Γ. Τσίπρας: Λένε “έχουμε μπροστά Μαραθώνιο”, αλλά έχουμε μπροστά γκρεμό

ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑ «ΣΧΕΔΙΟ ΗΡΑΚΛΗΣ» ΛΕΕΙ Ο Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ

«Λένε ‘έχουμε μπροστά Μαραθώνιο’, αλλά έχουμε μπροστά γκρεμό, με ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, με δραματική εκτόξευση ανεργίας και μεγάλη φτωχοποίηση».

Παντού οι κυβερνήσεις βάζουν τις οικονομίες σε μηχανική υποστήριξη με μεγάλα πακέτα μέτρων ενίσχυσης, στην Ελλάδα κλείνουν επιχειρήσεις με τα 800άρια και αποφασίζεται «μισή δουλειά, μισός μισθός», οδηγούν στο γκρεμό εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, στην ανεργία εκατομμύρια εργαζόμενους, σε φτωχοποίηση που δεν αναστρέφεται σύντομα τους Έλληνες, προειδοποίησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Γιώργος Τσίπρας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ και αλλού, με μεγάλα προγράμματα στήριξης βάζουν την οικονομία σε μηχανική υποστήριξη για να αναχαιτίσουν την ύφεση, αντί να κάνουν «συμπτωματική θεραπεία» με επιδόματα και βοήθειες όπως της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι ημίμετρα και οι χθεσινές ανακοινώσεις, από το 2,6% του ΑΕΠ φτάσαμε στο 3,3%. Λένε «έχουμε μπροστά Μαραθώνιο», αλλά έχουμε μπροστά γκρεμό, με ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, με δραματική εκτόξευση ανεργίας και μεγάλη φτωχοποίηση που δεν αναστρέφεται σε 3-4 μήνες, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αυτή την στιγμή κλείνουν επιχειρήσεις με βάση τα 800άρια, ενώ η ΠΝΠ του «μισή δουλειά, μισός μισθός» δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα, όπως υπογράμμισε.

Παράλληλα, πολλά άλλα μέτρα που αναγγέλλονται ουσιαστικά δεν υπάρχουν, συνέχισε, σημειώνοντας ότι οι εισπρακτικές ακόμη ενοχλούν κόσμο, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να τραβούν χρήματα για πληρωμή δόσεων. Είναι παράλογο να πει κάποιος «να σώσουμε τις τράπεζες και ας διαλυθεί η οικονομία», έχουμε ανάγκη ένα «Σχέδιο Ηρακλής» για όλη την υπόλοιπη οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Το άκρον άωτον του παραλογισμού, κατά τον ίδιο, είναι ότι δεν έχουν δεσμευτεί καν για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Κάποιοι μάλλον είναι εκτός όσων «πρέπει να βάλουν πλάτη», είτε ιδιωτικές κλινικές είτε τράπεζες.