Μενδώνη για Λιγνάδη: Ο καθένας μπορεί να κρίνει – Να μην εργαλειοποιείται ο πολιτισμός

Στις διαμαρτυρίες που γίνονται σε χώρους πολιτισμού κατά της αποφυλάκισης Λιγνάδη, αναφέρθηκε η Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, βρίσκεται στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής της στην πόλη και στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Μητροπολίτη Αργολίδας, Νεκτάριο, αναφέρθηκε στα όσα έχουν συμβεί με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

 

 

 

«Για την υπόθεση έχει αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη και καλό θα ήταν ο πολιτισμός να μην εργαλειοποιείται με αυτό τον τρόπο, ο καθένας μπορεί να κρίνει…», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Θύελλα αντιδράσεων για την αποφυλάκιση Λιγνάδη

Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων και στον χώρο του πολιτισμού και, ειδικά του θεάτρου, για την αναστολή της εκτέλεσης ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος αν και κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών, αφέθηκε ελεύθερος.

Εκτός από το πανό που ανέβηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Επίδαυρο από κάποιους θεατές, στο τέλος της παράστασης διαβάστηκε – όπως είχε ζητήσει το ΣΕΗ – η επίσημη ανακοίνωση για την αντίθεση του Συλλόγου στην αποφυλάκιση του Λιγνάδη

Ένα από τα πρόσωπα που διάβασαν αυτή την επιστολή μπροστά στο κοινό είναι και η Μαρία Κίτσου. Η ηθοποιός, που βρίσκεται σε περιοδεία με την παράσταση «Ηλέκτρα», στο τέλος της και ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους συναδέλφους της, διάβασε με σταθερή, αλλά αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά φωνή την επιστολή του ΣΕΗ.

Η Μαρία Κίτσου είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Δημήτρη Λιγνάδη και μάλιστα πρωταγωνιστούσε μαζί του στην παράσταση «Μάκμπεθ», λίγους μήνες πριν έρθει στο φως η πρώτη καταγγελία εναντίον του για βιασμό.

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μενδώνη

«Η κα Μενδώνη δεν χρειαζόταν να φύγει άρον άρον από την παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνθημα της βελγικής καλλιτεχνικής ομάδας Peeping Tom: «Οι βιαστές πρέπει να είναι φυλακή», σχολίασε το Σάββατο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή τις αντιδράσεις καλλιτεχνών για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Το δικό της πανό

«Μπορούσε απλά να σηκώσει το δικό της πανό: «τον διόρισα δίχως διαγωνισμό, τον κάλυψα όσο μπορούσα, αμφισβήτησα τα θύματα και τώρα απλά κάνω την ανήξερη»», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, καταλήγοντας πως «η κυβέρνηση είναι έκθετη και η κα Μενδώνη συμμέτοχη σε μια πρωτοφανή υπόθεση συγκάλυψης».

Σύμφωνα με τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο χώρο του φεστιβάλ αποχώρησε πριν ξεκινήσει η παράσταση.

Η απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού

«Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της (σ.σ. η υπουργός Λίνα Μενδώνη) την εργαλειοποίηση του πολιτισμού», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, σχετικά με την απόφαση Μενδώνη να μην παραστεί στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Όπως αναφέρεται, «ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της (σ.σ. η υπουργός Λίνα Μενδώνη) την εργαλειοποίηση του πολιτισμού».

Το ΥΠΠΟΑ τόνισε, μάλιστα, στην ανακοίνωσή του, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια», προσθέτοντας: «Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε».