Quantcast

Η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι

Κρίσιμες διπλωματικές επαφές του πρωθυπουργού

Την προσπάθεια για ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόµβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για ακόµα πιο ισχυρές γέφυρες συνεργασίας και φιλίας τόσο µε το Ισραήλ όσο και µε τον αραβικό κόσµο , θα αναδείξει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη στο Τελ Αβίβ.

Επειτα από τη µετάβαση του πρωθυπουργού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για δεύτερη φορά στην κυβερνητική του θητεία, έρχεται η Τριµερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ένα σχήµα συνεργασίας το οποίο µε την έντονη υποστήριξη των Ηνωµένων Πολιτειών διαµορφώνει νέα δεδοµένα στο περιβάλλον ασφαλείας και στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνάντηση µε τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ναφτάλι Μπένετ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ εδώ και έξι µήνες, η ενέργεια θα είναι σε πρώτο πλάνο, µε τη συζήτηση να περιλαµβάνει τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, αλλά και τη διασύνδεση των τριών χωρών µε καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ευνοήσει τη διασύνδεση µε την υπόλοιπη Ευρώπη και την εξαγωγή ενέργειας.

Στόχος είναι να προχωρήσει γρήγορα ο EuroΑsia Interconnector, ένα έργο µάλιστα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε., το οποίο θα επιτρέπει την αµφίδροµη µεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, µε µεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό µήκος περίπου 1.200 χιλιοµέτρων.

Οι συνοµιλίες των τριών ηγετών προβλέπεται να περιστραφούν γύρω και από τις εξελίξεις µε το τέταρτο κύµα της πανδηµίας και τα µέτρα που λαµβάνει κάθε χώρα, αλλά φυσικά θα αφορούν και τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σηµειωτέον ότι Ελλάδα και Κύπρος αναµένουν, παράλληλα, συγκεκριµένα µέτρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στη βάση των προτάσεων που προετοιµάζουν ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Κοµισιόν, κάτι που θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 16 και 17 ∆εκεµβρίου.

Ενδεικτικό της σηµασίας που αποδίδει το Ισραήλ στην τριµερή συνεργασία είναι και το γεγονός ότι πρόκειται για τη µοναδική συνάντηση µε ξένους ηγέτες ή υψηλόβαθµους αξιωµατούχους για την οποία ο κ. Μπένετ επέµεινε να πραγµατοποιηθεί παρά τους περιορισµούς που έχουν επιβληθεί στο Ισραήλ λόγω του κορονοϊού.

Το µήνυµα που εκπέµπει η κυβέρνηση Μπένετ (µε τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ξεχωριστή διµερή συνάντηση) είναι «να παγιώσουµε ό,τι έχουµε κάνει και να οικοδοµήσουµε µοµέντουµ για το µέλλον». Κατά την Τριµερή, οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή ∆ιακήρυξη, που θα αφορά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός µεταβαίνει στο Σότσι, όπου θα συναντήσει τον Βλαντιµίρ Πούτιν σε µια περίοδο που η ∆ύση σκληραίνει τη στάση της ως προς το Ουκρανικό, µε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, να προειδοποιεί µάλιστα ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιµη να επιβάλει οικονοµικές κυρώσεις µεγάλης κλίµακας στη Μόσχα, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι κ. Μητσοτάκης και Πούτιν αναµένεται να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Τουρκία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις επικείµενες εκλογές στη Λιβύη, την ενίσχυση των οικονοµικών και εµπορικών δεσµών των δύο χωρών, αλλά και τις τιµές του φυσικού αερίου, µε τη Ρωσία να αποτελεί τον βασικότερο προµηθευτή της χώρας µας.

Η ελληνική πλευρά έχει διερευνήσει µάλιστα το ζήτηµα συµφωνιών για µακροπρόθεσµες προµήθειες φυσικού αερίου, µε ειδική µέριµνα για το 2022, όταν ειδικά το πρώτο τρίµηνο οι διεθνείς τιµές αναµένεται να παραµείνουν υψηλές. Στο ενεργειακό κοµµάτι της ατζέντας, η ανάπτυξη και η µεταφορά της ενέργειας από υδρογόνο έχουν µπει, σύµφωνα µε πληροφορίες, στις διµερείς συζητήσεις το τελευταίο διάστηµα.

Σε σχέση µε τα Ελληνοτουρκικά, κυβερνητικές πηγές υπενθυµίζουν ότι η Ρωσία, εκτός από χώρα που συνδέεται µε ιστορικούς δεσµούς φιλίας µε την Ελλάδα, είναι µόνιµο µέλος του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ µε βαρύνοντα ρόλο, ενώ έχει επανειληµµένα διαµηνύσει την προσήλωσή της στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο της Θάλασσας.

Οι «πάγοι» που υπήρχαν στις σχέσεις των δύο χωρών για µεγάλο διάστηµα έχουν λιώσει και τώρα πλέον αναζητούνται τρόποι ουσιαστικότερης συνεργασίας. Το ζήτηµα έχει συζητηθεί πολλές φορές µεταξύ των ΥΠ.ΕΞ. Νίκου ∆ένδια και Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βρέθηκε την περασµένη εβδοµάδα στη Μόσχα για τη σύνοδο της Μικτής ∆ιυπουργικής Επιτροπής για την Οικονοµική, Βιοµηχανική, Επιστηµονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Οι δύο πλευρές, σύµφωνα µε πληροφορίες, τόνισαν τη σηµασία της ανάπτυξης της διµερούς συνεργασίας στη βάση του αµοιβαίου οφέλους και εξέφρασαν την προθυµία τους να την ενισχύσουν µέσω επιχειρηµατικής συνεργασίας σε διάφορους τοµείς, µε έµφαση στη βιοµηχανία, την καινοτοµία, τη ναυπηγική, τη γεωργία, την αγροτική βιοµηχανία, τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, τις επενδύσεις και τον τουρισµό.

 

Πηγή: Parapolitika.gr