Quantcast

Μητσοτάκης: Εργάζομαι σκληρά για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

«Θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους»

«Θα έχετε την ευκαιρία αύριο να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης για να διαπιστώσετε και ο ίδιος πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως θα δείτε τα μισά γλυπτά είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα άλλα μισά, θα δείτε ομοιώματά τους, γιατί τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο».

Αυτό έλεγε πριν από δύο χρόνια ακριβώς, στα μέσα Νοεμβρίου 2019, υποδεχόμενος στην Αθήνα τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, στην πρώτη του παρουσία ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τόνιζε πως «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια μάχη που θα τη χάσει, κάποια στιγμή. Θα τη χάσει, δεν ξέρω πότε. Δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Χθες, στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με κάθε ευκαιρία – και τελικά στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο – το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, με μια σειρά από επιχειρήματα. Πρώτα, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, μαζί με μία συνοδευτική πρόταση.

«Θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους. Αλλά αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βεβαια μια διευθέτηση δια της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής», ανέφερε.

Έπειτα, σε δηλώσεις του στους Financial Times: «Αν βρισκόμουν στη θέση του Πρωθυπουργού Johnson και σκεφτόμουν “έξω από το κουτί” όσον αφορά την “Παγκόσμια Βρετανία” και την υποστήριξη αυτης της ιδέας, μιας Βρετανίας που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον κόσμο την εποχή μετά το Brexit, θα ήταν μία πολύ μεγάλη επίδειξη δημόσιας διπλωματίας εάν προσέγγιζε το ζήτημα από μία διαφορετική οπτική γωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας μάλιστα πως το 1986 η Μελίνα Μερκούρη, η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και ένθερμη αγωνίστρια για την επιστροφή των γλυπτών, προσκλήθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον στην Oxford Union για να μιλήσει για το θέμα κι ότι εκείνη την εποχή ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των γλυπτών.

Αργά χθες το βράδυ, στην έκθεση «Ancient Greeks: Science and Wisdom», στο Science Museum του Λονδίνου. «Έθεσα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σήμερα και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης», δήλωσε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης.

«Μουσεία ανά τον κόσμο εργάζονται όλο και περισσότερο ώστε να μοιραστούν, να επιστρέψουν, να επανενώσουν ή να δανείσουν εκθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι τα γλυπτά που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο «συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν έναν σημαντικό συμβολικό δεσμό ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους».

Είχε προηγηθεί βέβαια η επίσκεψη στη Ντάουνινγκ Στριτ και η συζήτηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, στην οποία δυο ηγέτες προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Τζόνσον το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον του απάντησε «ότι κατανοεί τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι’ αυτό το θέμα», επανέλαβε όμως την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι είναι ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου. Βρετανικά μέσα, ωστόσο, όπως η Guardian, επισημαίνουν πως η θέση του Ην

 

Πηγή: Parapolitika.gr