Το βαθμό της κοινοβουλευτικής συναίνεσης με βάση την ψήφιση επί της αρχής από τα κόμματα των κυβερνητικών νομοσχεδίων καταγράφει ο Δείκτης Νομοθετικής Συναίνεσης σε έρευνα που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
Ειδικότερα, κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2021 η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε ως εξής: το Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε επί της αρχής το 50,3% των νομοσχεδίων που εισήγαγε η ΝΔ ως κυβερνώσα πλειοψηφία, ακολουθούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ με 24,8%, την Ελληνική Λύση με 18,2%, το ΜέΡΑ25 το 6,7%, και το ΚΚΕ με 0,6%.
Πάντως, όπως καταδεικνύει η μελέτη του ΚΕΦίΜ, το ποσοστό υπερψήφισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που το εν λόγω κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, δηλαδή κατά την περίοδο 2012-2015. Εξάλλου, «το 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που αύξησε τη νομοθετική του συναίνεση σε σχέση με το 2020 (κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, από 21% το 2020 σε 29% το 2021)», προστίθεται στη σχετική ανάλυση του Κέντρου.
«Μητέρα όλων των μαχών» αποδεικνύεται η Παιδεία: ανάμεσα στα 8 εξεταζόμενα πεδία πολιτικής, εκείνο με τη χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση αναδεικνύεται αυτό της Παιδείας. Αντίθετα, η μεγαλύτερη συναίνεση επιτυγχάνεται στην Εθνική ‘Αμυνα και την Εξωτερική Πολιτική.
Κατά την πρόσφατη παρουσίαση της έρευνας, τα πορίσματά της σχολίασαν ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Καραγιάννη και ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.