Η άδεια τηλεφωνίας της ΔΕΗ, το κανάλι επικοινωνίας Σκρέκα με Βρυξέλλες και ο ρόλος Μυλωνογιάννη στο deal της Αφάντου

Κατά κοινή παραδοχή η ΔΕΗ τα τελευταία δύο χρόνια επί διοίκησης Στάσση, έχει καταφέρει απίστευτα πράγματα

Η ΔΕΗ ψάχνει για άδεια τηλεφωνίας

-Το έχω γράψει κατ’ επανάληψη και κινδυνεύω να παρεξηγηθώ, ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ίσως και να είναι ο καλύτερος manager που κυκλοφορεί στην παρούσα φάση στην αγορά. Άλλωστε σ΄ αυτές τις περιπτώσεις το «καλός», το «κακός» και το «μέτριος» δεν προκύπτει από μια υποκειμενική ανάλυση των δεδομένων, ούτε από κάποια πρόγνωση των μετεωρολόγων. Αλλά είναι προϊόν οικονομικών στοιχείων, αποτελεσμάτων, κερδών και αναπτυξιακών στόχων.

Κατά κοινή παραδοχή η ΔΕΗ τα τελευταία δύο χρόνια επί διοίκησης Στάσση, έχει καταφέρει απίστευτα πράγματα. Και μπορεί όταν ακούμε ΔΕΗ, το μυαλό μας να πηγαίνει αυτομάτως στο ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο δεν αποκλείω κατά το αμέσως προσεχές διάστημα να πηγαίνει (το μυαλό) και στο τηλέφωνο. Αυτό γιατί, όπως μαθαίνω, ο Στάσσης σχεδιάζει να μπει και στην τηλεφωνία, δείχνοντας αποφασισμένος να διεκδικήσει μια δεύτερη άδεια. Όχι για να πουλάει συνδέσεις και τηλεκάρτες, αλλά για να φτιάξει ένα (δεύτερο) δίκτυο.

 

Απολογείται ο εκδότης Φιλιππάκης

-Τη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθεί ο εκδότης της «Δημοκρατίας» Γιάννης Φιλιππάκης, στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου. Η κλήση του ενώπιον της ανακρίτριας σχετίζεται με την έρευνα για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, στην οποία έχει συσχετιστεί και η μήνυση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Ο τελευταίος έχει μηνύσει τον Φιλιππάκη, ότι επεδίωξε (μεταξύ των άλλων) να τον εκβιάσει, παραθέτοντας σειρά στοιχείων. Με δεδομένο ότι ο εκδότης έχει ζητήσει και έχει λάβει προθεσμία (και μάλιστα μπόλικη) για να προετοιμάσει την απολογία του, εκτιμάται ότι τη Δευτέρα, θα απολογηθεί κανονικά και με το νόμο.

 

Οι εκλογές θα μετρήσουν το 100%

-Πολύς λόγος γίνεται (ομολογώ) το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου και τις δυσκολίες που έχει ο πρόεδρος Κυριάκος, ως προς την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Οι περισσότεροι αναλύουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην προσπάθεια τους να εκτιμήσουν το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις «ασκήσεις» παραβλέπουν ένα βασικό στοιχείο. Το γεγονός ότι το άθροισμα που θα προκύψει από τις κάλπες, θα μετρά το 100%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 14-16% των αναποφάσιστων που καταγράφουν οι δημοσκόποι, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, θα αποφασίσει. Και κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει ότι η συντριπτική πλειοψηφία, των αναποφάσιστων προέρχεται είτε από την κεντροδεξιά, είτε από την κεντρώα δεξαμενή των ψηφοφόρων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, όταν θα αθροίσουμε το 100%.

! Στις αυθόρμητες απαντήσεις που λαμβάνουν στις δημοσκοπήσεις που διενεργούν σχεδόν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται σταθερά (πλέον) κάτω από την περιοχή του 20%.

Φήμες για αποπομπή Τσουβάλα από την Κατεχάκη

-Από σχετικά αξιόπιστη πηγή πληροφορούμαι ότι μάλλον ο γενικός γραμματέας του Προστασίας του Πολίτη, πρώην αρχηγός (επί ΣΥΡΙΖΑ) της Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, έχει αρχίσει να μετρά (κάπως) αντίστροφα στο επιβλητικό κτίριο της Κατεχάκη.

Συγκεκριμένα εσχάτως άρχισε να κυκλοφορεί μια φήμη που θέλει τον εν λόγω κυβερνητικό αξιωματούχο να βρίσκεται υπό ανασχηματισμό. Δεν σας κρύβω ότι προσπάθησα να μάθω αν ισχύει η σχετική φημολογία, χωρίς ωστόσο να καταφέρω να μάθω και πολλά.

 

Ο ανιψιός τσίκνισε σε εμπορικό κέντρο

-Έβλεπα και ξανάβλεπα την φωτογραφία που «ανέβασε» ο ανιψιός του Ιβάν Ανδρέας Παπαμιμίκος και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ο παλιός γραμματέας της ΝΔ, την Τσικνοπέμπτη, θέλησε να το γιορτάσει, ψήνοντας σουβλάκια (γι΄ αυτή τη δουλειά κάνει) έχοντας ως φόντο μια κυλιόμενη σκάλα. Λέτε να πήρε προίκα κάνα εμπορικό κέντρο;

 

 

Πράσινο φως για το deal CVC – Εθνικής Ασφαλιστικής

-Έκλεισε χθες, ύστερα από πέντε χρόνια… προβολής στις δημοσιογραφικές οθόνες, το σήριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και μπαίνει ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ του νέου ασφαλιστικού χάρτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε την έγκρισή της για την πώληση της ασφαλιστικής της Εθνικής Τράπεζας στο CVC Capital Partners, κρίνοντας ότι η συναλλαγή δεν προκαλεί παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα, και γενικά στις ιδιωτικές νοσοκομειακές υπηρεσίες στην περιφέρεια Αττικής, όπως επικαλούνταν οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από τον ανταγωνισμό.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα διέθετε επαρκή ισχύ στην αγορά για να αποκλείσει τα ανταγωνιστικά της ομίλου Hellenic Healthcare Group (τον οποίο ελέγχει το CVC) νοσοκομεία και ότι η HHG δεν θα είχε οικονομικό κίνητρο για να αποκλείσει τις ασφαλιστικές εταιρείες που ανταγωνίζονται την Εθνική Ασφαλιστική.

-Για την ιστορία, η πρώτη απόπειρα της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική ήταν την άνοιξη του 2017. Μεσολάβησαν ατυχείς διαπραγματεύσεις με διάφορους υποψήφιους μέχρι η Εθνική Τράπεζα να συμφωνήσει με το CVC Capital Partners, στις 26 Μαρτίου του 2020, την πώληση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή που έχει συμφωνηθεί αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας.

Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Παράλληλα, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει και 15ετή συμφωνία συνεργασίας στο bancassurance.

 

Ο Σκρέκας και το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας

-Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε η επιστολή του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Κώστας Σκρέκα προς τους ομολόγους του, με την οποία επισήμαινε την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Τη Δευτέρα λοιπόν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση στην οποία αφού θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση το εντυπωσιακό στην όλη ιστορία έχει να κάνει με το καλό κανάλι επικοινωνίας που έχει φτιάξει ο υπουργός Σκρέκας με τους ομολόγους του, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ΕΕ.

 

Ο ρόλος Μυλωνογιάννη στο project της Αφάντου

-Στο project της Αφάντου εισέρχεται και επισήμως ο όμιλος Μήτση μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Πλέον από την επένδυση έχει αποχωρήσει ο όμιλος Αγγελίδη, με τον όμιλο Μήτση, να έχει τον πρώτο, αλλά και τελευταίο λόγο, ως προς την υλοποίηση της επένδυσης. Οι υπογραφές «έπεσαν» το απόγευμα της Πέμπτης, στο δικηγορικό γραφείο, του εξαίρετου νομικού Γιώργου Μυλωνογιάννη, που όπως μαθαίνω είχε καθοριστική συμβολή στην ολοκλήρωση του deal.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το πλάνο για την επένδυση ξεπερνά τα 225 εκατ. ευρώ (ήδη ο όμιλος Μήτση έχει κάνει κουβέντα με τις τράπεζες) και περιλαμβάνει το γκολφ, τρία ξενοδοχεία αλλά και βίλες που θα αποτελούν κομμάτι του 5άστερου ξενοδοχείου, κατοικίες προς πώληση, μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, λέσχη γκολφ κ.α..

Πηγή:  powergame.gr