Λίστα Λαγκάρντ: Ομόφωνα αθώος ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης

«ΣΕΡΝΟΜΑΙ ΑΔΙΚΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΚΑΚΟΥΡΓΟΣ»

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο γνωστός εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης- που είχε εμπλακεί ποινικά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ- από το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τον κ. Διώτη ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση. Η εισαγγελέας είχε τονίσει πως δεν είχε διαπραχθεί κανένα αδίκημα, ούτε ο εισαγγελικός λειτουργός είχε προβεί σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια όταν χειρίστηκε θέμα που σχετίζονταν με την αξιοποίηση και την παραλαβή της λίστας Λαγκάρντ, η οποία πριν από χρόνια είχε αποτελέσει αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Επί επτά και πλέον έτη σύρομαι ως κακούργος άδικα», δήλωσε ο κ. Διώτης κατά την έναρξη της διαδικασίας. «Η εναντίον μου κατηγορία δεν είναι απλά αβάσιμη, αλλά και παράνομη. Εγώ δεν παρέβη τον νόμο. Τήρησα τον νόμο», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας, που είχε διατελέσει και επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Σε πρώτο βαθμό, ο κ. Διώτης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων, ποινή που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από τον ίδιο, όσο και στις τάξεις της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Διώτης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι όχι μόνο αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά το έκανε τηρώντας απόλυτα τη νομιμότητα. «Προτίμησα να ακολουθήσω τη νόμιμη οδό. Διέταξα τον μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και λίστα Φαλτσιανί. Με αυτά κέρδισε το Δημόσιο. Το ωφέλησα, δεν το έβλαψα», είπε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με τη δίωξη της 17Ν.

Στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσε ως μάρτυρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ. Ο κ. Βενιζέλος, όπως είχε κάνει και στην εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, ανέφερε ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε για πολιτικούς λόγους, πως δεν υπέστη ζημία το δημόσιο από τις ενέργειες του κ. Διώτη και ότι η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα για έλεγχο, αλλά όχι ως βάση καθώς ήταν παράνομο αποδεικτικό υλικό. Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως ο Ιωάννης Διώτης δεν είχε δόλο να ωφελήσει τα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Τα πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρθηκαν στις δυσκολίες του ελέγχου, όπως και στις πολιτικές πιέσεις να γίνει γρήγορα, ενώ τόνισαν πως τα πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα Λαγκάρντ προέκυπταν και από άλλες νόμιμες λίστες.