Quantcast

Γερμανικό NTV: Πρόσωπο της εβδομάδας ο Μητσοτάκης

«ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΧΑΟΣ»

«Έχει τη δυσκολότερη κυβερνητική δουλειά στην ΕΕ», λένε για το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

 

«Η Ευρώπη έχει έναν νέο φύλακα των συνόρων», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού ιδιωτικού ειδησεογραφικού σταθμού ntv και αναδεικνύει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως «πρόσωπο της εβδομάδας» που έχει «τη δυσκολότερη κυβερνητική δουλειά στην ΕΕ» και που αντιμετωπίζει «με σύνεση και ευφυΐα» όλες τις κρίσεις που μαίνονται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα «από προβληματικό παιδί της Ευρώπης να μεταλλάσσεται σε πρότυπο».

 

«Η Ελλάδα πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλές κρίσεις: την πανδημία του κορωνοϊού, έναν πολεμοχαρή γείτονα, το προσφυγικό χάος στην Μόρια, μια κάμψη της οικονομίας και την πτώση του τουρισμού. Αλλά, σε αντίθεση με το παρελθόν, η χώρα κυβερνάται με σύνεση και ευφυΐα», αναφέρει το δημοσίευμα. «Προς έκπληξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η Αθήνα τα κατάφερε εντυπωσιακά το καταστροφικό έτος 2020. Το αλλοτινό προβληματικό παιδί της Ευρώπης μεταλλάσσεται εμφανώς σε πρότυπο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

 

«Η πολιτική της σύνεσης φέρει το όνομα Μητσοτάκης»

 

«Αντιθέτως από ό,τι στην Ισπανία, την Ιταλία ή την Γαλλία, η Ελλάδα βγαίνει καλύτερα από την κρίση του κορωνοϊού. Η Ελλάδα τιμάται ήδη ως “χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας”. Πολύ νωρίτερα και με μεγαλύτερη συνέπεια από άλλες χώρες, η Αθήνα επέβαλε την τήρηση κοινωνικής απόστασης, προσέλαβε γιατρούς και ανέπτυξε τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η δημόσια επικοινωνία ήταν από την αρχή εξαιρετικά ουσιαστική, διαφανής και επιστημονικά προσανατολισμένη», συνεχίζει ο αρθρογράφος και τονίζει: «Η πολιτική της σύνεσης φέρει το όνομα Μητσοτάκης».

 

«Μετά τα αστραφτερά σοσιαλιστικά πειράματα της άγριας αριστερής κυβερνητικής γενιάς από τον Τσίπρα έως τον Βαρουφάκη, οι Έλληνες ήθελαν το σοβαρό, αστικό αντιπαράδειγμα, έναν άνδρα του μεσαίου χώρου, που θα φρόντιζε επιτέλους για πραγματική ανάπτυξη. Εξαιρετικά κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος. Χάρβαρντ, Στάνφορντ Μακίνζι, εκλεπτυσμένα αγγλικά. Επιπλέον, μια ευέλικτη, διπλωματική συμπεριφορά με χάρισμα, ώστε κάποιοι να τον βλέπουν ήδη ως τον Κένεντι των Ελλήνων», αναφέρει ο αρθρογράφος του ntv και συνεχίζει καταγράφοντας τις αλλαγές που σημειώθηκαν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για ένα «μικρό οικονομικό θαύμα».

 

«Πράγματι ο Μητσοτάκης φρόντισε να υπάρξει γρήγορα ένα πνεύμα αισιοδοξίας με μια ατζέντα προσανατολισμένη στην οικονομία της αγοράς. Η οικονομία ανέκαμπτε, εξωτερικές επενδύσεις έρχονταν στη χώρα, ακόμη και δάνεια έλαβε η Ελλάδα στην ελεύθερη αγορά, τα επιτόκια έπεσαν και η αξία των μετοχών στην Αθήνα ανέβηκε τους πρώτους μήνες της θητείας του, ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα του κόσμου. Ξαφνικά η Ελλάδα ανέφερε ακόμη και πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, ένα μικρό οικονομικό θαύμα».

 

Παρέμεινε ψύχραιμος στο τετραπλό χάος

 

«Μετά ήρθε το καταστροφικό έτος 2020. Αρχικά, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι, φανατισμένοι από τον Ερντογάν πολιόρκησαν στα τέλη Φεβρουαρίου τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη συνέχεια ήρθε η Covid-19, η οικονομική συντριβή και τέλος η ανοιχτή απειλή πολέμου της Άγκυρας στη διαμάχη για τις πρώτες ύλες και τα θαλάσσια σύνορα», περιγράφει ο συντάκτης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε μέσα στο τετραπλό χάος προπάντων ψύχραιμος.

 

«Διαχειρίστηκε τη μια κρίση μετά την άλλη με το στιλ ενός γιατρού στα επείγοντα που διατηρεί απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Οι φανταχτερές και χοντροκομμένες συμπεριφορές των προκατόχων του δεν τον ενδιαφέρουν», γράφει σχετικά και σημειώνει ότι «ακόμη και αν ο Ερντογάν προκαλεί σχεδόν καθημερινά, στέλνει πολεμικά πλοία και εκπέμπει νεο-οθωμανική επιθετικότητα -ο Μητσοτάκης παραμένει συνετός στην κρίση του Αιγαίου, επιδιώκει παρασκηνιακά ήσυχα την εγγύτητα με τους συμμάχους στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και επιλύει κάποιες συγκρούσεις διπλωματικά, πριν αυτές κλιμακωθούν εντελώς. Με επιδεξιότητα έβαλε στο παιχνίδι το Διεθνές Δικαστήριο, αλλά ταυτόχρονα επέδειξε αυτοπεποίθηση και βούληση να αμυνθεί. Η χώρα του διαθέτει “τη στρατιωτική ισχύ να αποκρούσει οποιαδήποτε τουρκική επίθεση”, δήλωσε ο Μητσοτάκης. Μια στρατιωτική αντιπαράθεση όμως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου με την Τουρκία “αλλά όχι με το όπλο προτεταμένο”. Με τη βοήθεια των εταίρων στην ΕΕ, με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, επικοινωνεί προσεκτικά και συστηματικά, κατάφερε τώρα να παρακινήσει την Τουρκία να υποχωρήσει από την επιθετική έρευνα για πρώτες ύλες και να ανοίξει την πόρτα των διαπραγματεύσεων».

 

Αντιμετωπίζει το προσφυγικό «με σύνεση και ευθύτητα»

 

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ntv, συμπεριφέρεται με «αξιοσημείωτη σύνεση και ευθύτητα». «Μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό στη Μόρια, δεν ενέδωσε ούτε στους δεξιούς λαϊκιστές, οι οποίοι ζητούσαν σκληρότερη πολιτική ενάντια στους κατηγορούμενους ως “εμπρηστές και εισβολείς” ούτε στην ηθική πίεση των αριστερών να ανοίξουν και πάλι ανεξέλεγκτα τα σύνορα “για ανθρωπιστικούς λόγους”. Για τον Μητσοτάκη θα ήταν πολιτικά βολικό -όπως έκανε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία το 2015- να μεταφέρει απλώς τους μετανάστες από τους καταυλισμούς που έμειναν άστεγοι, στη Γερμανία, ειδικά αφότου ακούστηκε δυνατά το σχετικό κάλεσμα».

 

«Ο Μητσοτάκης επιμένει όμως με ήρεμο τόνο στο Κράτος Δικαίου και στα ασφαλή σύνορα», συνεχίζει το άρθρο γνώμης του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού και αναφέρεται στη στάση του πρωθυπουργού μετά τα γεγονότα στη Μόρια. «Η Ευρώπη δεν ήταν δυνατό να επιτρέψει να εκβιάζεται από παράνομους μετανάστες με άσκηση βίας και εμπρησμούς. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μόρια κατακάηκε ως αποτέλεσμα εμπρησμού”, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Έκτοτε, έξι Αφγανοί συνελήφθησαν από την αστυνομία, όλοι τους είχαν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου, η οποία όμως είχε απορριφθεί. Ο Μητσοτάκης δίνει σε μερικούς στο Βερολίνο ένα μάθημα: Εάν ενδώσει κανείς με επιπολαιότητα στους εμπρηστές, ανταμείβει εγκληματίες και, όπως το 2015, θα ακολουθήσουν κι άλλοι πολλοί νέοι άνδρες. Όμως, ο νόμος του ισχυρού δεν επιτρέπεται να γίνει ο κανόνας στην Ευρώπη», εξηγεί ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναδεικνύεται ξαφνικά «στο ρόλο του προστάτη του Δικαίου και των συνόρων της Ευρώπης», επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων στα ελληνικά σύνορα μειώθηκε στο μισό κατά τη διάρκεια της θητείας του.

 

«Ολοένα και λιγότεροι αποτολμούν το θαλάσσιο πέρασμα προς τον καταυλισμό στη Λέσβο, καθώς ο Μητσοτάκης ελαχιστοποιεί συστηματικά τις πιθανότητες συνέχισης του ταξιδιού προς την Ευρώπη. Η γραμμή του θα γίνει τώρα ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας των συνόρων, καθώς στο νησί κατασκευάζεται ένας πλήρως εξοπλισμένος καταυλισμός. Το νέο κέντρο θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ΕΕ. “Θα φέρει και την ευρωπαϊκή σημαία”, ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ο Μητσοτάκης. Διότι με αυτόν τον τρόπο καθίσταται σαφές – η ΕΕ μετακινήθηκε πλέον προς τη γραμμή του. Έτσι, ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν εκπλήσσονται δυσάρεστα για το γεγονός ότι είναι σε θέση να επιτύχει κάτι που επί πολλά χρόνια η εσωτερική ευρωπαϊκή διπλωματία δεν μπορούσε -μια αποφασιστική πολιτική της ΕΕ για τα εξωτερικά σύνορα. Βοηθάει επίσης το ότι ο Μητσοτάκης συνεννοείται εξίσου καλά με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Σεμπάστιαν Κουρτς και προσδένει τώρα και τους δύο στην μεταναστευτική του πολιτική».

 

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος παραθέτει και δημοσκοπικά στοιχεία που καταδεικνύουν ευρεία αποδοχή του κ. Μητσοτάκη από τους πολίτες. «Η πλειοψηφία των Ελλήνων δίνει καλούς βαθμούς στον πρωθυπουργό για την ικανότητά του στη διαχείριση των κρίσεων του κορονοϊού και των προσφύγων. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση διευρύνει σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές το προβάδισμα της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από 8 σε πάνω από 20%. Το 62% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο με το έργο της κυβέρνησής του», τονίζει το ntv.