Quantcast

Η απίθανη πρόταση Παππά για το ασφαλιστικό, ο… χρεοκοπημένος Λιβάνης και η διάσωση ιστορικών εφημερίδων

Με αφορμή τις εξελίξεις στην κομματική εφημερίδα «Αυγή» η Συσπείρωση έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία καλεί προφανώς την κυβέρνηση να επιχορηγήσει τρεις ιστορικές εφημερίδες. Τον «Ριζοσπάστη», την «Αυγή» και την «Εστία»

Τα αίτημα της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων»

-Τα τελευταία χρόνια απέκτησα διάφορα χόμπι, όχι όπως αυτά που έχουν αποκτήσει κάτι υπουργοί παίζοντας τένις ή κάνοντας ποδήλατο, όπως ο Μητσοτάκης. Τα δικά μου χόμπι σχετίζονται, μεταξύ των άλλων, με την ανάγνωση των ανακοινώσεων της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων». Μίας συνδικαλιστικής οργάνωσης που απηχεί τις απόψεις των 53 του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω και ποιου άλλου της Αριστεράς. Με αφορμή τις εξελίξεις στην κομματική εφημερίδα «Αυγή» η Συσπείρωση έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία καλεί προφανώς την κυβέρνηση να επιχορηγήσει τρεις ιστορικές εφημερίδες. Τον «Ριζοσπάστη», την «Αυγή» και την «Εστία», που διευθύνει ο λογογράφος του Καραμανλή Μανώλης Κοττάκης. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τη σχετική ανακοίνωση, γιατί αδυνατούσα να κατανοήσω, γιατί δεν συμπεριέλαβαν στην ιστορικές εφημερίδες, την «Καθημερινή», το «Βήμα» και τα «Νέα». Προφανώς, γιατί αποφάσισαν ότι ιστορικές είναι αυτές που δεν βάζουν λεφτά αυτοί που τις εκδίδουν.

Καλά νέα για τα μη εξυπηρετούμενα

-Θετικά νέα από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των δανείων που είχαν μπει σε αναστολή πληρωμών λόγω Covid, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Όπως σας έλεγα, περιμέναμε την καλή είδηση πανευρωπαϊκά για λήξεις και αποπληρωμές μορατόριουμ 780 δισ. και εναπομείναντα δάνεια σε αναστολές μόνο 50 δισ. ευρώ, τα οποία δείχνουν καλή πορεία αποπληρωμών. Από τα στοιχεία, φαίνεται ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών που θα άρχιζαν να αποκρυσταλλώνονται από το γ΄ τρίμηνο του 2021, είναι θεαματικά μικρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Βεβαίως, η Όμικρον  δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

– Η European Banking Authority (ΕΒΑ), λοιπόν, ανακοίνωσε ότι τα μορατόρια μειώθηκαν στα 50 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2021 από 125 δισ. το β΄ τρίμηνο. Περίπου το ένα τρίτο αυτών (33,6%) είναι δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και παρακολουθούνται (το ποσοστό ήταν 28,1% το β΄ τρίμηνο 2021) και 6% θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα (το ποσοστό 4,5% το β΄ τρίμηνο). Συνολικά, τα ευρωπαϊκά δάνεια υπό καθεστώς κρατικών εγγυήσεων ανέρχονται σε 378 δισ. ευρώ. Ποσοστό 20,1% είναι ρυθμισμένα υπό παρακολούθηση και 2,4% οριστικά μη εξυπηρετούμενα (τα αντίστοιχα ποσοστά 18,5% και 2% στο β΄ τρίμηνο).

Ο χρεοκοπημένος Λιβάνης

-Ένα από τα μαγαζιά που στήθηκαν επί των ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα, ήταν και η εφημερίδα «Νέα Σελίδα» του Ηλία Λιβάνη. Εκεί μάλιστα, ο υπουργός επί των Μέσων Ενημέρωσης, Παππάς, είχε στείλει κάθε καρυδιάς (δημοσιογραφικό) καρύδι. Από την Κατερίνα Ακριβοπούλου μέχρι τον συμπαρουσιαστή της Σωτήρη Καψώχα. Όσο ήταν στην εξουσία ο Τσίπρας, η εφημερίδα του Λιβάνη, ζούσε (σχεδόν) πλουσιοπάροχα, αφού έρρεαν οι διαφημίσεις από δεξιά κι αριστερά με την πάντα πολύτιμη βοήθεια του υπουργού Παππά. Κάποια στιγμή, άρχισαν τα ζόρικα, με αποτέλεσμα η εφημερίδα να αθροίσει άλλο ένα φέσι στα πολλά που έχει ρίξει ο Λιβάνης στις τράπεζες. Με αφορμή τα φέσια, θυμάμαι εκείνες τις μαζώξεις στο σπίτι του ιστορικού εκδότη, που μαζευόταν ο Τσίπρας με κάθε κυβερνητικό παρατρεχάμενο.

! Συνεργασία με τον όμιλο του Ιατρικού ξεκίνησε ο Σεραφείμ Κωνσταντινίδης, που αν και δεν έχει εταιρεία, ήδη έχει μαζέψει τέσσερις – πέντε πελάτες.

Η απίθανη πρόταση Παππά για το ασφαλιστικό

-Προ ημερών, ο Νίκος Παππάς ήταν ομιλητής σε μια κομματική εκδήλωση και σε κάποια στιγμή άρχισε να αναλύει το ασφαλιστικό υπό το πρίσμα της αξιοποίησης των αποθεματικών των ταμείων στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ποια ήταν η πρόταση που κατέθεσε; Τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύονται στις λεγόμενες «λευκές περιοχές». Εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από ιδιώτες. Δηλαδή στις άγονες γραμμές της χώρας. Πάντως, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις ορισμένων συντρόφων του η πρόταση αυτή δεν έτυχε αποδοχής. «Είναι δυνατόν να ρίχνουμε τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων σε “λευκές περιοχές”, όταν το ρίσκο αυτό δεν το αναλαμβάνουν ιδιώτες;» τον ρώτησε ένας σύντροφος στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής

–Ξαναχτύπησε χθες βράδυ ο Π. Πολάκης σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Καισαριανή ο πατέρας του Ν. Παππά, Στέλιος, με θέμα τι άλλο; Τη Δικαιοσύνη και στο βάθος τις διώξεις εναντίον Βαξεβάνη, Παπαδάκου, Φιλιππάκη και άλλων παιδιών και φίλων του Μίμη Παπαγγελόπουλου. Ο Στέλιος Παππάς έκανε διάφορες ακροβασίες, δημιουργώντας αυθαίρετους συνειρμούς, του τύπου πως η περίπτωση των κατηγορουμένων δημοσιογράφων προσιδιάζει με την ερευνητική δημοσιογραφία της υπόθεσης Λαμπράκη, όπου στο τέλος οι ένοχοι Κοτζαμάνηδες, έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από την χούντα όταν όρισε πρωθυπουργό τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωσταντίνο Κόλλια. Ουσιαστικά ο πατέρας του Ν. Παππά για να υπερασπιστεί το τρίδυμο Βαξεβάνη-Παπαδάκυου- Φιλιππάκη και να αμφισβητήσει το κύρος της Δικαιοσύνης έφτασε στο σημείο να ταυτίζει τον χουντικό Κόλλια με τον σημερινό εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα.

… και η πρόταση Πολάκη για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ανακρίτρια

-Πάμε τώρα και στον Π. Πολάκη, ο οποίος ζήτησε να οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από το γραφείο της ανακρίτριας την ημέρα που θα κληθεί σε απολογία ο Κ. Βαξεβάνης. Ταυτόχρονα επανάλαβε τη θέση, ότι τη δεύτερη φορά αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσλάβει δικαστές, προκειμένου να ανανεώσει το δικαστικό σώμα και να οδηγήσει σε εθελουσία έξοδο όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης που είναι πάνω από 55 ετών. Εμένα αυτό μου μοιάζει με θεσμικό πογκρόμ. Βέβαια, όταν τον άκουσα χαμογέλασα διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που εξέταζε να αυξήσει τα όρια ηλικίας των δικαστών για να παραμείνει στη θέση της η εκλεκτή του Α. Τσίπρα, Β. Θάνου. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του Πολάκη, μόνο καλό δεν κάνουν στους κατηγορουμένους, οι οποίοι καλούνται με στοιχεία να αποδείξουν την αθωότητά τους. Βλέπετε οι δικαστές, μένουν στην ουσία των υποθέσεων, αδιαφορώντας και για τις κραυγές και για τους ψιθύρους.

Οι συστάσεις της HSBC για  τις τράπεζες

-Ισχυρή σύσταση αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες, δίνει η HSBC. Ξεχωρίζοντας Eurobank και Πειραιώς, η HSBC δίνει τιμή – στόχο 1,40 ευρώ για την Alpha Bank, 1,30 για τη Eurobank, 1,95 για την Πειραιώς και 3,55 για την Εθνική. Η HSBC θεωρεί ρεαλιστικό στόχο μονοψήφιους δείκτες NPE στις αρχές της φετινής χρονιάς και όπως λέει, η αναμενόμενη ισχυρή οικονομική ανάπτυξη εύλογα θα περιορίσει τη δημιουργία κόκκινων δανείων, αν και βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει κάποια έξαρση λόγω της άρσης των μέτρων στήριξης (π.χ. πρόγραμμα «Γέφυρα») και της λήξης στα μορατόρια πληρωμών.

Πρόκληση για τους τραπεζίτες ο τουρισμός…

-Αμφίδρομη σχέση εξάρτησης έχουν δημιουργήσει με τον τουρισμό οι Τράπεζες. Οι ευοίωνες  προοπτικές του τουρισμού είναι ένας από τους λόγους που επηρεάζουν θετικά τις προοπτικές των τραπεζών. Και είναι λογικό οι τελευταίες να παρακολουθούν πολύ στενά τις τάσεις και να έχουν σε προτεραιότητα τις χρηματοδοτήσεις στον τουριστικό κλάδο. Ο τουρισμός στην Ελλάδα ανέκαμψε πολύ ταχύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, συγκρίνοντας τις επιδόσεις του Αυγούστου του 2021 με αυτές του Αυγούστου του 2019, οι αφίξεις και οι εισπράξεις υστερούν κατά 49% και 47% στην Ισπανία και κατά 47% και 32% στην Πορτογαλία.

-Αντίθετα, στην Ελλάδα καταγράφηκε ταχύτερη ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος, καθώς οι αφίξεις και οι εισπράξεις του Αυγούστου  του 2021 υπολείπονται κατά 40% και 24%, ενώ, στο σύνολο του γ΄ τριμήνου του 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υστερούν κατά 29% του γ΄ τριμήνου του 2019. Η εξέλιξη αυτή συνιστά έναν εκ των βασικών παραγόντων που οδήγησαν το ΑΕΠ της Ελλάδας να υπερβαίνει κατά 1,2% το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου του 2019, όπως διαβάζω σε ανάλυση της Alpha Bank.

… και η ιδέα για το tax free shopping

-Το θέμα είναι πώς θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στον ελληνικό τουρισμό. Το tax free shopping θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο για να κάνει ακόμη πιο ελκυστική την Ελλάδα στους τουρίστες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με έκθεση της κορυφαίας εταιρείας οικονομικών συμβούλων του Ηνωμένου Βασιλείου, CEBR, σχετικά με τις αφορολόγητες αγορές στην Ελλάδα, η καθιέρωση και περαιτέρω ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος αγορών θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρα για το τουριστικό εισόδημα της χώρας.

-Το 2019, οι αφορολόγητες αγορές στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ. Βάσει των διαφορετικών συντελεστών, αυτό σημαίνει ότι μεταξύ 0,2 και 0,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επιστραφούν στους τουρίστες με τη μορφή επιστροφής φόρου, γεγονός που θα μείωνε στη συνέχεια το κόστος επίσκεψης στην Ελλάδα κατά περίπου 2,8% σε 5,7%. Όπως λέει η CEBR, το χαμηλότερο κόστος τείνει να αυξάνει τις δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών. Έτσι, με το σύστημα αφορολόγητων αγορών οι τουρίστες θα ξόδευαν μεταξύ 396 και 791 εκατ. ευρώ περισσότερα χρήματα.

!Διάβαζα τα σχόλια φορέων κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μου έκαναν εντύπωση τα σχόλια – προτάσεις για τα μισθολογικά της ΕΚ. Μα, ήταν αντικείμενο του νομοσχεδίου τα μισθολογικά;

 

Πηγή: powergame.gr