Quantcast

Χατζηδάκης: Οι συμμαχίες της Ελλάδας ευθύνονται για την πιθανή αλλαγή της τούρκικης στάσης

ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Τι δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. 

 

 

Την άποψη ότι η πιθανή αλλαγή στάσης της Τουρκίας οφείλεται στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας και στη σύναψη συμμαχιών εξέφρασε ο Κωστής Χατζηδάκης.

 

 

Μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «είναι σε εξέλιξη μια μεσολαβητική προσπάθεια από πολλούς παράγοντες της διεθνούς σκηνής» αναφορικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας.

 

 

«Δεν βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για το Oruc Reis»

 

«Το ότι η Τουρκία άλλαξε -αν άλλαξε- νομίζω ότι οφείλεται σε αυτές τις παρεμβάσεις. Οφείλεται ωστόσο και στην αποφασιστική στάση που δείξαμε εμείς όλους αυτούς τους μήνες όχι μόνο στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επίσης οφείλεται και στις συμμαχίες που έχουμε κάνει με τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Οφείλεται δε και στις συμφωνίες που κάναμε και με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, οι οποίες εκ των πραγμάτων φέρνουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Διότι τίθεται το ζήτημα γιατί, ενώ συμφωνούμε με τις άλλες χώρες, δεν συμφωνούμε και με την Τουρκία. Προφανώς γιατί η Τουρκία είναι κακόπιστη και αυτό την δυσκολεύει. Αυτές οι συμφωνίες έχουν και αυτό το καλό».

 

 

 

Σε σχέση με την οπισθοχώρηση του Oruc Reis, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «δεν παίρνουμε τίποτε τοις μετρητοίς, δεν θέλουμε να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε και κακόπιστοι» ενώ επανέλαβε πως είμαστε έτοιμοι για διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες, αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

 

 

Αναφορικά με τους εξοπλισμούς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επiσήμανε πως αυτή την ώρα «είναι υπέρ-αναγκαίες κάποιες επενδύσεις που γίνονται για την προστασία της ίδιας της χώρας – και νομίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων το κατανοεί».

 

 

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση στηρίζει την πραγματική οικονομία

 

Σε ερώτηση για την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Thessaloniki Helexpo Forum, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως οι 12 διαρθρωτικές αλλαγές «θα γίνουν για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι». «O πρωθυπουργός ξεκάθαρα επεδίωξε να είναι πολύ συγκεκριμένος σε αυτά που λέει. Μίλησε για τις ανάσες που επιδιώκουμε να δώσουμε στην οικονομία σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω του κορωνοϊού, για τις 12 διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούμε σε όλα τα επίπεδα προκειμένου η Ελλάδα να δείξει ότι δεν το βάζει κάτω με τις μεταρρυθμίσεις και με την ανάγκη να γίνει ανταγωνιστική» προσέθεσε.

 

 

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως είναι μεγάλο το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων για επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, με 70 επενδυτικά σχέδια να έχουν υποβληθεί ήδη για τις περιοχές αυτές. «Το masterplan για την απολιγνιτοποίηση, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα σφαιρικό σχέδιο, με στόχο η χώρα μας να κινηθεί, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, προς την πράσινη ενέργεια. Παρουσιάσαμε επίσης ένα ισοζύγιο θέσεων εργασίας με βάση το οποίο ήδη με τις πρώτες προτάσεις που έχουμε θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίες σε σχέση με αυτές που εγκαταλείπονται», σημείωσε.