Κατσαφάδος: Η κυβέρνηση δείχνει αντανακλαστικά – Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ ύπουλο και επικίνδυνο εχθρό

«Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε σε πάρα πολλά στέκια νεολαίας οδήγησε σε αυτή την έξαρση των κρουσμάτων»

O υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κος Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με τους ελέγχους στα πλοία, ο κ. Κατσαφάδος είπε: «Είμαι την Άνδρο μαζί με τον υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ο υπουργός αύριο θα ταξιδέψει στη Σύρο και στη Μύκονο. Όλα τα ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα για να πηγαίνουμε και επί τόπου να διαπιστώνουμε αν εφαρμόζονται τα μέτρα και αν τηρούνται. Αυτό έχει μια διπλή χρηστικότητα πρώτον για να μπορέσουμε να δείξουμε με την παρουσία μας να παραδειγματίσουμε και να κινητροδοτήσουμε τα στελέχη να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους και αφετέρου όμως και για να στηρίξουμε ψυχολογικά τους άνδρες και τις γυναίκες του ΛΣ γιατί έχουν επιφορτιστεί αυτό το δύσκολο έργο, γιατί εδώ και 18 μήνες δεν σταμάτησε το Λιμενικό να κάνει ελέγχους δειγματοληπτικούς στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και το Λιμενικό το οποίο είναι επιφορτισμένο με το μεταναστευτικό και με πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες».

Εν συνεχεία, συμπλήρωσε πως «Στην αυξημένη κίνηση η οποία παρατηρείται στα λιμάνια της χώρας μας κοντά στο 60% των επιβατών οι οποίοι επιλέγουν να μετακινηθούν με τα πλοία είναι πλήρως εμβολιασμένοι». Συνέχισε τονίζοντας ότι, «Χθες 452 άτομα δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν στα πλοία ενώ είχαν εισιτήρια γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα υγειονομικά έγγραφα. Τα απαραίτητα υγειονομικά έγγραφα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού εφόσον έχει ολοκληρώσει και τις 14 μέρες για να αποκτήσει τα αντισώματα και το τείχος ανοσίας από το εμβόλιο ή ένα πιστοποιητικό νόσησης το οποίο πρέπει να είναι 6 μηνών ή να έχει rapid test ή μοριακό test. Όταν δεν έχεις κάποιο από αυτά δεν μπορείς να επιβιβαστείς στο πλοίο από την ηπειρωτική Ελλάδα και να μετακινηθείς σε κάποιο νησιωτικό προορισμό».

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέστησε σαφές πως «Αυτό το οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει αντανακλαστικά. Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ ύπουλο και επικίνδυνο εχθρό που είναι ο κορωνοϊός, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά αλλά η κυβέρνηση έχει τα αντανακλαστικά ούτως ώστε να προσαρμόζει τη στρατηγική της και τα μέτρα τα οποία πρέπει να ακολουθήσει χωρίς να φοβάται βέβαια και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που αυτό θα έχει γιατί πρώτα και κύρια βάζουμε την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών. Η μετάλλαξη Δέλτα η οποία δυστυχώς μεταδίδεται ευκολότερα από τις προηγούμενες αυτό είναι το ανησυχητικό και εκεί οφείλεται η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων από εκεί και πέρα μην ξεχνάμε ότι είναι καλοκαίρι, ότι ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος, μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή που χαλαρώνουμε περισσότερο και όλα αυτά τα μπαρ, οι καφετέριες, τα πάρτι τα οποία γίνανε, ο συνωστισμός ο οποίος παρατηρήθηκε σε πάρα πολλά στέκια νεολαίας οδήγησε σε αυτή την έξαρση των κρουσμάτων».

Ακούστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα: 

Μάλιστα ο ίδιος τοποθετήθηκε επί των κρουσμάτων λέγοντας ότι «Η μετακίνηση έχει σχέση με τον ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔΥ είναι αυτός ο οποίος βγάζει τα πρωτόκολλα και δίνει τις κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να μετακινηθούν κάποιοι που νοσούν από κορωνοϊό και βρίσκονται στη νησιωτική Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχουν υποδομές στο νησί το οποίο βρίσκονται. Από εκεί και πέρα οι καμπίνες στα ακτοπλοϊκά πλοία δεν είναι όλες γεμάτες. Πηγαίνουν με πρωτόκολλο, υπάρχουν κενές καμπίνες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για αυτό τον λόγο».

Όσον αφορά στο Λιμενικό Σώμα, ο κ. Κατσαφάδος επεσήμανε ότι «Ήδη δρομολογούμε μια προκήρυξη για 105 μηχανικούς και πλοιάρχους οι οποίοι είναι απαραίτητοι να ενταχθούν στις τάξεις του λιμενικού Σώματος για να επανδρώσουν όλα αυτά τα πλωτά γιατί έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα μεγάλης ενίσχυσης των πλωτών μέσων και εκσυγχρονισμού τους. Από εκεί και πέρα η ΝΔ αύξησε τις οργανικές θέσεις του ΛΣ από τις 7.500 τις πήγε στις 9.500, υπάρχει ένα ζήτημα λείπει ανθρώπινο δυναμικό από το Λιμενικό αλλά προσπαθούμε νε το καλύψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, όσο το δυνατόν ποιοτικότερα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα».

Τέλος, για τις περιοδείες της ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στα νησιά ο κ.Κατσαφάδος υποστήριξε ότι «Έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα μετακινήσεων για να δούμε και εμείς ιδίοις όμμασι αν εφαρμόζονται τα μέτρα. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για τη χώρα να μπορέσει να συνεχίσει και να κερδίσει αυτό το σύστημα αξιοπιστίας το οποίο έχει ξεκινήσει και έχει πείσει την Ευρώπη και όλο τον κόσμο ότι η χώρα μας είναι από τις χώρες οι οποίες μπόρεσαν και αντιμετώπισαν τον εφιάλτη του κορωνοϊού με πολύ μεγάλη επιτυχία. Εκτός από ζήτημα αξιοπιστίας και ζήτημα οικονομίας γιατί οφείλουμε και πρέπει να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες ανοιχτές και για την κοινωνική ηρεμία αλλά και για την οικονομία και για τον τουρισμό». Και ολοκλήρωσε λέγοντας πως «Πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε όλο. Δεν θα μπαίναμε στη συζήτηση περί μέτρων και αν εφαρμόζονται και πόσο καλά εφαρμόζονται και τι παραπάνω μέτρα πρέπει να πάρουμε αν είχαμε πάει να εμβολιαστούμε όλοι».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη