Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μαξίμου προκειμένου να αποφύγει το «τοξικό κλίμα», για το οποίο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Κουμουνδούρου, αλλά και να αντιμετωπίσει την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης που επιδιώκει σύσσωμη η αντιπολίτευση, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Δείγμα αυτής της στρατηγικής έδωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής, ο οποίος επισήμανε με έμφαση την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα ώστε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που προκαλεί η οικονομική και ενεργειακή κρίση, αλλά και οι εξελίξεις σε διεθνές γεωπολιτικό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ανάρτησε στο Twitter βίντεο με τα όσα είπε στη Βουλή για τις εκλογές και τη στάση που προτίθεται να κρατήσει απέναντι στα γεγονότα.
«Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτού του δύσκολου χειμώνα. Δεν θα φυγομαχήσω. Δεν θα εκχωρήσω την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Και στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε. Και τότε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μετά τη δρομολόγηση κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και το επιτελείο του σκοπεύουν να ενεργοποιήσουν πιο εμφατικά τη στρατηγική της για «διεύρυνση» της πολιτικής ατζέντας με την προετοιμασία για τις εξαγγελίες και τα πολιτικά μηνύματα της 86ης ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει την ατζέντα στην οικονομία και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της.
Το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων, κυβερνητική προτεραιότητα θα αποτελέσει η στήριξη των ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών ομάδων, οι οποίες πλήττονται δυσανάλογα από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό και δεν διαθέτουν άλλες «άμυνες»,
Με βάση τις σχετικά φειδωλές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, κορωνίδα ανάμεσα στα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αποτελέσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την παροχή φθηνής στέγης σε νέους που έχουν επεξεργαστεί οι υπουργοί Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Το στεγαστικό πρόγραμμα θα είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με έμφαση στην παροχή δυνατότητας στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη, με άτοκα δάνεια, αλλά και με παραχώρηση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.
Κερδίζει έδαφος η χορήγηση τουλάχιστον μιας νέας επιταγής ακρίβειας, καθώς όπως φάνηκε και από το fuel pass 1 και 2, οι δικαιούχοι- σε ποσοστό 75%- προτίμησαν η ενίσχυση να μπει στο λογαριασμό και όχι στην ηλεκτρονική κάρτα, προκειμένου με τα χρήματα να …κλείσουν άλλες τρύπες που ανοίγει η καθημερινότητα.
Τα σίγουρα επίσης μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι τα εξής:
Μηνιαία επιδότηση ρεύματος
Επίδομα Θέρμανσης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής αυξημένου επιδόματος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται αλλά και ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων.
Κατώτατος Μισθός: Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι ειλημμένη η απόφαση να επισπευσθούν οι διαδικασίες αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι νέες αυξήσεις να δοθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο του 2023.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης- πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κατώτατος μισθόςαπό 713 θα φτάσει στα 751 ευρώ.
Νέο fuel pass (για το 4ο τρίμηνο του έτους)
Voucher ακρίβειας για νοικοκυριά και συνταξιούχους
Συντάξεις και Αναδρομικά: Αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6% και χορήγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παραμένει άγνωστο σε πόσους θα δοθούν
Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων) που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ,
Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% (μεταφορές, σινεμά, μη αλκοολούχα, καφές)
Μέτρα προς συζήτηση
- Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα ανάλογα τον δημοσιονομικό χώρο
- Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα
- Μείωση ή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
Ανοικτό παραμένει το εάν θα γίνει και το τελευταίο βήμα ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη, με τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που «τρέχει» από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες κι απομένουν μόλις 0,6 μονάδες.
Ποια μέτρα δεν προχωρούν
Κατάργηση τεκμηρίων
Νέα ρύθμιση χρεών έως 120 δόσεις.