μεσόγειο.
Και τέλος η μεγάλη πρόκληση του δημογραφικού, συρρικνωνόμαστε, το ξέρουμε το πόσο θα μας το δείξει η απογραφή. Η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα προσέλκυσης κεφαλαίου ωστόσο μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα προσέλκυσης ικανού ανθρώπινου δυναμικού. Πιθανώς η καλά οργανωμένη μετανάστευση να είναι ένα εργαλείο καταπολέμησης των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας. Είναι ανάγκη να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε αλλαγές που ξέρουμε πως έρχονται όσο ανάγκη είναι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το απρόοπτο. Το ζήσαμε προσφάτως και στην κακοκαιρία «Μπάλλος». Γνωρίζουμε πως τέτοιες καταστάσεις θα είναι συχνότερες. Όπως γνωρίζουμε πως η χώρα θα έλθει αντιμέτωπη με σεισμούς και ενδεχομένως μεγάλους. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα αντισεισμικής προστασίας. Εκεί θα κρίνεται και η επιτυχία των μελλοντικών κυβερνήσεων.
«Άρα ο μακροχρόνιος προγραμματισμός και η ικανότητα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων θα είναι το πεδίο, όπου θα δοκιμαστεί η δημόσια πολιτική τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ