Γκρίνα για τις ήττες και τις γκάφες; της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ CDU

Η μακροβιότερη καγκελάριος της Γερμανίς ςίζς αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις από το 2005 που ανέλαβε.

Παγκόσμια οικονομική κρίση, Ουκρανία, Γεωργία, σχέσεις με την Μόσχα.

Είχε συνγθίσει να βγαίνει νικητής

Πριν λίγο καιρό όμως απογοητευμένη ανακοίμωσε ότι απέτυχε στο μεταναστευτικό και την εμσωμάτωση στην Γερμανική κοινωνία και οικονομία.

Από την άλλη η διάσοχος τις στην προεδρία του CDU και ίσως μελλοντική καγκελάριος έχει να αντιμετωπίσει επαναμανόμενες ήττες και μείση ποσοστών σε όλη την Γερμανία.

Ακολουθεί την φθίνουσα πορεία του κυβερνητικού εταίρου SPD  και αυτό προκαλεί εκνευρισμό.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ πέτυχε πολύ χαμηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές και στις πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές, η άνοδος της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, η εσωτερική «γκρίνια» για τις επιδόσεις της νέας αρχηγού του κόμματος και τα προβλήματα του κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού» καθιστούν το Συνέδριο ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο για την άλλοτε πανίσχυρη γερμανική συντηρητική παράταξη και άλλη μια δοκιμασία για την Άγκελα Μέρκελ.

Η «ΑΚΚ», όπως την αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος, δεν θεωρείται πλέον σίγουρη επόμενη Καγκελάριος, όπως τον Δεκέμβριο, όταν, με την βοήθεια της κυρίας Μέρκελ, κέρδιζε – έστω οριακά – τον Φρίντριχ Μερτς στην μάχη για την ηγεσία. Στις Ευρωεκλογές το κόμμα έχασε επτά εκατοστιαίες μονάδες, ενώ στην Θουριγγία και στο Βρανδεμβούργο τερμάτισε τρίτο και στην Σαξονία έχασε επτά μονάδες.

«Το κόμμα σπαρταράει», σχολίασε η εφημερίδα Die Welt. «Η πτώση του κόμματος δεν μπορεί πια να αγνοηθεί», δήλωσε ο κ. Μερτς, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να λάβει σήμερα τον λόγο αμέσως μετά την αρχηγό, αν και έχει σπεύσει να καθησυχάσει ότι δεν προτίθεται να θέσει ζήτημα προσώπων.

 Αλλαγή πορείας ζhτά ο πρωθυπουργός της Σαξονίας
Το θέμα της Καγκελαρίας θα επισκιάσει τα πάντα στο Συνέδριο», προεξοφλεί το περιοδικό Der Spiegel, καθώς υπάρχει σχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ από την πλευρά της φαίνεται αποφασισμένη να εστιάσει στα ζητήματα προγράμματος και «γραμμής» του CDU.
 

Η διεξαγωγή του συνεδρίου δε φαίνεται εύκολη υπόθεση, καθώς πολλές προτάσεις ψηφισμάτων έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις της ηγεσίας τόσο του κόμματος, όσο και της κυβέρνησης. Κάποιες προτάσεις ψηφισμάτων κάνουν λόγο περί ανάγκης διάλυσης του μεγάλου συνασπισμού, κάποιες άλλες για την ποσόστωση υπέρ των γυναικών στα όργανα του κόμματος, ενώ ο «δελφίνος» Μερτς έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του με την κυβερνητική θέση για την βασική σύνταξη, κομβικό σημείο της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.

Κάποιες από τις προτάσεις που αφορούν την Ελλάφα για το μεταναστευτικό, με την συντηρητική ομάδα «Ένωση Αξιών» να ζητά η Γερμανία να μην δέχεται στο εξής πρόσφυγες που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, σε αντίθεση με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για κατανομή των διασωζόμενων που φθάνουν στα λιμάνια της Μάλτας και της Ιταλίας. Άλλη πρόταση υποστηρίζει αντιθέτως ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα «δεν είναι εγκληματική πράξη, αλλά ανθρωπιστικά απαραίτητη».

Το πολιτικό σκηνικό στην Γερμανία άρχισε να αλλάζει και από την μία το AFD αυξάνει ραγδαία τα ποσοστά κι από την άλλη οι οικολόγοι πράσινοι (κόμμα με ιστορία δεκαετιών στη Γερμανία) έχουν γίνει αγκαλειά για τους Σοσιαλιστές.