Quantcast

Με νέα μέτρα ελάφρυνσης θα πάει ο Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και θα έχουν ορίζοντα ενός έτους

Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο καλάθι με τις παροχές της Θεσσαλονίκης που καταρτίζουν στο οικονομικό επιτελείο για το 2022, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πορεία της οικονομίας, τις αντοχές του προϋπολογισμού και τα «φρένα» των δανειστών για μόνιμες μειώσεις φόρων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και θα έχουν ορίζοντα ενός έτους μετά το τριπλό ισχυρό μπλοκ που ορθώνουν η μετάλλαξη Δέλτα της πανδημικής κρίσης, η δραστική μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων στην περιοχή του 0,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο από 7,1% του ΑΕΠ φέτος και η διόρθωση των δημοσιονομικών αποκλίσεων αφού το παράθυρο ευελιξίας που διατηρείται για το 2022 θα εφαρμόζεται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο για στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας που εξακολουθούν να πλήττονται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν τον χάρτη με τις νέες φοροελαφρύνσεις που θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμό για το 2022 που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη βουλή. Όλα τα μέτρα θα είναι πλήρως κοστολογημένα ενώ τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει δίχως το πράσινο φως των θεσμών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται ήδη σε ανοικτή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση ενός «ατυχήματος» που θα παραβιάζει το βασικό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και θα θέσει σε κίνδυνο τη δόση των 644 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διεκδικεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.

Το «πακέτο της Θεσσαλονίκης» θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο κ. Σταϊκούρας με τους ομόλογους του υπουργούς στο περιθώριο του Eurogroup της 10ης Σεπτεμβρίου, που συνεδριάζει μία ημέρα πριν από το φόρουμ της ΔΕΘ, και είναι προγραμματισμένο να γίνει διά ζώσης. Αν και πρόκειται για άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών εντούτοις το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι πολύ μεγάλο διότι καθώς από αυτό θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα πλεονάσματα της Αθήνας στην μετά COVID εποχή καθώς και για την αλλαγή των ατσάλινων κανόνων του Σύμφωνου Σταθερότητας. Πάντως οι παροχές που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ θα ενσωματωθούν στην έκθεση των δανειστών που συνδέεται με την 11η αξιολόγηση της χώρας και θα δοθεί στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Το 2022 έχουν ήδη νομοθετηθεί:

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα ενοίκια, τους τόκους, τα μερίσματα με κόστος 767 εκ. ευρώ

Η διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης με κόστος 816 εκατ. ευρώ.
Επίσης ισχύουν:

Η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις από 100% στο 50%, μέτρο που αποτυπώνεται από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (πλην των τραπεζών) από 100% στο 80%. Φέτος η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις έχει μειωθεί στο 70%.

Η μείωση του συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22% από το 2022 με εκτιμώμενο κόστος 183 εκ. ευρώ.

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (σε Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο) για όσο διάστημα λειτουργούν στα νησιά δομές αιτούντων άσυλο.

Εξετάζεται για το 2022:

Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους.

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση και την επέκταση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων το 2022 θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για να αποτραπούν οι φορο-επιβαρύνσεις που προκαλούν οι νέες τιμές ζώνης στους ιδιοκτήτες με ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας. Εάν υπάρξει χώρος για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αυτή θα γίνει το 2022, διαφορετικά θα γίνει το 2023.

Για το 2023 – 2024:

Πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό – δημόσιο τομέα και συνταξιούχους.
Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, μέτρο το οποίο θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2024.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 22% που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

 

Πηγή: Powergame.gr