Quantcast

Χατζηδάκης: «Δημιουργείται μηχανισμός εγγυοδοσίας για την αγορά ρεύματος προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μείωση εσόδων»

ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Τη δημιουργία μηχανισμού εγγυοδοσίας που θα παρέχει κεφάλαιο κίνησης στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μείωση εσόδων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού ανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στις τηλεοράσεις του ΣΚΑΪ και του ΑΝΤ-1 ζήτησε από τις τράπεζες να διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ υπογράμμισε ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται διάφορες καταστάσεις για να μην πληρώνουν, ενώ έχουν οικονομική άνεση, εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο της Πολιτείας.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο υπουργός ΠΕΝ τόνισε πως σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, μια μείωση των εισπράξεων των εταιρειών προμήθειας ρεύματος κατά 30% επί τρεις μήνες «μεταφράζεται» σε δυνητικές απώλειες 650 εκατ. ευρώ.

Οι απώλειες επηρεάζουν όχι μόνο τους προμηθευτές, αλλά και μια σειρά άλλων φορέων όπως τους Διαχειριστές των Δικτύων (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ), την τοπική αυτοδιοίκηση (αφού οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν και τα δημοτικά τέλη) και τους παραγωγούς ΑΠΕ (που πληρώνονται μέσω του ΕΤΜΕΑΡ).

«Δεν είναι ένα ποσό που μπορεί να ξεπεράσει κανείς. Σε συνεννόηση λοιπόν με το υπουργείο Οικονομικών, εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος, το οποίο θα παρέχει κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες.

Για τον σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Έχοντας λοιπόν κάνει αυτή την προσπάθεια που θα ολοκληρώσουμε τις επόμενες ημέρες, έχοντας δημιουργήσει αυτό το «μαξιλάρι», οι εταιρείες θα μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνουμε τις εταιρίες του κλάδου ενέργειας και τη ΔΕΗ που έχει το 70% της αγοράς και τους ιδιώτες (που έχουν το υπόλοιπο 30%) να πάρουν τα μέτρα εκείνα που μπορούν να αντέξουν. Καλούμε τις εταιρίες, κάνοντας τους λογαριασμούς τους, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πληττόμενους αυτήν την ώρα Έλληνες, στην κοινωνία που πλήττεται αυτήν την ώρα από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η κάθε εταιρεία θα ανακοινώσει την πολιτική της τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα το υπουργείο θα κινηθεί προς τις τράπεζες για να επανεξετάσουν τις χρεώσεις τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών «διότι υπάρχουν πολίτες που θέλουν να πληρώσουν και φοβούνται να πάνε στα γκισέ και πρέπει να ενθαρρυνθούν».

Για τις αποκοπές ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι προσπάθεια της Πολιτείας είναι να μην εκμεταλλευθούν την κρίση οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Όπως είπε, «υπάρχει μία φιλολογία: Κόψανε αυτές τις μέρες το ρεύμα κάποιου φτωχού, κάποιου ανήμπορου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεσμεύομαι ότι θα αποκατασταθεί το θέμα. Αλλά δεν έχουμε τέτοια πολιτική.

Η πολιτική μας είναι να κυνηγάμε τους «πονηρούληδες», οι οποίοι εκμεταλλεύονται διάφορες καταστάσεις για να μην πληρώνουν ενώ έχουν οικονομική άνεση. Για τους αδύναμους υπάρχει ένα σαφές και ενισχυμένο πλαίσιο το οποίο ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Τέλος, ο υπουργός ευχαρίστησε τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και την κινεζική State Grid (μέτοχος μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ) για τις δωρεές προς το εθνικό σύστημα υγείας. «Θα ακολουθήσουν, όπως είπε και άλλες εταιρείες, ήδη έχει κάνει η Motor Oil, θα ακολουθήσουν τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ. Η δική μας κατεύθυνση είναι να ενθαρρύνουμε όλες τις εταιρείες αυτές να βοηθήσουν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».