Quantcast

Γεωργαντάς: Οι εμβολιασμένοι γιατροί πλησιάζουν το 95% – Λίγο κάτω από το 85% το υπόλοιπο προσωπικό

«Μετά τις 16 Αυγούστου έχουμε μια συνολική κινητικότητα η οποία αποτυπώνεται σε 260 χιλιάδες πολίτες που μπήκανε στο σύστημα», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

«Ο δείκτης των εμβολιασμένων μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας, αυξήθηκε σημαντικά πολύ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού», ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Μετά τις 16 Αυγούστου έχουμε μια συνολική κινητικότητα η οποία αποτυπώνεται σε 260 χιλιάδες πολίτες που μπήκανε στο σύστημα και είτε έχουν εμβολιαστεί ήδη είτε έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Από αυτούς τους 260 χιλιάδες οι 9.530 είναι υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν τις τελευταίες 10 μέρες. Οι εμβολιασμένοι γιατροί πλησιάζουν το 95%, στο υπόλοιπο προσωπικό είμαστε λίγο κάτω από το 85%», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

«Όμως μιλάμε για τους εμβολιασθέντες μόνο σε αυτά τα ποσοστά να πούμε ότι υπάρχουν και οι νοσήσαντες που μπορούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους και υπάρχουν και αυτοί που έχουν εξαιρεθεί οπότε θέλω να πιστεύω ότι ο τελικός αριθμός των υγειονομικών οι οποίοι θα λείψουν δυστυχώς σήμερα από τις θέσεις τους δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος και σε κάθε περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα πάντα τις επόμενες μέρες να εμβολιαστούν και να επανέλθουν στα καθήκοντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον χθεσινό ανασχηματισμό, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ποτέ τη βούληση του σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όπως είναι η διαχείριση της κλιματικής κρίσης και των νέων συνθηκών οι οποίες έχουν διαμορφωθεί να δημιουργηθεί ένα υπουργείο που να έχει αυτή την ευθύνη και στη συνέχεια να επιλεγεί και ένα πρόσωπο το οποίο να έχει κατά τεκμήριο τη δυνατότητα και μιας ευρύτερης συναίνεσης από το πολιτικό προσωπικό και ταυτόχρονα μια ικανότητα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καθηκόντων τα οποία είναι αυξημένα».

«Η συγκεκριμένη επιλογή ήρθε μετά από τη συζήτηση η οποία είχε προηγηθεί στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες στην οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει αυτή την συναίνεση λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιλογές οι οποίες θα περιορίζουν το εύρος που πρέπει να έχει το συγκεκριμένο πεδίο διαχειρίσεως οπότε επέλεξε όχι απλά ένα πρόσωπο μιας ευρύτερης συναίνεσης, ήταν μια υπέρβαση του ότι επιλέγει ένα πρόσωπο το οποίο ήταν στέλεχος κυβερνητικό της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

«Αυτό κατά τεκμήριο δείχνει στην πράξη την πρόθεση της κυβέρνησης να υπερβεί τα στενά κομματικά πλαίσια και κριτήρια στην επιλογή ενός τέτοιου προσώπου επειδή κατανοούμε όλοι ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η προστασία των περιουσιών, η προστασία των δασών είναι κάτι που αφορά τη χώρα, είναι που αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα και θα πρέπει στη διαχείριση αυτή να μην δίνουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε κάποιον να κάνει στείρα αντιπολίτευση αλλά να μπορέσουμε δημιουργικά να προχωρήσουμε στην πραγματικά πολύ κρίσιμη διαχείριση της καταστάσεως», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αποδείχτηκε ότι η επιλογή αυτή πρώτον δεν είχε τελικά την ειλικρινή και ουσιαστική στήριξη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί αυτό το οποίο επιδιώκει είναι ο διχασμός και όχι η συνεννόηση και ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είχε τελικά την ικανότητα και το σθένος να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα», επισήμανε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜ: Άρα ήταν λανθασμένη επιλογή και στο κομμάτι της συναίνεσης και στο κομμάτι επιλογής προσώπου γιατί αν δείλιασε τι θα έκανε μπροστά σε κρίσεις.

«Η επιλογή του έγινε με συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία υπήρχαν τη στιγμή της επιλογής αποδείχθηκε όμως εκ των υστέρων με τα νέα δεδομένα τα οποία παρουσιάστηκαν από την αντίδραση και του ιδίου αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τελικά δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι σκοποί τους οποίους η συγκεκριμένη επιλογή ήθελε να εξυπηρετηθούν. Νομίζω ότι ήταν μια άσχημη μέρα για το κλίμα το οποίο θα πρέπει να υπάρχει συνολικά ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό για τη διαχείριση τόσο σοβαρών ζητημάτων και βεβαίως ήταν πραγματικά απαράδεκτο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τις αλλαγές στα τρία εμβληματικά υπουργεία, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε: «Ο βασικός κορμός της κυβέρνησης δεν αλλάζει, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές σε εμβληματικά υπουργεία και τα οποία υπουργεία κατά γενική ομολογία είχανε μια θετική αποτύπωση της διαχείρισης αυτών των πολύ ιδιαίτερων συνθηκών οι οποίες δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα χαρτοφυλάκια που είχαν να διαχειριστούν οι υπουργοί. Απλά κλείνει ένας κύκλος, ξεκινάει ένας άλλος».

«Υπήρχε μια διετία διαχειρίσεως δύσκολη στο υπουργειο Υγείας, έρχεται τώρα ένα νέο πολιτικό στέλεχος για να μπορέσει να διαχειριστεί την επόμενη περίοδο. Είναι φυσιολογικό να γίνονται αλλαγές στα υπουργεία με το θετικό αποτύπωμα που το διαβλέπουμε όλοι στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το ίδιο και στο υπουργείο Τουρισμού», συμπλήρωσε.

«Η εναλλαγή των προσώπων δεν συνδέεται με την προσωπική επιτυχία ή αποτυχία επί του έργου, το έργο το κυβερνητικό αποτυπώνεται συνολικά και με νούμερα και με την εικόνα την γενικότερη και με την αποδοχή της κοινωνίας. Είναι τρεις στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν ουσιαστικά για να δημιουργηθεί ένα restart στα συγκεκριμένα υπουργεία, μια νέα διαχείριση ακριβώς επειδή είναι πολύμηνη η δυσκολία της διαχειρίσεως όλων αυτών των ζητημάτων και νομίζω ότι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού σίγουρα έχει να προσφέρει πολλά θετικά», εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν σκέφτονται να επεκτείνουν το μέτρο της υποχρεωτικότητας, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή το μέτρο καταλαβαίνετε ότι έχει να κάνει με προσωπικό το οποίο υπηρετεί σε θέσεις που έχουν επαφή με κόσμο και μάλιστα με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού οπότε αν είναι να επεκταθεί, και αυτό θα κριθεί και από το ρυθμό των εμβολιασμών αλλά και από τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα έχουμε, το πρώτο χαρακτηριστικό το οποίο θα υπάρχει είναι η μεγάλη επαφή με το κοινό. Αυτό υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι».

«Εγγραφήκαν 32 χιλιάδες συμπολίτες μας χθες στην πλατφόρμα αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός των 30 χιλιάδων πολιτών οι οποίοι κάθε μέρα εγγράφονται για να κάνουν το εμβόλιό τους μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε αγγίξει τα 7 εκατομμύρια κατά βάση του ενήλικου πληθυσμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα είμαστε κοντά στο ποσοστό το οποίο επιθυμούμε», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.