«Ηλεκτροσόκ» με τα τιμολόγια: «Καίει» η έκρηξη τιμών στην ενέργεια – Το πακέτο µεσοπρόθεσµων µέτρων που προωθεί η κυβέρνηση

Τι χρήµατα λαµβάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι στην Ε.Ε. και η µη ύπαρξη συµφωνίας

«Παυσίπονο» αποτελούν οι επιδοτήσεις για την αντιµετώπιση της έκρηξης τιµών στην ενέργεια, µε την κυβέρνηση να προωθεί παράλληλα ένα πακέτο µεσοπρόθεσµων µέτρων, προκειµένου να αντιµετωπίσει το υψηλό ενεργειακό κόστος που, όπως φαίνεται, θα συνοδεύει τη µετάβαση προς την πράσινη οικονοµία. Η συζήτηση για ευρύτερα µέτρα, εν µέσω φόβων για περαιτέρω εκτίναξη των τιµών και λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, γίνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς µέχρι στιγµής να έχει βρεθεί κοινός τόπος.

Σήµερα οι τιµές στο ηλεκτρικό ρεύµα είναι τετραπλάσιες σε σχέση µε τις αρχές του 2021 και οι τιµές στο φυσικό αέριο πενταπλάσιες! Οι αριθµοί είναι αµείλικτοι και τους γνωρίζουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.). Την ίδια στιγµή, οι διεθνείς τιµές του φυσικού αερίου προβλέπεται πως θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα ολόκληρη τη φετινή χρονιά.

350 εκατ. ευρώ φτάνει το νέο ενεργειακό πακέτο µέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

Πανευρωπαϊκά έχει κατατεθεί πλήθος προτάσεων, χωρίς να υπάρξει συµφωνία. Κάποιοι πρότειναν µόνο βραχυπρόθεσµα µέτρα (όπως οι επιδοτήσεις) µέχρι να υποχωρήσουν οι τιµές. Αλλοι (όπως η Ελλάδα), κοινές προµήθειες φυσικού αερίου από την Ε.Ε., καθώς και αλλαγή της νοµοθεσίας για την αποθήκευση αερίου, ώστε να αναγκάζονται οι διαχειριστές να διατηρούν υψηλά αποθέµατα. Κάποιες χώρες πρότειναν αλλαγή στο µοντέλο των δικαιωµάτων ρύπων, ώστε να µειωθούν.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για αλλαγές στους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων ή για επιβολή ενός αυτόµατου πανευρωπαϊκού µηχανισµού εξισορρόπησης των τιµών, όταν ξεπερνούν ένα επίπεδο. Ορισµένοι προτείνουν και αναστολή της επέκτασης του συστήµατος δικαιωµάτων εκποµπών στις µεταφορές και στη θέρµανση κτιρίων που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. να εφαρµόσει από το 2026. Τέλος, η Κοµισιόν εξετάζει να ξεκινήσει νωρίτερα τη λειτουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού ταµείου για την επιδότηση των φτωχότερων νοικοκυριών κατά την ενεργειακή µετάβαση.

Στην Ελλάδα, αναλυτές όπως ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, διευθυντής του Εργαστηρίου Ε3Μ Lab στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θεωρούν πως µέσω των διµερών συµβολαίων (PPAs) µεταξύ παραγωγών και καταναλωτών οι χαµηλές τιµές των ΑΠΕ θα φτάνουν στον τελικό καταναλωτή. Η κυβέρνηση προωθεί πλαίσιο ανάπτυξης των PPAs, που προς το παρόν καθυστερεί. Ετσι, δεν θα περνάει το σύνολο της ενέργειας από το χρηµατιστήριο, όπως συµβαίνει σήµερα στην Ελλάδα, µε αποτέλεσµα το αυξηµένο κόστος να µεταφέρεται στους καταναλωτές.

21Θέµα ηµερών είναι και η κατάθεση σχεδίου νόµου για περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των µονάδων ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίµα (ΕΣΕΚ).

Πρωτοβουλίες για περαιτέρω ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ο δεύτερος άξονας πρωτοβουλιών του ΥΠ.ΕΝ. συνδέεται µε την εξοικονόµηση ενέργειας, ειδικά στην Ελλάδα, που διαθέτει πεπαλαιωµένο στοκ κατοικιών και άλλων κτιρίων. Για φέτος δροµολογούνται, εκτός από το νέο «Εξοικονοµώ» για νοικοκυριά, και δύο αντίστοιχα προγράµµατα για κτίρια του ∆ηµοσίου, καθώς και για επιχειρήσεις. Πρόκειται για προγράµµατα που έχουν ενταχθεί στο Ταµείο Ανάκαµψης.

Στην αγορά, πάντως, ζητούν και πιο δραστικά µέτρα, καθώς το υψηλό κόστος των δικαιωµάτων εκποµπών και η έκρηξη τιµών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απειλούν τη βιωσιµότητα επιχειρήσεων.

Ο Σύνδεσµος Βιοµηχανιών Στερεάς Ελλάδας προτείνει, για παράδειγµα, ακόµα και πλαφόν στην τιµή της µεγαβατώρας, υποστηρίζοντας πως το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις της µέσης τάσης είναι φέτος τριπλάσιο από το αντίστοιχο του 2020. Ταυτόχρονα, οι επιδοτήσεις καλύπτουν µόλις το ένα τρίτο των αυξήσεων.

Την ίδια στιγµή, στα 350 εκατ. ευρώ φτάνει το νέο ενεργειακό πακέτο µέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο. Eχουν ήδη διατεθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ από το ξέσπασµα της ενεργειακής κρίσης ως ανάχωµα στην εκρηκτική αύξηση των τιµών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Από τα 350 εκατ. ευρώ, τα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών (περί τις 4,2 εκατ. παροχές κύριας κατοικίας), οι οποίοι θα επιδοτούνται κατά µέσο όρο µε 39 ευρώ τον µήνα για κατανάλωση µέχρι 300 κιλοβατώρες, ενώ για τους δικαιούχους κοινωνικού τιµολογίου η επιδότηση του Φεβρουαρίου φτάνει τα 51 ευρώ.

Οι αµείλικτοι αριθµοί, το σοβαρό ενδεχόµενο να διατηρηθεί η άνοδος στο φυσικό αέριο όλη τη φετινή χρονιά και η κατάθεση σχεδίου νόµου για τις ΑΠΕ

Για τις επιχειρήσεις, το σύνολο του µέτρου επιδότησης εκτιµάται σε 133 εκατ. ευρώ ή 65 ευρώ ανά µεγαβατώρα, ενώ συνεχίζεται µέχρι τον Μάρτιο η αναστολή πληρωµής ΥΚΩ στη µέση τάση.

Για τους περίπου 540.000 οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, το σύνολο της επιδότησης του Φεβρουαρίου ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ (20 ευρώ ανά θερµική µεγαβατώρα και επιπλέον 20 ευρώ από τη ∆ΕΠΑ και τους παρόχους), ενώ για τις επιχειρήσεις θα δοθούν άλλα 20 εκατ. ευρώ µέσω επιδότησης 20 ευρώ ανά θερµική µεγαβατώρα.

Πηγη: parapolitika.gr