Quantcast

Μητσοτάκης από Ουάσιγκτον: Το τελευταίο πράγμα που θέλει το ΝΑΤΟ είναι μια ανοιχτή ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βίντεο)

Ο πρωθυπουργός συζητά με τον δημοσιογράφο David Ignatius

Νέα βέλη προς την Τουρκία εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ουάσινγκτον. «Δεν βλέπω μομέντουμ από καμία χώρα να μπλοκάρει την είσοδο της Φινλανδίας ή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» είπε (χειροκροτούμενος στο σημείο αυτό) στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. «Θα γυρίσει μπούμερανγκ (backfire). Είναι λάθος και ως ζήτημα αρχών, είναι λάθος και ως τακτική», είπε για την απειλή βέτο που ουσιαστικά επισείει η Τουρκία. Τόνισε δε, απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως «το τελευταίο πράγμα που θέλει το ΝΑΤΟ είναι μια ανοιχτή ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» ενώ επεσήμανε ότι στην τελευταία του συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν του είπε «δεν είναι η ώρα να προβάλεις αναθεωρητικές απόψεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συστηματικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα» και υπογράμμισε πως «δεν μπορεί ένα μέλος του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ», ενώ εξέφρασε την ελπίδα για ένα ήρεμο καλοκαίρι.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και για την Ελλάδα που θα είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα μιλήσει στο Κογκρέσο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο Georgetown University. Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο τι θα πει στην ιστορική αυτή ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «είναι μια ευκαιρία για μένα να μιλήσω για τις παράλληλες πορείες των κρατών μας», αναφερόμενος στους ηγήτορες της Ελληνικής Επανάστασης οι οποίοι εμπνεύστηκαν και από την αμερικανική Επανάσταση και η οποία με τη σειρά της είχε εμπνευστεί από την αρχαία Ελλάδα.

«Οι χώρες μας ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν σε παγκοσμίους πολέμους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ωστόσο και σε δύσκολες στιγμές, όπως η περίοδος της δικτατορίας από το 1967-1974. «Θα μιλήσω για την έννοια της ανθεκτικής δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «παλέψαμε με τους δαίμονες του λαϊκισμού αλλά βγήκαμε πιο δυνατοί».

Η επόμενη ερώτηση του Ντέιβιντ Ιγκνάτιους αφορούσε στην Αρχαία Ελλάδα και την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «ένα μοναδικό πείραμα, ήταν η πρώτη άσκηση στην αυτοδιακυβέρνηση και στην ισότητα έναντι του νόμου», κάνοντας λόγο ωστόσο και για τους δημαγωγούς που επηρέαζαν τους πολίτες που έπαιρναν τις αποφάσεις. Αυτό χρησιμοποίησε και ως «γέφυρα» για να έρθει στο σήμερα και στην «βαθιά οικονομική κρίση» που έζησε η Ελλάδα, η οποία «σχεδόν χρεωκόπησε». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2015 κάνοντας λόγο για μια «κυβέρνηση άκρας αριστεράς με την άκρα δεξιά που επιμήκυναν την κρίση αναίτια για τέσσερα ακόμα χρόνια». «Η Ελλάδα έδειξε ότι έχει ανθεκτικούς θεσμούς», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την Νέα Δημοκρατία. «Μετακίνησα το κόμμα περισσότερο προς το πολιτικό κέντρο», ανέφερε, λέγοντας πως αποφάσισε να δώσει έμφαση στις πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, ενώ σημείωσε πως έδωσε θέσεις στην κυβέρνηση «σε ευφυείς ανθρώπους που δεν ήταν μέλη του κόμματος», υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Εκπροσωπώ ένα παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα και σεβόμαστε τις παραδόσεις μας».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου, απάντησε πως πρόκειται για την έκθεση μιας γαλλικής ΜΚΟ και συμπλήρωσε: «Διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα συμπεράσματα και με τη μεθοδολογία, είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία, όποιος θέλει μπορεί να δημοσιεύσει ό,τι θέλει».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε πως «αυτό που γίνεται σήμερα στην Ευρώπη είναι ασύλληπτο», σημειώνοντας παράλληλα πως «έχει ενισχύσει την διατλαντική σχέση η εισβολή στην Ουκρανία» και ότι «το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό και σύντομα θα έχει δύο νέα μέλη, τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως θα περίμενε ο Πούτιν», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται το διεθνές σύστημα που βασίζεται στο δίκαιο.

Ως προς την αποψινή συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι «μια συνάντηση για να ενδυναμώσει τις διμερείς μας σχέσεις» και έκανε λόγο για την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας για την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο («Είμαστε το σημείο εισόδου για το LNG που μπορεί θεωρητικά να φτάσει και στην Ουκρανία», ανέφερε μάλιστα), αλλά και για τη στρατηγική σχέση που έχει η χώρα μας με την Κύπρο και το Ισραήλ, τις εξαιρετικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Παρακολουθήστε την ανοιχτή συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Πηγή: Parapolitika.gr