Quantcast

Mητσοτάκης: Ανάπτυξη πάνω από 5% το 2022

Ποιος είναι ο στόχος από δω και πέρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας με μέλη του Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη, η επίσκεψη του οποίου ολοκληρώθηκε, δήλωσε πως φέτος περιμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πάνω από 5%.

 

 

Ποιος είναι ο στόχος από δω και πέρα

Είπε ότι πριν ένα μήνα βγήκαμε από το Μηχανισμό Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απομένει μόνο ένας βασικός στόχος, και αυτός είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

«Το καταφέραμε αυτό, επειδή εφαρμόσαμε μια πολιτική σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετώπισαν πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ενώ ταυτόχρονα, διασφαλίσαμε ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, επειδή έχουμε πολύ υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και γνωρίζουμε ότι πρέπει να το μειώσουμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε επίσης ότι μειώθηκαν οι φόροι και η Ελλάδα έγινε ελκυστικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Δεν υπάρχει πραγματική νευρικότητα για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας»

«Το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώνεται πάρα πολύ γρήγορα, ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, λόγω του πληθωρισμού, αλλά και λόγω της υψηλής ανάπτυξης. Και γενικά, αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει πραγματική νευρικότητα για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας», συμπλήρωσε.

Και τόνισε : «Είμαστε μια σταθερή κυβέρνηση. Έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Θα εισέλθουμε στην εκλογική μας χρονιά το 2023 και αναμένουμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Και νομίζω ότι οι επενδυτές το βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός μακροπρόθεσμος πολιτικός κίνδυνος για την Ελλάδα».

Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση ακόμα κι αν υπάρξει ύφεση στην Ευρώπη.

«Μας προβληματίζει η τιμή της ενέργειας»

«Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μας προβληματίζει και είναι η τιμή της ενέργειας. Και αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σήμερα. Αν δει κανείς την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη συγκρίνει με την τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ή στην Ασία, θα διαπιστώσει πως είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει», ανέφερε σημειώνοντας πως όλοι στην Ευρώπη έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και θέλουμε να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

\