Quantcast

Λύσεις από την ΕΕ για την ενεργειακή κρίση αναζητά η κυβέρνηση – Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Ενέργειας

Το ζήτημα της ενέργειας θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στις 4 το απόγευμα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Λύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παρούσα ενεργειακή κρίση – που προς το παρόν αφορά μόνο στις τιμές και όχι στην ενεργειακή επάρκεια – ζητά η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντάται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον.

Η Ελλάδα έχει βάλει στο τραπέζι της συζήτησης των «27», τόσο τη θέσπιση πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να χτιστεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές, όσο και την κεντρική προμήθεια φυσικού αερίου από την Ε.Ε., ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο της αγοράς εμβολίων.

Όπως τόνισε από την Κοζάνη ο κ. Μητσοτάκης, «καμία παγκόσμια πυρκαγιά αυτής της έκτασης δεν μπορεί να σβήσει μόνο με εθνικά μέσα. Γι’ αυτό και η Ελλάδα πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, αφενός για την ενιαία προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, αλλά και από την άλλη για τον καθορισμό μιας ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου. Καθώς -όπως ξέρετε καλά- το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η σύνδεση της πολύ υψηλής τιμής του φυσικού αερίου με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η σύνδεση είναι που συμπαρασύρει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας προς τα πάνω και δυστυχώς οδηγεί στην επιβάρυνση λογαριασμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Ταυτόχρονα και παρά το δύσκολο περιβάλλον για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι η χώρα μας θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης στην Ε.Ε., καθώς η εθνική στρατηγική για το 2030 προβλέπει 35% μερίδιο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας, αντί του ευρωπαϊκού στόχου για 32%, και 38% βελτίωση ενεργειακής απόδοσης, αντί του ευρωπαϊκού στόχου για 32,5%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει την έμπρακτη στήριξη της Κομισιόν για το φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου. «Μελετάμε και θα υλοποιήσουμε ένα καλώδιο μεγάλης χωρητικότητας το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ενέργεια από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα ή από την Ελλάδα προς την Αίγυπτο. Ένα σχέδιο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος το οποίο και αυτό πιστεύω ότι θα έχει την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στην Κοζάνη ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ, τη μεγαλύτερη εν λειτουργία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες φωτοβολταϊκές μονάδες στην Ευρώπη, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς της ανέρχεται στα 203 μεγαβάτ. Παράλληλα, ανακοίνωσε την παράταση της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων και την προσωρινή αύξηση της συμμετοχής τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. «Για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, μεγιστοποιώντας, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο», επεσήμανε.

Το ζήτημα της ενέργειας και των αναγκαίων επενδύσεων θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στις 4 το απόγευμα στο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Odile Renaud-Basso. Η EBRD επένδυσε 838 εκατ. ευρώ σε 20 έργα, αριθμός ρεκόρ, στην Ελλάδα το 2021, με έμφαση στην πράσινη χρηματοδότηση, καθώς το 52% όλων των επενδύσεων να προορίζονται για έργα με περιβαλλοντικά οφέλη. Η Τράπεζα υποστήριξε τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ με επένδυση 75 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, με τα έσοδα της EBRD να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Πηγή: Parapolitika.gr