Αυτή είναι η ανακοίνωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε το δικό της ξεχωριστό μήνυμα.

Αναλυτικά έγραψε στη σελίδα της στο Facebook:

«Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, τον οποίο καθιέρωσε η Ουνέσκο το 2000 μετά από πρόταση της Ελλάδας – δικαίως, λοιπόν, θεωρούμε πως αυτή η επέτειος μας αφορά ιδιαίτερα. Άλλωστε εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός κατ’ εξοχήν ποιητικός: η λαϊκή μούσα εκφράστηκε ρωμαλέα με το δημοτικό τραγούδι, ενώ η έντεχνη έδωσε στον κόσμο δύο νομπελίστες ποιητές – τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη – και πλήθος άλλων, αντάξιών τους.

Η ποίηση είναι μια τέχνη που βοηθάει την κοινωνία να βρει και να ενδυναμώσει την ταυτότητά της. Είναι το πιο αξιόπιστο εργαλείο για την αποκρυπτογράφηση των συναισθημάτων. Οι Έλληνες την αγάπησαν και την τραγούδησαν μελοποιημένη από σπουδαίους συνθέτες, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της: να εμπνέει και να ενώνει. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας, αλλά και για τον κόσμο, αντλούμε από την ποίηση αισθητική απόλαυση και ελπίδα. «Μαζεύοντας τον πόνο της πληγής μας/ να βγούμε από τον πόνο της πληγής μας», έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης. Να βγούμε από τη δοκιμασία μας πιο δυνατοί και, εύχομαι, πιο σοφοί».