«Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν, στελέχη και ηγεσία πάμε ενωμένοι στις εκλογές», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.
Σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί ή όχι στις εκλογές, απάντησε «γιατί πρέπει να είναι αυτό το ερώτημα;», ενώ είπε πως στόχος είναι να δυναμώσουμε και να ισχυροποιήσουμε την παράταξη.
Στη συνέχεια, ο Α. Λοβέρδος τόνισε πως το κόμμα έχει πει πολλές φορές πως από τον πρώτο γύρο θα προτείνει διάφορα σημεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ερωτηθείς εάν ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και ο πρωθυπουργός, απάντησε πως εάν στην Τουρκία μετά τις εκλογές προκύψει ένας νέος αρχηγός, η Ελλάδα δεν μπορεί να πηγαίνει με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι καθαρή και κρυστάλλινη.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με τα τελευταία δημοσιεύματα για τον κ.Ανδρουλάκη: Πρόκειται για μια κατάπτυστη περίπτωση προεκλογικών εκβιασμών από όπου και αν προέρχονται. Δεν θα είμαστε εμείς ντετέκτιβ από πού προέρχονται, το θέμα είναι ότι γεμίζουνε την πιάτσα με μισόλογα κακεντρεχή και συκοφαντικά και εμείς λέμε σε όλους, και αυτούς που φαίνονται μπροστά και σε αυτούς που είναι από πίσω, ότι εμείς τα έχουμε συνηθίσει αυτά, δεν τα φοβόμαστε. Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν και πάμε σε εκλογές ενωμένοι στελέχη και ηγεσία.
Αναφορικά με το πως δικαιολόγησε ο κ. Τσίπρας αυτά που είπε η κα Τσαπανίδου περί εκβιασμού: Διάβασα ότι έκανε μια διορθωτική δήλωση αλλά τώρα που την άκουσα δεν την κατάλαβα έτσι. Εγώ ήμουν ο πρώτος που είχα πει ότι αυτό που είχε είπε ο Μητσοτάκης και νόμιμο και πολιτικά λάθος δεν στέκει, είναι αντιφατικό. Άμα είναι νόμιμο γιατί είναι πολιτικό λάθος; Όταν παρακολουθείς κάποιον νομίμως είναι λάθος; Για να το κάνεις νομίμως πάει να πει ότι έχει να κάνει με οργανωμένο έγκλημα ή με την ασφάλεια της χώρας άρα αν για αυτά τον παρακολουθείς πως είναι λάθος; Όχι λάθος, μιλάμε για μια αντίφαση και μια δικαιολογία αστεία του κ. Μητσοτάκη τότε. Πάμε τώρα στον κ. Τσίπρα τι λεει; Εξέφρασε, λεει, ένα ερώτημα η κ. Τσαπανίδου, μα με τα ερωτήματα η λάσπη πέφτει. Δηλαδή είπε ότι αφού σας θέτουμε το ερώτημα «σας εκβιάζουνε επειδή σας παρακολουθούνε; Άρα αν σας παρακολουθούνε κάτι μαθαίνουν και σας εκβιάζουν». Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την εκπρόσωπό του επανέλαβε ο ίδιος ξετσίπωτα τον εκβιασμό. Αφού επανέλαβε τον εκβιασμό είπε «εμείς δεν θεωρούμε». Άκου διορθωτική! Ο άνθρωπος ο οποίος γύρναγε δεξιά και αριστερά και υποστήριζε τον Μ. Σαράφη αυτός ο άνθρωπος που έβαλε την εκπρόσωπό του να εκβιάζει τον πρόεδρο του κόμματός μας θα μας πει τώρα «μια απλή ερώτηση έκανε»; Η απλή ερώτηση επιβεβαίωσε τον εκβιασμό.
Ερωτηθείς αν θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ: Γιατί να πρέπει να είναι αυτό το ερώτημα προς εμάς; Εμείς ότι και να κάνουμε, ότι και αν επιλεγεί να γίνει τη Δευτέρα το πρωί μετά τις εκλογές προϋποτίθεται ότι ξέρουμε ποιο είναι το ποσοστό μας.
Ερωτηθείς τι ποσοστό θα ήθελαν για να είναι ικανοποιημένοι: Εμείς θέλουμε να δυναμώσουμε. Δεν είμαι ο πρόεδρος του κόμματος για να βάλω τον πήχη ας τον βάλει ο κ. Ανδρουλάκης. Εγώ πιστεύω και παλεύω σε αυτό που λεει και εκείνος, και παλεύουμε όλοι μας για μια πολύ μεγάλη και δυνατή παράταξη. Όταν είσαι μεγάλος και ισχυρός αντιμετωπίζεις αλλιώς τα ερωτήματα που σου τίθενται για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ερωτηθείς αν θα ρισκάρει το ΠΑΣΟΚ τρίτες εκλογές: Θα απαντήσω σε ένα υποθετικό ερώτημα; Το πρωί των εκλογών οι αρχηγοί λένε διάφορα, τα κόμματα λένε διάφορα, τα στελέχη λένε διάφορα, το βράδυ λένε άλλα, αφήστε να φτάσουμε στον πρώτο γύρο να δούμε τι θα γίνει. Εμείς έχουμε πει αρκετές φορές ότι και από τον πρώτο γύρο εμείς θα προτείνουμε κάποια σημεία.
Ερωτηθείς αν θα μείνει στο ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που τα βρουν ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ: Εγώ είμαι ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που παλεύει μαζί με όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες και δεν καταλαβαίνω τίποτα. Έχουμε εκλογές, δεν θα υπάρξει από εμένα ούτε ένα και διαφοροποίησης. Θα στηρίξω την παράταξή μου πολύ καθαρά. Ξέρετε ότι έχω αντιπολιτευτεί σχεδόν όλους τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ γιατί όταν διαφωνώ με κάτι το λέω, παραμονές των εκλογών θα χαλάσω εγώ την πορεία του κόμματός μου! Όποιος το σκέφτεται αυτό για μένα δεν με ξέρει καθόλου.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει, στην περίπτωση κυβερνητικού σχηματισμού, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός: Έχω στο μυαλό μου κάτι που μπορεί να είναι το εάν του πιο κοντά στην πραγματικότητα από το εάν σας. Η Τουρκία θα κάνει εκλογές 14 Μαΐου και από τι λεει ο υπουργός των Εξωτερικών αλλά είπε και σε εμάς ο πρέσβης της Τουρκίας όταν επισκεφτήκαμε την πρεσβεία τους για να υπογράψουμε το βιβλίο των συλλυπητηρίων για τους χιλιάδες νεκρούς, τον ρώτησα αν έχουν κάποιο σχέδιο αλλαγής (των εκλογών) και είπε «όχι, η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά το δρόμο της». …Αν από τις 14 Μαΐου προκύψει ένας πολύ ισχυρός πρόεδρος στην Τουρκία η Ελλάδα δεν μπορεί να πηγαίνει με υπηρεσιακούς. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή ηγεσία. Ισχυρή ηγεσία δεν μπορεί να είναι ένας δικαστής.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να βελτιώσουν κάτι στην προεκλογική τους τακτική: Πρέπει η στρατηγική να είναι καθαρή σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να κρυστάλλινα αυτά που λέμε ούτως ώστε να μην περάσουμε αυτά που περάσαμε το ’19 που κάθε μέρα είχαμε και μια άλλη άποψη και δεν ξέραμε τι να πούμε στις τηλεοράσεις.
Ερωτηθείς αν είναι «καψούρης»: Ωραίο ήταν και το ερώτημα και η απάντηση, κυρίως το ερώτημα μου άρεσε. Δεν είναι το περιεχόμενο είναι πως το είπε. Εγώ αυτή τη γιορτή δεν τη γιόρτασα ποτέ μου κάτι δεν μ’ άρεσε σε αυτή τη γιορτή. Πολύ εμπορική την έβλεπα και επειδή έχει και κακοτοπιές αυτή η γιορτή προσπάθησα και το πέτυχα η 14 Φεβρουαρίου να μη μου λεει τίποτα και να μη λεει τίποτα και στον άνθρωπο που είναι κοντά μου.