Όντας στη Ρωσία , για συνοµιλίες µε τον πρόεδρο Πούτιν, ο Ελληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι και οι δύο επιθυµούν να είναι και να διατηρηθούν καλές οι ελληνορωσικές σχέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή την καλά προετοιµασµένη επίσκεψη θα συζητήσει, άλλωστε, και θα επιβεβαιώσει µια πλούσια ατζέντα διµερών συνεργασιών και συµφωνιών. Και βεβαίως θα έχει την ευκαιρία να ακούσει από τον Ρώσο πρόεδρο τις απόψεις του για τα µεγάλα διεθνή ζητήµατα, την Ανατολική Μεσόγειο, την υπόθεση της Λιβύης και τα Βαλκάνια – που όλα ενδιαφέρουν άµεσα την Αθήνα. Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιµάται ότι τα δύο µέρη συνοµιλούν σε καλό κλίµα την τελευταία διετία, έπειτα από µια περίοδο ψυχρότητας σχέσεων επί των ηµερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όµως, δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι Αθήνα και Μόσχα συζητούν σήµερα σε περίοδο ενός διµέτωπου «Ψυχρού Πολέµου» που αντιπαρατάσσει ΗΠΑ – ΝΑΤΟ µε Ρωσία. Και αυτό φέρνει την Ελλάδα σε µια «ευαίσθητη» θέση απέναντι στη χώρα του προέδρου Πούτιν, ο οποίος, µάλιστα, µέσω της στρατιωτικής συνεργασίας του µε την Τουρκία, εµµέσως υπονοµεύειτη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Έχει, πάντως, ενδιαφέρον ότι επισκέπτεται στις 8 του µήνα τη Ρωσία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, µιας χώρας-µέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και σε στενές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις µε τις ΗΠΑ. Και από αυτή την άποψη, η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού µπορεί σήµερα να χαρακτηρίζεται «τολµηρή» από διπλωµατικούς κύκλους, µε τη Μόσχα, πάντως, σαφώς ικανοποιηµένη από το γεγονός ότι στη σηµερινή συγκυρία ένας Ευρωπαίος ηγέτης κρατά ανοικτό έναν δρόµο επαφής και βελτίωσης πολιτικών σχέσεων µε τη Ρωσία.
Τα όρια στην διπλωματία
Τα πράγµατα είναι σύνθετα. Η ελληνική διπλωµατία έχει υπόψη της ότι η Μόσχα υπολογίζει την Αθήνα στη βάση ορισµένων στοιχείων που αφορούν τη γεωστρατηγική της περιοχής, µε την Ελλάδα παρούσα στο τοπίο των εξελίξεων που τη διαµορφώνουν. Ο πρόεδρος Πούτιν θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, µιας χώρας η οποία: (α) στο ΝΑΤΟ υιοθετεί καθαρά την πιο «σκληρή» γραµµή της Συµµαχίας απέναντι στη Ρωσία και (β) φιλοξενεί στο έδαφός της σηµαντικές βάσεις των ΗΠΑ, που «βλέπουν» τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Ευρώπη. Ο ρεαλισµός της ρωσικής διπλωµατίας αποδέχεται το αντικειµενικό γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί µέρος του «απέναντι» ευρωατλαντικού µπλοκ, που αντιµάχεται στρατηγικά τη Ρωσία. Και επάνω σε αυτό καθορίζονται και τα όρια των διμερών σχέσεών τους. Όμως , η Μόσχα δεν κρύβει προς την Αθήνα τη δυσφορία της εξαιτίας του ότι από τις αµερικανικές βάσεις στην Ελλάδα ανοίγεται ένας στρατιωτικός «διάδροµος» ο οποίος, παρακάµπτοντας τα τουρκικά Στενά, οδηγεί στη Μαύρη Θάλασσα, σε µια στρατηγικά «καυτή» περιοχή. Εκεί, σε αυτήν τη θάλασσα, η Μόσχα αντιµετωπίζει το ενδεχόµενο να καταστεί µόνιµη η παρουσία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, που τακτικά θα συνεργάζονται στρατιωτικά µε την Ουκρανία ως χώρα οιονεί µέλος της Συµµαχίας.
Ας σηµειωθεί ότι η Ελλάδα τον περασµένο Νοέµβριο υπερψήφισε το νέο στρατηγικό δόγµα του ΝΑΤΟ που βάζει απέναντί του τη Ρωσία, µε τον Ελληνα υπουργό Άµυνας, κ. Παναγιωτόπουλο, να δηλώνει πως «η Ρωσία φαίνεται να υποτιµά τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη που το ΝΑΤΟ ρητά δηλώνει ότι υπερασπίζεται».
Η προετοιμασία Ρωσίας και η Τουρκία
Απ’ την πλευρά της, η Μόσχα δηµιουργεί εµµέσως προβλήµατα στην Αθήνα, όταν παρέχει στην Τουρκία υψηλή στρατιωτική τεχνολογία και πυραυλικά συστήµατα που µπορεί να πλήττουν ελληνικούς στόχους. Σηµειώνεται, επίσης, από την ελληνική διπλωµατία ότι η Ρωσία κρατά στάση «ουδέτερη» στα ελληνοτουρκικά ζητήµατα και στο Κυπριακό και ότι τάσσεται µεν υπέρ της εφαρµογής του ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Θάλασσας για επέκταση χωρικών υδάτων έως τα 12 µίλια, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Λαβρόφ, έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι αυτό ισχύει εκτός και αν συντρέχουν «ειδικές συνθήκες».
Αυτά είναι τα «αγκάθια» που θα έχουν να διαχειριστούν στη Ρωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Πούτιν, προκειµένου να αποφευχθούν «διαταραχές» στις σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να υποτιµάται και η υπόθεση της ρωσικής στρατιωτικής παρέµβασης στη Λιβύη, που σε τίποτε δεν ευνοεί, βεβαίως, την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τις διπλωµατικές υπηρεσίες που προετοιµάζουν αυτή την επίσκεψη του πρωθυπουργού και από τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, µε τη ρωσική πλευρά, εκτιµάται ότι τα πολιτικά αποτελέσµατά της θα είναι θετικά, καθώς και οι δύο πλευρές προσβλέπουν, η καθεµία για τους λόγους της, σε µια θετική κατάληξη των συνοµιλιών τη 8ης Δεκεµβρίου στο Σότσι.
Από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών σηµειώνεται, επίσης, ότι θα έχει ενδιαφέρον το κατά πόσον θα γίνει ή όχι κάποια ουσιαστική αναφορά στο καυτό ζήτηµα της Ουκρανίας, που σήµερα αποτελεί κορυφαίο θέµα στο πεδίο της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Υπενθυµίζεται, πάντως, από τους ίδιους κύκλους ότι η Ελλάδα έχει κατά το παρελθόν, επί των ηµερών του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσει υπέρ των οικονοµικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του ουκρανικού ζητήµατος.
Πηγή: Parapolitika.gr