Η οικονομία αλλά και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν τα δύο βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες την Τετάρτη (11/1) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή τους.
Ειδικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «συστηματική και αθόρυβη προσπάθεια να πετύχουμε τον εθνικό στόχο» προσθέτοντας:
«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα αλλά πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και εφόσον ο λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά πιστεύω ότι αυτό τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς “κόκκινες” γραμμές που έχουν θέσει όλες οι κυβερνήσεις, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να πετύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες να βλέπουμε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρορονίας στο φυσικό του χώρο, το Μουσείο της Ακρόπολης στη σκιά του ιερού βράχου».
Όσον αφορά την οικονομία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το 2023 είναι εκλογική χρονιά αλλά η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού και να ξεφύγει από τον ψηφισμένο προυπολογισμό που προβλέπει πλεόνασμα το 2023».
«Εμείς θα πορευόμαστε με τη συνεση και τη σοβαρότητα που οι καιροί απαιτούν» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης από την υπεραπόδοση της οιικονομία να μπορεί να δίνει μέρισμα στις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται.
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουμε την δυνατότητα από την υπεραπόδοση της οικονομία να επιστρέφουμε ένα δίκαιο μέρισμα ανάπτυξης προς τις κοινωνικές δυνάμεις που το έχουν ανάγκη και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «πολύ θετικό ότι παρά τις συνεχιζόμενες αντιξοότητες – ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται – γίνεται κάθε προσπάθεια στην οικονομία να βοηθηθούν οι ευάλωτοι που καλούνται να καταβάλουν το πιο βαρύ τίμημα».
«Από εκεί και πέρα, με τα πιο πρόσφατα γεγονότα στη Βραζιλία που ευτυχώς δεν είχαν κακή κατάληξη είδαμε κατί που είναι γνωστό ότι οι σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες είναι μια κατάκτηση που χρειάζεται συνεχή επαγρύπνιση και γι’ αυτό μια ισχυρη κοινωνία και η αρμονική λειτουργία των θεσμών είναι συστατικά στοιχεία».