Μητσοτάκης: Απάντησε στη «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας με μια γαλανόλευκη σημαία – Νευρικότητα στην Άγκυρα μετα τα μηνύματα

«Η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της», επισήμανε ο πρωθυπουργός

Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, την ίδια ώρα που σύσσωμη σχεδόν η πολιτική τάξη της Τουρκίας συμφωνεί με την τακτική του αναθεωρητισμού του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε χθες να υπενθυμίσει συμβολικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το Αιγαίο, με μια φωτογραφία με την ελληνική σημαία χαραγμένη σε μια ακτή, με το σχόλιο: «Ψέριμος. Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας».

«Η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μία πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ηχηρή στήριξη προς την ελληνική πλευρά εξέφρασε χθες η Κομισιόν, καταδικάζοντας τις τουρκικές υπερπτήσεις.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας», απάντησε η Κομισιόν στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)», πρόσθεσε.

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», επισήμανε ακόμα η Κομισιόν, καταλήγοντας ότι: «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους».

 

Συνέχεια στη διεθνοποίηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που οι δύο πολιτικοί έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους και οι φαρμακεροί χαρακτηρισμοί μεταξύ τους δίνουν και παίρνουν, το τελευταίο διάστημα, εν μέσω προεκλογικού κλίματος, ωστόσο ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο πως «είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ‘μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν’».

«Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!», κατέληξε ο Κιλιτσντάρογλου.

Επενδύοντας στη διπλωματική οδό, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες και ζήτησε να συζητηθεί ξανά το θέα στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής, τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα συμπεράσματά του, γνωστοποίησε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με ψυχραιμία και με εθνική αυτοπεποίθηση αφού έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε του συμμάχους στο πλευρό μας αλλά και ισχυρή και ολοένα και πιο ενισχυμένη αποτρεπτική μας δυνατότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.