Quantcast

Μητσοτάκης για «Απογευματινή»: Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη από πολλές πηγές ενημέρωσης και από ευρύτερους διαύλους έκφρασης

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επανέναρξη της ιστορικής εφημερίδας

Η ιστορική εφημερίδα «Απογευματινή» κυκλοφορεί σήμερα πανελλαδικά σε όλα τα περίπτερα της χώρας.

H έκδοση φιλοδοξεί να γίνει η νέα εκδοχή της εφημερίδας που έγραψε ιστορία από το 1952, με διεισδυτικό πολιτικό ρεπορτάζ, παρασκήνια, μαχητική αρθρογραφία, αιχμηρά κοινωνικά θέματα πρώτης γραμμής, ψαγμένα αθλητικά και καλλιτεχνικό κους-κους.

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας έστειλε τα δικά του μηνύματα για την επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας που επιδιώκει να καθιερωθεί ξανά στο πρώτο βάθρο της ενημέρωσης. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα με αφορμή την σημερινή ιστορική ημέρα επανέκδοσης της εφημερίδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη από πολλές πηγές ενημέρωσης και από ευρύτερους διαύλους έκφρασης. Προσδοκώντας ότι εκείνη η πρώτη σπίθα του 1952 θα γίνει μία φωτεινή φλόγα αντικειμενικής πληροφόρησης, με νέα αρχή το 2023».

Αναλυτικά η δήλωσή του

Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»’ εσήκωσε μια σημαία, που δύσκολα κρατιέται ψηλά: διεκήρυξε ότι θα πη την αλήθεια. Για να επιτύχη αυτό τον σκοπό η εφημερίς ξέρει ότι θα πρέπη να έχη θάρρος γνώμης, να μη φοβάται να δυσαρεστήση φίλους και να μη διστάζη να επαινέση σκέψεις και ενέργειες αντιπάλων». Με αυτήν την υπόσχεση, στο ύφος και στη γλώσσα της εποχής, πρωτοσυστήθηκε η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» στους αναγνώστες, το 1952. Και με την ίδια διακήρυξη επιστρέφει, τώρα, σε μία περίοδο δύσκολη. Με την έντυπη ενημέρωση να πολιορκείται από την ηλεκτρονική. Αλλά και με τον πολίτη να απειλείται από το δηλητήριο των fake news. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την παρθενική της εμφάνιση, όπως και από τη στιγμή που η εφημερίδα ανέστειλε την κυκλοφορία της, μεσολάβησαν πολλά.

Αυτό που δεν άλλαξε, ωστόσο, είναι η μεγάλη της παράδοση. Μία παράδοση, που θέλει την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» να καλύπτει τα γεγονότα με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο. Οι ιδρυτές της, Νάσος και Σάκης Μπότσης, ονειρεύτηκαν, διεκδίκησαν και κέρδισαν την ευρεία αποδοχή, αφήνοντας ισχυρή παρακαταθήκη στον διάδοχό τους Νικόλαο Μομφεράτο. Τα δικά του εκδοτικά σχέδια, όμως, έμελλε να βαφτούν στο αίμα του από τα δολοφονικά περίστροφα των τρομοκρατών της «17 Νοέμβρη». Ασφαλώς δεν έλειψαν οι κυματισμοί από μία τόσο μεγάλη διαδρομή. Σε δεκαετίες, μάλιστα, που τις μεγάλες κυκλοφορίες συχνά συνόδευαν οι εντυπώσεις της πρώτης σελίδας. Ο συνολικός απολογισμός, όμως, έχει ήδη κατατάξει την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» σε μία από τις πιο εμβληματικές θέσεις της ιστορίας του ελληνικού Τύπου.

Σε αυτήν την πορεία φιλοδοξεί να δώσει συνέχεια η νέα ιδιοκτησία του τίτλου με την επανέκδοσή του. Μια πορεία ένδοξη, καθώς την έχουν υπηρετήσει σημαντικές «υπογραφές» της ελληνικής δημοσιογραφίας. Από τον Χρήστο Πασαλάρη και τον Φρέντυ Γερμανό, μέχρι τη Μαρία Ρεζάν και τον Γιάννη Διακογιάννη. Καλωσορίζω, λοιπόν, την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», με ευχές προς όλους τους συντελεστές της. Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη από πολλές πηγές ενημέρωσης και από ευρύτερους διαύλους έκφρασης. Προσδοκώντας ότι εκείνη η πρώτη σπίθα του 1952 θα γίνει μία φωτεινή φλόγα αντικειμενικής πληροφόρησης, με νέα αρχή το 2023.